Hoppa till huvudinnehållet

Fredagsintervjun: Meditation och hållbarhet fick Jenny att hitta hem

Publicerad:
Reporter Klara Niggol
Klara Niggol
klara.niggol@mariestadstidningen.se
Jenny Anshelm, 33, är ny präst i Mariestads församling sedan förra året. I en 1800-talsvilla med stor, lummig trädgård har hon hittat hem.
Jenny Anshelm, 33, är ny präst i Mariestads församling sedan förra året. I en 1800-talsvilla med stor, lummig trädgård har hon hittat hem. Foto: Charlotte Ferneman

Även om tron alltid funnits i ryggraden, kändes prästyrket länge avlägset för Jenny Anshelm.

Men det visade sig vara rätt väg. Ifjol började hon som komminister i Mariestads församling.

– I grund och botten handlar det nog om att jag vill hjälpa människor, säger Jenny.

Det är en kall men fin oktoberdag när Jenny Anshelm möter upp utanför familjens nya hem: en villa i Radbyn med grund från sekelskiftet 1800-1900. Träden lyser upp i höstens alla färger och Jenny lyser i kapp när hon berättar om möjligheterna med den stora trädgården.

– Den är inte så fyrkantig utan liknar naturen på något sätt. Det stimulerar barnens fantasi.

Invändigt har sovrummen tapetseras, i övrigt kommer familjen på plats i sin egen takt.

– Det finns inget som behöver göras akut, vilket är skönt, konstaterar Jenny som sedan förra året arbetar som komminister i Mariestads församling.

Läs också

Svårt vägval

Jenny Anshelm föddes i Lidköping men flyttade till Åmål vid sex års ålder. Där studerade hon naturvetenskaplig linje på gymnasiet innan det bar vidare mot utlandsresor, folkhögskola och slutligen studentstaden Uppsala.

– Jag brottades ganska mycket med vilket yrkesval jag skulle göra. Jag valde mellan läkare, fysioterapeut eller präst, berättar hon och fortsätter:

– Att välja prästyrket var inget lätt val, det var en större utmaning och kändes läskigare än att välja fysioterapeut.

Jenny Anshelm brinner för hållbarhet och är samordnare för att få Mariestads församling miljödiplomerad.
Jenny Anshelm brinner för hållbarhet och är samordnare för att få Mariestads församling miljödiplomerad. Foto: Charlotte Ferneman

Under teologistudierna träffade hon sin nuvarande make Nils, som i dag arbetar som kyrkoherde i Lugnås-Ullervads pastorat.

Yttre bekräftelse

Efter examen fick Jenny sin första prästtjänst i värmländska Årjäng, där familjen också bodde i fyra år. Men det var i Mariestad som den rätta tjänsten för just henne skulle visa sig finnas.

– I min roll har jag utrymme för några områden som ligger mig varmt om hjärtat: hållbarhet och meditation, säger Jenny som även har en masterexamen i hebreiska.

– Det blev som en yttre bekräftelse på att jag hade gjort rätt val.

I maj förra året gick flyttlasset till Mariestad. Sedan dess har paret väntat på att drömhuset ska dyka upp, och plötsligt hände det.

– Det kändes som hemma direkt, konstaterar Jenny och blickar ut över den lummiga trädgården.

Hållbar livsstil

Naturen har alltid betytt mycket för Jenny, men det var under kursen ”teologiska perspektiv på miljö, mat och klimat” som hon fick upp ögonen för hållbarhet på riktigt.

– Nu fick jag svart på vitt hur läget faktiskt ser ut. Det förändrade mitt liv, konstaterar hon.

– Jag trodde att jag var en miljövänlig person och blev förvånad över att jag inte hade nåtts av forskningsläget tidigare.

På sin lediga tid tycker Jenny om att skriva brev och kort, bland annat till sin farmor.
På sin lediga tid tycker Jenny om att skriva brev och kort, bland annat till sin farmor. Foto: Charlotte Ferneman

Att försöka leva ett hållbart liv har varit ledord för Jenny sedan dess, både i yrkes- och privatlivet. I Mariestads församling är hon samordnare för att få verksamheten miljödiplomerad.

– Förut var vi beroende av två bilar hemma, men i och med flytten kan både Nils och jag cykla till jobbet. Och trädgården är en jättemöjlighet: att kunna odla och främja bina. Det är bra på alla sätt och vis!

Hur gör du för att hitta en balans mellan jobb och privatliv?

– Det är något som jag har jobbat mycket med. Ett redskap som jag använder mig av är att jag ber en kort bön när jag cyklar till jobbet på morgonen, sedan avslutar jag med en bön för att rikta fokuset hemåt i slutet av dagen.

– Även om min man och jag jobbar inom samma organisation så har vi två olika självstyrande arbetsgivare. En fördel är nog att vi har förståelse för varandras arbeten och kan dela med oss av sådant som inte omfattas av tystnadsplikt.

Vad är det bästa, och mindre bra, med ditt yrke?

– En av de mest fantastiska sakerna är att få dela ögonblick med människor: som att stå två meter ifrån brudparet och se deras händer darra, ingen annan ser det.

– Det är utmanande att lära sig hantera gränser, säger Jenny efter att ha funderat en stund.

Hur tänker du, som präst, kring det faktum att Sverige i mångt och mycket är ett sekulariserat land?

– Religionen har tappat sitt fotfäste men jag tror att det finns plats för förnyelse och att det finns ett stort behov och en längtan efter det som religionen pekar mot.

Vad är det?

– Kyrkan vittnar om en Gud som är god. Gud är kärlek och Jesus säger om sig själv i Bibeln att han är sanning och liv, och att han ger frid.

Jenny Anshelm

Ålder: 33

Bor: I villa med stor trädgård i Mariestad.

Intressen: Gillar att baka bröd, skriva brev och vara i naturen.

Familj: Maken Nils och de två barnen Elvira, 4, och Gabriel, 2.

Kuriosa: Var som 15-åring nära att komma med i ungdomslandslaget i fotboll, som målvakt. Hon spelade då i IF Viken, Åmål.

Artikeltaggar

Etik och religionFredagsintervjunMariestadMänskligtUppsalaÅmål

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.