Hoppa till huvudinnehållet

Anders Börjesson ska spela solo i domkyrkan – backas upp av 54 musiker

Publicerad:
Anders Börjesson, till vardags kyrkomusiker i Mariestads församling, är på söndagen solist i "sin" domkyrka. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Anders Börjesson är en av församlingens kyrkomusiker. Att han spelar i domkyrkan brukar inte var en nyhet. Men denna helg har han en hel orkester bakom sig, och det tillhör inte vanligheterna.

Stenhammar och Saint-Saëns Jubileumskonsert – så beskrivs söndagens konsert. Utöver dessa kompositörer som jubilerar på två olika sätt, finns många fler inblandade. Dels solisten Anders Börjesson, dels Bergslagens kammarsymfoniker som består av 54 musiker från Sverige, Norge och Åland.

– I år är det 150 år sedan Wilhelm Stenhammar föddes och hundra år sedan Camille Saint-Saëns gick ur tiden. Det slår vi ihop och firar med stor orkester, säger Tomas Sahlberg.

Bergslagens kammarsymfoniker gästar Mariestad med en konsert.
Bergslagens kammarsymfoniker gästar Mariestad med en konsert. Foto: Privat

"Flink pianist"

Den sistnämnde kompositören är mest känd för Djurens karneval där satser såsom "Svanen" ingår.

– Saint-Saëns pianokonsert är väldigt virtuos och kräver mycket. Men Anders Börjesson är en modig och flink pianist, lovordar Tomas Sahlberg söndagens solist.

Han är till vardags träblåslärare på Mariestads kulturskola och även ordförande i Vadsbo kammarmusikförening samt innehar samma titel i Bergslagens kammarsymfoniker där han spelar fagott.

Tomas Sahlberg är ordförande i Bergslagens kammarsymfoniker där han även spelar fagott. Arkivbild.
Tomas Sahlberg är ordförande i Bergslagens kammarsymfoniker där han även spelar fagott. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

– Vid sidan av Anders Börjesson som solist, har vi även en annan kyrkomusiker med. Det är dirigenten Markus Jonsson som jobbar i Sala, förklarar Tomas Sahlberg.

Intensiv helg

För att både publiken här och längre norrut ska få höra konserten som respektive kyrkomusiker är delaktig i, framförs den både i Mariestad och Sala under samma helg.

– På fredagseftermiddagen kommer vi alla att ses för första gången. Bergslagens kammarsymfoniker är en projektorkester som får samtliga noter utskickade i god tid, var och en övar hemmavid innan vi sammanstrålar för en intensiv helg. Repetitionen pågår fram till lördag eftermiddag sedan är det konsert i Sala. Nästa dag är vi på plats i Mariestads domkyrka.

Artikeltaggar

Anders BörjessonBergslagenKammarmusikKlassisk musikMariestadMariestads domkyrkaMariestads kulturskolaMusikNorgeSalaSvenska kyrkanTomas SahlbergWilhelm Stenhammar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.