Hoppa till huvudinnehållet

Stor ilska på Trafikverket som inte lagar hålet på E20: ”En riktig skandal”

Publicerad:
Flera läsare har hört av sig om väghålan/bulan på E20 norr om Hasslerör.
Flera läsare har hört av sig om väghålan/bulan på E20 norr om Hasslerör. Foto: Per Warvlin

Carina Andersson anser att Trafikverket borde lagat väghålan/bulan ordentligt på E20, norr om Hasslerör, för länge sedan.

– Gropen och bulan är inget nytt problem. Vägskadan har funnits tidigare och lagats, men kommit tillbaka efter ett dåligt jobb, konstaterar Carina.

Carina Andersson berättar att hon varit i kontakt med Trafikverket flera gånger - och att vägskadan funnits där länge.
Carina Andersson berättar att hon varit i kontakt med Trafikverket flera gånger - och att vägskadan funnits där länge. Foto: Per Warvlin

Carina Andersson, som åker vägsträckan ofta och bor i området, är en dem. Carina berättar att hon flera gånger varit i kontakt med Trafikverket – och att vägskadan funnits där länge.

– Jag ringde till Trafikverket i början av sommaren och påpekade att bulan måste åtgärdas, eftersom den hade rest sig igen. Förra året skrapade vår bil, en amerikanare, i på undersidan. Då kom de och fräste bort en del av bulan. Men i år har den kommit tillbaka.

Varnar för livsfarlig håla på E20: ”Ska det behöva inträffa en dödsolycka?”

– Jag har ringt ytterligare två gånger i år och klagat på bulan och gropen. Senast förra månaden. Den skulle bli åtgärdad inom två veckor fick jag till svar ena gången.

Vid vägsträckan råder 80 km/timmen och platsen är markerad med varningsmärke.

Carina Andersson berättar om trafikincidenterna som uppstår.

– Vi bor en bit in på Västeräng, och måste alltså svänga av E20 precis efter bulan. För att inte bli påkörda bakifrån lägger man sig på vägrenen när man ska svänga, men detta går ju inte på grund bulan. Den är så hög nu att man inte vågar köra över den.

– Man får bara hoppas att bakomliggande bilar ser att man blinkar och sedan svänga in till kanten efter den värsta bulan. Väldigt nära avfarten alltså.

Detta är en skandal och vi varnar folk som kommer och hälsar på

Påtalat detta

– Detta har jag påtalat för trafikverket, men det enda som har hänt är att de har målat lite och satt upp skyltar. När jag hade ringt första gången fanns det med en varning på kartan på Trafikverkets hemsida, den varningen försvann efter några veckor.

– Detta är en skandal och vi varnar folk som kommer och hälsar på, förklarar Carina Andersson.

En annan trafikant, som vill vara anonym, vittnar om likadana problem.

– I juni 2019 anmälde jag ”skumpet” till Trafikverket. Detta efter att jag sett en bil med släp - där släpet hoppat. Vi har själva kört med husbil där krocksensorn för gasolen löst ut och stängt av gasen.

– Resultatet blev efter detta att man satte upp ”gupp-skylten”.

Ska ”rättas till”

Trafikverkets ansvarige, Peter Ringh, projektledare beläggning Skaraborg, har kortfattat meddelat att väghålan ska rättas till av en entreprenör.

– Jobbet är beställt och kommer att åtgärdas så fort entreprenören hinner, har han meddelat via mejl.

MT har ett flertal gånger sökt Peter Ringh för att ställa några frågor om varför det är problem på platsen, samt varför ordentlig lagning har dröjt. Men tyvärr har han inte ringt tillbaka.

Jag var riktigt rädd, det är ju riktigt farligt att åka där.

Förbannad

Göran Bergström, som bor i Hasslerör på Nolgården 1, är förbannad.

– Det är totalt livsfarligt att ligga i vägrenen och köra över den här hålan/bulan. Speciellt när man har en lastbil tre meter bakom ”röva”. En gång hoppade och flög min bil över bulan/hålet och en lastbil var nära att köra på mig bakifrån.

– Jag var riktigt rädd, det är ju riktigt farligt att åka där.

Göran har pratat med Trafikverket om vägen, men det har inte hänt något.

– De borde fixa det här omgående innan något händer. Det är nog tre år sedan hålan dök upp. Trafikverket har grovt misskött detta.

– Allt det här är märkligt, säger Göran.

Artikeltaggar

HasslerörNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.