Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om näthat: ”Prata om det i tidig ålder”

Publicerad:

Det blir åter allsvensk klass på speedwayen i Skaraborg.

Sportpanelen vädrar sin syn på Örnarna återkomst och på vilket sätt det skulle vara möjligt att få bukt på det näthat som sprider sig mot idrottare.

Örnarna speedway rustar för en allsvensk comeback till säsongen 2022 (har kört i division ett sedan 2018). Vad tänker du om den nya satsningen?

Filip Thörnqvist:

– Kul med en satsning från Örnarnas sida! Speedway var stort i början när jag kom till Mariestad. Det finns en speedwaytradition i staden och jag hoppas och tror att Örnarna kommer sakta men säkert komma tillbaka till den klubb man en gång var. Örn örn Örnarna, örn örn Örnarna.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Just speedway är något som jag inte är så insatt i eller har någon vidare erfarenhet av. Däremot har jag hört att speedway tidigare har varit stort för stan, men att det på senare år inte varit samma uppslutning kring matcherna.

– Att de avancerar till allsvenskan är ju väldigt positivt, inom all idrott lockar det mer publik och status ju högre nivå det är. Men det kräver också en fungerande organisation (gäller såklart inom alla sporter) för att det ska vara möjligt att prestera på den nivån.

Peter Gustafsson:

– Nu är sporten tillbaka på allvar i Mariestad igen efter några år i skymundan. Sammandrag i division ett på helger har varit sättet att hålla i gång Örnarna, vilket de inblandade i styrelser och lagledning ska ha all heder av.

– Det var inte jättelångt till att uttåget ur allsvenskan blivit dödsstöten för klubben. Tack vare att några eldsjälar höll klubben flytande, blir det nu riktiga matcher igen i allsvenskan och dessutom på vardagar. Det tror jag gynnar publikmässigt. Det är längesedan jag såg fram så mycket emot en speedwaysäsong.

Allsvensk speedway i Mariestad igen.
Allsvensk speedway i Mariestad igen. Foto: Peter Gustafsson

Fotbollslandslagets Alexander Isak och Victor Nilsson Lindelöf fick utstå hot på sina sociala medier efter förlusten i VM-kvalet mot Georgien. Går det på något sätt få bort eller förhindra hat/hot på sociala medier?

Filip Thörnqvist:

– För det första är det för jävligt rent ut sagt att folk ska behöva utstå skit och hot på sociala medier. Idrottsmän som bara försöker göra sitt bästa för sin klubb eller nation.

– Detta är ett stort samhällsproblem där folk tror att bara för att man sitter bakom en skärm kan bete sig hur som helst. Tycker att vi alla i samhället har ett ansvar att markera mot detta problem.

– Det är inte bara idrottsstjärnor som utstår hot och trakasserier utan vanliga ungdomar som går till skolan varje dag. Tror att det enda att göra är att prata om det och redan i tidig ålder börja prata med barn hur man ska bete sig på social medier.

Victor Nilsson Lindelöf, Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak under VM-kvalsmatchen mot Georgien.
Victor Nilsson Lindelöf, Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak under VM-kvalsmatchen mot Georgien. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Camilla Andersson:

– Först skulle jag vilja uttrycka mig att det är under all kritik att hota spelare. Att förebygga eller få bort näthat, tror jag kan bli svårt. Många av hoten som skrivs kommer från anonyma källor där ingen står ansvarig.

– Vi alla vet att sport kan väcka känslor och en del har olika åsikter och synpunkter, men vi får aldrig glömma bort att vi är människor och precis som vilken vanlig arbetare kan även idrottare ha en ”dålig dag på jobbet”. Detta tror jag är oerhört viktigt att man pratar om, särskilt i tidiga åldrar. Vi i samhället måste tillsammans ta ansvar och markera att näthat aldrig är okej.

Camilla Andersson, 28 år Mariestad. Tidigare bandyspelare med två SM-guld och tre VM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år Mariestad. Tidigare bandyspelare med två SM-guld och tre VM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Peter Gustafsson:

– Hat och diskriminering är aldrig okej någonstans i samhället. Det stora problemet är anonymiteten som finns ute på internet. Alla låtsaskonton på sociala medier där folk kan gömma sig.

– Idrott går i de flesta fall ut på att vinna och framför allt på seniornivå. Idrott utan känslor blir inte roligt, men går det över till att hata motståndare eller till och med ditt favoritlag som förlorar – jösses.

– Få till att börja med bort nedsättande ramsor på läktarna. Då slipper barn höra det. En kontrollfunktion på nätet vore drömmen, men vem ska administrera och bekosta den? Frågan är så stor, men nummer ett måste vara att vuxna lär barn vanligt vett.

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistÖrnarnaSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.