Mariestads kommun gör ett omtag i arbetet för den finska minoriteten.
Men vad som ska hända med de frysta bidragspengarna för 2019 och 2020 är inte beslutat.
Mariestad är sedan 2015 finskt förvaltningsområde. Det innebär att kommunens tvåtusen invånare med finska rötter har lagstadgade rättigheter kopplat till språket. Till exempel ska de kunna använda finska i kontakten med kommunen.
För två år sedan skärptes lagen, bland annat ställdes krav på finskspråkig förskoleverksamhet. Då ville Mariestad lämna förvaltningsområdet, men regeringen sa nej. Kommunens skäl ansågs inte vara tillräckligt starka.
Ny plan
Nu tar Mariestad ett omtag i frågan. Kommunens mål och riktlinjer för det minoritetspolitiska arbetet har uppdaterats. Nyligen hölls även ett samråd med de finska föreningarna i Mariestad. Då diskuterades vilka stöd och insatser som ska genomföras under nästa år.
– Vi ska göra en verksamhetsplan för nästa år, som kommer att skickas på remiss till de finska föreningarna, säger Åsa Alvner, chef för sektor ledning.
Med finsk tango och memma ges de äldre guldkant på livet”Kunskapen om finska rättigheter för låg i Mariestad”Hon förklarar att de områden i kommunen som framför allt berörs är kultur, barnomsorg och skola samt äldreomsorg. På Österåsens förskola har man verksamhet för finsktalande barn och på Fredslunds särskilda boende finns en avdelning för dem med finskt påbrå.
Dessutom skapar kommunen en ny tjänst som samordnare för det finska förvaltningsområdet.
– Personen arbetar i organisationen idag, men kommer att få ägna en del av sin tid åt att verka som samordnare. Nu ska vi gå ut med information om den nya rollen, säger Åsa Alvner.
Hon förklarar att en del av det årliga statsbidraget på 600 000 kronor som kommuner får, täcker kostnaden för uppdraget.
Frysta pengar
Däremot är det oklart vad som ska hända med bidragen för 2019 och 2020, som Mariestad valde att frysa på ett konto. Tanken var att kunna betala tillbaka pengarna när kommunen lämnade förvaltningsområdet.
Nu blev det inte så. Summan på 1,2 miljoner kronor finns kvar på kontot, trots att årets rapport från länsstyrelsen visar att Mariestad har använt hela bidraget för 2020.
– Pengarna är förbrukade, men vi har inte rört dem på balansräkningen, verksamheterna har i stället fått använda medel från sin egen budget, förklarar Åsa Alvner.
Om kultur, skola och omsorg kommer att ersättas för detta är dock inte beslutat ännu.
– Den politiska ledningen får avgöra hur vi ska hantera det, säger Åsa Alvner.
Mariestad blir kvar i finskt förvaltningsområde