Försökte lura Lyrestadsbo – utgav sig ringa från Skatteverket

Publicerad:

En man i Lyrestad fick ett samtal av en okänd person som utgav sig för att ringa från Skatteverket. Enligt denne skulle Lyrestadsbon ha en skuld som han behövde betala.

En man i Lyrestad utsattes en bedrägeriförsök på telefon, vishing. En okänd person som utgav sig vara från Skatteverket sa att han hade en skuld och behövde betala den.
En man i Lyrestad utsattes en bedrägeriförsök på telefon, vishing. En okänd person som utgav sig vara från Skatteverket sa att han hade en skuld och behövde betala den. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Personen som sa att han ringde från Skatteverket pratade bra svenska med lätt brytning. Lyrestadsbon blev dock misstänksam, eftersom han visste att han inte har någon skuld till myndigheten.

Han upplevde också att den som ringde utgick från ett manus. Så fort han ställde frågor började uppringaren staka sig och ändra historien.

Till sist ville mannen som sade sig vara från Skatteverket att Lyrestadsbon skulle lämna olika personuppgifter och bankuppgifter. Detta ifrågasatte han och valde sedan att lägga på.

Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsökBedragare försökte lura Sven-Olof, 89: ”Förstod att det var en skojare”

Tillvägagångssättet kallas för vishing, när en person ringer upp och försöker få offren att ge ut sina uppgifter. I detta fall gick mannen inte på det, kanske hade han läst någon av de flertalet varningar polisen gått ut med. Istället gjorde han en polisanmälan.

– Det är mycket sådant nuförtiden, konstaterar Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Mariestadspolisen.

Brottet rubriceras som försök till bedrägeri och föregivande av allmän ställning.

Ökning av telefonbedrägerier

Artikeltaggar

Brott & blåljusförsök till bedrägeriLyrestadVishing

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare