Hoppa till huvudinnehållet

Tyskarna till motangrepp: "Vi är rädda och blir hotade"

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
– Vi följer givetvis svensk lag och vad det blir för utslag, förklarar Ismael Volk, en av de tre personer som skrivit under köpekontraktet för Börstorp slott.
– Vi följer givetvis svensk lag och vad det blir för utslag, förklarar Ismael Volk, en av de tre personer som skrivit under köpekontraktet för Börstorp slott. Foto: Charlotte Ferneman

Ismael Volk och Katrina Appel, representanter från stiftelsen Aurea Arcadia, går till motangrepp mot slottsägaren Björn Dierks påstående kring affären.

En motstämning har lämnats i tingsrätten.

– Vi lever med ständig hot och rädsla för slottsägaren och hans anställda, säger Ismael Volk.

Volk och Appel är medlemmar i föreningen Ichtys och bildade stiftelsen Aurea Arcadia för att kunna bedriva verksamhet i Sverige. Stiftelsen har haft kurs och caféverksamhet i Tyskland under 15 år, samt ägt flera fastigheter i landet.

Slottsparet slås för sitt slott: "De är ockupanter"

– Som en följd av restriktionerna lämnade vi Tyskland för att bygga upp en ny framtid här. Vi stortrivs med svenskarna, speciellt de i Mariestad, men nu har vi olyckligtvis hamnat i den här låsta situationen och kan bara invänta tingsrättens utslag, säger Ismael Volk.

Och fortsätter:

– Vi följer givetvis svensk lag och vad det blir för utslag. Tyvärr känns det väldigt ledsamt att behöva ta strid om avtal och ekonomiska uppgörelse, förklarar Ismael Volk, en av de tre personer som skrivit under köpekontraktet för Börstorp slott.

Den senaste tiden har inte varit lätt eftersom elen stängts av i slottet och påverkat arbetet. Detta har de tagit strid om på laglig väg.

– Vi hoppas ärendet handläggs snabbt i tingsrätten, säger Ismael Volk som heller inte vill gå in på ekonomiska detaljer.

Misstänkliggjort

Deras advokat Sofie Strempel har i motstämningen angett att Björn Dierks i flertalet uttalanden i MT lämnat kränkande och förklenade uppgifter och misstänkliggjort representanterna för stiftelsen.

Han ska enligt motstämningen "pekat ut dem som brottsliga och klandervärda i sitt levnadssätt".

Vidare går att läsa att fastighetsöverlåtandet ska ha hävts obefogat – och ska ha sagts upp utan rätt, i förtid. Stiftelsens representanter yrkar på att de har bättre rätt till fastigheten från och med den 1 november.

De menar också att de har rätt till skadestånd, samt att Dierks har saboterat deras chans att bedriva verksamhet.

Något datum för förhandlingen i Skaraborgs tingsrätt är ännu inte spikat.

Artikeltaggar

EnåsaNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.