Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkorådet vill sälja församlingshemmet: ”Mycket få sammankomster i huset”

Publicerad:
Kyrkans hus strax bredvid Hassle kyrka kan komma att säljas.
Kyrkans hus strax bredvid Hassle kyrka kan komma att säljas. Foto: C. Lundh

Kyrkorådet i Amnehärad-Lyrestad pastorat föreslår att Kyrkans hus, beläget strax bredvid Hassle kyrka, ska säljas. Det blir pastoratets kyrkofullmäktige som så småningom har att besluta i frågan.

I en insändare till MT, signerad Per-Arne Iwarsson och och John Gunnar Nilsson, ifrågasätts kyrkorådets beslut. De båda hävdar att den enda kvarvarande samlingslokalen i Hassle med omnejd väl fyller sin funktion.

Herrarna pekar på att barngrupper samlas där varje vecka och att det tidigare anordnats julluncher och olika samlingar vid dop, vigslar och begravningar.

– Jag tycker de har marknadsfört Kyrkans hus för dåligt. Vi som bor i södra delen av pastoratet måste ju också ha en lokal att samlas i, säger John Gunnar Nilsson.

Han berättar om en miljonrenovering för ett par decennier sedan och anser att huset är i ”bra skick”.

– Någon större renovering tror jag inte behövs. Hembygdsföreningen och många andra jag pratat med vill att huset ska vara kvar i kyrkans regi.

– Jag tror inte att det är penningen i första hand det handlar om, i så fall finns det väl andra grejer att spara på, säger John Gunnar Nilsson.

Kyrkans hus i Hassle var först prästbostad, sedan pastorsexpedition och därefter har det använts som församlingshem.
Kyrkans hus i Hassle var först prästbostad, sedan pastorsexpedition och därefter har det använts som församlingshem. Foto: C. Lundh

Kyrkorådets ordförande heter Linnéa Johansson och hon bekräftar att man beslutat föreslå kyrkofullmäktige att avyttra fastigheten.

– Med anledning av att vi nyss haft ett kyrkoval ska det väljas ett nytt fullmäktige och när de bereder frågan vet jag inte; kanske kan det dröja något år?

Enligt henne har Kyrkans hus ett stort renoveringsbehov, det handlar om dålig fasad, stambyte, fönster och avloppsproblem.

– Vi har gjort en utredning och även diskuterat, vid en eventuell försäljning, om vi skulle hyra något istället, eller kanske köpa ett hus. Det finns många tankar om detta, säger Linnéa Johansson.

– Vi har tittat på de två åren innan pandemin och det handlar om mycket få sammankomster i huset. På senare tid har det enbart handlat om barnverksamhet.

– Vi vet egentligen inte om det verkligen behövs en sådan här funktion i Hassle.

Artikeltaggar

HasslerörNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.