Hoppa till huvudinnehållet

Ingen begravningsstämning vid vandring på kyrkogården

Publicerad:
Tiotalet personer gick med i nypremiären av kyrkogårdsvandringen på Södra begravningsplatsen i Mariestad.
Tiotalet personer gick med i nypremiären av kyrkogårdsvandringen på Södra begravningsplatsen i Mariestad. Foto: Johan Eklöf

Det var länge sedan det hölls en kyrkogårdsvandring i Mariestad. Till mångas glädje var det nypremiär under allhelgonahelgen.

– Det blir både första och sista vandringen för året, säger Christer Bengtsson, ordförande i Mariestads släktforskarförening.

Kyrkogårdsvandringen vid Södra begravningsplatsen är en promenad som tar deltagaren tillbaka i historien och människor som levde sekler före oss.

– I det stora perspektivet är 150-200 år en kort tid. Men Mariestadsbornas vardag var helt annorlunda mot i dag. Deras levnadsöden bidrog till att forma staden som vi känner den i dag, säger Christer Bengtsson som ledde promenaden.

Under helgen trotsade ett tiotal tappra själar det grådassiga vädret. Trots de yttre förutsättningarna var stämningen god och lättsam. Denna gång var vandringen endast för föreningens medlemmar.

– Planen är att allmänheten ska kunna delta till sommaren igen. Vi ville starta i liten skala. Men bara att kunna ha det här arrangemanget igen känns fantastiskt, säger Christer Bengtsson.

Olika förkunskaper

Promenaden utgår från Bäckaskogsvägen. Där begravdes bland annat personer som inte hade råd med en gravplats på kyrkogården samt barn från Johannesberg. Så småningom fortsätter vandringen till gravar för kända personer som konstnären Bror Kronstrand och Emanuella Carlbeck, grundare av Johannesbergs vårdhem.

– När jag guidar vår förenings egna medlemmar kan jag berätta väldigt ingående om människorna som ligger begravda. När jag berättar för allmänheten behöver jag vara mer introducerande. De har sällan några förkunskaper.

Det passade väl utmärkt att ha nypremiär under allhelgonahelgen?

– Absolut. Här ligger människor som mötte döden på olika sätt, ofta alldeles för tidigt. Om jag bortser från det sorgliga finns det många spännande berättelser med anknytning till kyrkogårdar.

Kändes det bra att ha gjort åtminstone en vandring under året?

– Jag hade gärna gjort någon mer, men nu börjar det bli för mörkt och kallt. Det blir trevligare för alla när det är varmare ute, säger Christer Bengtsson.

Christer Bengtsson, ordförande i Mariestads släktforskarförening, ledde promenaden.
Christer Bengtsson, ordförande i Mariestads släktforskarförening, ledde promenaden. Foto: Johan Eklöf

Artikeltaggar

Christer BengtssonEtik och religion

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.