Hoppa till huvudinnehållet

Mariestadsbo bioaktuell i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Publicerad:
På fredag kommer Mariestadssonen Samuel-Björn Ahlgren vara bioaktuell i ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Fotokollage.
På fredag kommer Mariestadssonen Samuel-Björn Ahlgren vara bioaktuell i ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Fotokollage. Foto: Charlotte Ferneman

Den 12 november har "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" premiär. Med på vita duken är Mariestadsbon Samuel-Björn Ahlgren.

– Jag är med i en riddarscen där Karl-Bertil Jonsson tänker på Robin Hood, berättar 18-åringen.

Berättelsen om den 14-åriga Karl-Bertil, som är varuhusdirektör Tyko Jonssons son, är vida känd. Så även hans utstakade väg i livet: att bli som sin far. Men Karl-Bertils hjälte är Robin Hood.

Den tecknade kortfilmen "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" från 1975 har blivit en av Sveriges folkkäraste julsagor och visats i Svt på julafton sedan dess. Nu har den fått en ny version. För regin står Hannes Holm som bland annat ligger bakom "TED-för kärlekens skull", "Himlen är oskyldigt blå" och "En man som heter Ove".

Vid sidan av huvudrollsinhavarna Simon Larson, Jennie Silfverhjelm och Jonas Karlsson i nya Karl-Bertil Jonsson, är en ung Mariestadsbo medverkande.

– I början av coronapandemin var vi iväg på inspelningen vid Bohus fästning i Kungälv, berättar Samuel-Björn Ahlgren.

Tre statistjobb

För 18-åringen var det inte det första statistuppdraget, under samma tidsperiod gjorde han totalt tre jobb. De andra två var för dokumentärfilmer om Stockholms blodbad.

– Det var roligare med inspelningarna i Arboga, mest för att vi under dokumentären fick klä ut oss mer och ha med svärd.

– Karl-Bertil Jonsson har aldrig varit en så stor grej för mig det är inte någon julfilm jag tycker om, säger esteteleven ärligt.

Bland hans favoriter under vintermånaderna finns i stället "The nightmare before christmas" och "Ett päron till farsa firar jul".

Samuel-Björn Ahlgren vid inspelningen av "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" vid Bohus fästning.
Samuel-Björn Ahlgren vid inspelningen av "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" vid Bohus fästning. Foto: Privat

Snuvad på stunt

Att han kom med på inspelningen av julfilmen beror på att han och familjen är med i en medeltida riddargrupp.

– Gruppen fick förfrågan, så jag behövde aldrig göra en egen ansökan för att bli statist, berättar Mariestadsbon som snuvades på en fartfylld scen.

– Planen var att jag skulle hoppa in i scenen från ett träd. Men sedan sa filmteamet att det var för farligt, säger Samuel-Björn besviket.

– I stället fick jag hoppa över ett par stenar, det var inte lika häftigt.

"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" har biopremiär den 12 november, Samuel-Björn är en del av den.
"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" har biopremiär den 12 november, Samuel-Björn är en del av den. Foto: Charlotte Ferneman

Full mundering

Under inspelningen var Samuel-Björn klädd i riddarkläder, med äkta ringbrynja bestående av sammanfogade järnringar.

– De hade jag fått låna av pappa. I och med att man har ett skärp på sig fördelas vikten över hela kroppen och det blir inte så tungt, förklarar 18-åringen.

Totalt var han med när tre, fyra scener spelades in.

– I en av dem är jag utklädd till bonde och ska ta pengar från Karl-Bertil Jonsson.

Exakt vad som ska hända efter att Samuel-Björn till sommaren tar studenten på Vadsbogymnasiets estetlinje med inriktning teater är oklart. Men om det dyker upp fler statistjobb är han inte negativt inställt till det.

– Men jag tror däremot inte att jag kommer att ha förmågan att hitta och söka jobb som skådespelare eller statist, säger Samuel-Björn om en bransch som är svår att få fotfäste i.

Simon Larsson spelar Karl-Bertil Jonsson i den nya filmen som spelades in förra året.
Simon Larsson spelar Karl-Bertil Jonsson i den nya filmen som spelades in förra året. Foto: SF Studios

Svår tid

18-åringen berättar att han alltid har gillat att stå på scen. Han beskriver sin tidigare lärare på estetprogrammet som en stöttepelare i utbildningen.

– Han tyckte det var viktigast med omtanke och välmående hos oss elever, skolan kom i andra hand.

På grund av pandemin har hans tre år på Vadsbogymnasiet inte blivit som tänkt, i stället för flertalet offentliga framträdanden, som teatereleverna tidigare år har haft, blev det endast en föreställning.

– Vi fick göra en liten show som endast våra föräldrar fick se. Om det blir en slutproduktion är ett stort frågetecken i nuläget, säger Samuel-Björn.

Om det finns möjlighet att delta på fler filminspelningar tackar han inte nej.

– Det får gärna vara en komedi, eller något mer uppdrag som riddare, säger han som i övrigt gillar Marvel-filmerna.

Men hur gör du den 12 november, kommer du att se "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"?

– Förmodligen kommer jag att bli tvingad av mamma att se filmen.

Artikeltaggar

ArbogaFilmJulKungälvMariestadSF BioSVT

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.