Den 12 november har "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" premiär. Med på vita duken är Mariestadsbon Samuel-Björn Ahlgren.
– Jag är med i en riddarscen där Karl-Bertil Jonsson tänker på Robin Hood, berättar 18-åringen.
Berättelsen om den 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Jonssons son, är vida känd. Så även hans utstakade väg i livet: att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood.
Den tecknade kortfilmen "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" från 1975 har blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och visats i Svt på julafton sedan dess. Nu har den fått en ny version. För regin står Hannes Holm som bland annat ligger bakom "TED-för kärlekens skull", "Himlen är oskyldigt blå" och "En man som heter Ove".
Vid sidan av huvudrollsinhavarna Simon Larson, Jennie Silfverhjelm och Jonas Karlsson i nya Karl-Bertil Jonsson, är en ung Mariestadsbo medverkande.
– I början av coronapandemin var vi iväg på inspelningen vid Bohus fästning i Kungälv, berättar Samuel-Björn Ahlgren.
Tre statistjobb
För 18-åringen var det inte det första statistuppdraget, under samma tidsperiod gjorde han totalt tre jobb. De andra två var för dokumentärfilmer om Stockholms blodbad.
– Det var roligare med inspelningarna i Arboga, mest för att vi under dokumentären fick klä ut oss mer och ha med svärd.
– Karl-Bertil Jonsson har aldrig varit en så stor grej för mig det är inte någon julfilm jag tycker om, säger esteteleven ärligt.
Bland hans favoriter under vintermånaderna finns i stället "The nightmare before christmas" och "Ett päron till farsa firar jul".
Snuvad på stunt
Att han kom med på inspelningen av julfilmen beror på att han och familjen är med i en medeltida riddargrupp.
– Gruppen fick förfrågan, så jag behövde aldrig göra en egen ansökan för att bli statist, berättar Mariestadsbon som snuvades på en fartfylld scen.
– Planen var att jag skulle hoppa in i scenen från ett träd. Men sedan sa filmteamet att det var för farligt, säger Samuel-Björn besviket.
– I stället fick jag hoppa över ett par stenar, det var inte lika häftigt.
Full mundering
Under inspelningen var Samuel-Björn klädd i riddarkläder, med äkta ringbrynja bestående av sammanfogade järnringar.
– De hade jag fått låna av pappa. I och med att man har ett skärp på sig fördelas vikten över hela kroppen och det blir inte så tungt, förklarar 18-åringen.
Totalt var han med när tre, fyra scener spelades in.
– I en av dem är jag utklädd till bonde och ska ta pengar från Karl-Bertil Jonsson.
Exakt vad som ska hända efter att Samuel-Björn till sommaren tar studenten på Vadsbogymnasiets estetlinje med inriktning teater är oklart. Men om det dyker upp fler statistjobb är han inte negativt inställt till det.
– Men jag tror däremot inte att jag kommer att ha förmågan att hitta och söka jobb som skådespelare eller statist, säger Samuel-Björn om en bransch som är svår att få fotfäste i.
Svår tid
18-åringen berättar att han alltid har gillat att stå på scen. Han beskriver sin tidigare lärare på estetprogrammet som en stöttepelare i utbildningen.
– Han tyckte det var viktigast med omtanke och välmående hos oss elever, skolan kom i andra hand.
På grund av pandemin har hans tre år på Vadsbogymnasiet inte blivit som tänkt, i stället för flertalet offentliga framträdanden, som teatereleverna tidigare år har haft, blev det endast en föreställning.
– Vi fick göra en liten show som endast våra föräldrar fick se. Om det blir en slutproduktion är ett stort frågetecken i nuläget, säger Samuel-Björn.
Om det finns möjlighet att delta på fler filminspelningar tackar han inte nej.
– Det får gärna vara en komedi, eller något mer uppdrag som riddare, säger han som i övrigt gillar Marvel-filmerna.
Men hur gör du den 12 november, kommer du att se "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"?
– Förmodligen kommer jag att bli tvingad av mamma att se filmen.