Hoppa till huvudinnehållet

Pandemieffekt i simsällskapet: ”Några äldre tappade sugen”

Publicerad:
Mariestads simsällskap är igång i princip varje dag i veckan i badhuset. Som en effekt av pandemin har dock några av de äldre tonåringarna uteblivit.
Mariestads simsällskap är igång i princip varje dag i veckan i badhuset. Som en effekt av pandemin har dock några av de äldre tonåringarna uteblivit. Foto: Peter Gustafsson

Pandemin har ställt idrotten på prov under lång tid.

MT kollade till Mariestads simsällskap, som upplevt negativa effekter av restriktioner och andra hinder.

– Men jag vill inte säga att vi tappat några av de äldre simmarna bara på grund av pandemin, säger den nye ordföranden Tobias Lundell.

För drygt två år sedan jobbade MSS i efterdyningarna av ombyggnationen av badhuset. En del aktiva hade då fallit bort när badhuset var stängt och det inte gick att genomföra träningar på hemmaplan.

Sedan mars 2020 har pandemin varit ett stor orosmoment för klubben. Inte minst för de äldre tonåringarna, som inte tilläts träna i grupp. Däremot fick yngre träna.

– Vi höll igång vår träning, men det var en period på några veckor då vi inte fick vara inomhus. Då var vi ute, berättar Tobias Lundell.

Några i den äldre gruppen simmare tappade sugen, hittade andra fritidssysselsättningar eller flyttade på grund av studier. Ebba Olsson, som tidigare deltagit på JSM, saknas numera.

Ordförande Tobias Lundell hoppas att de som nu simmar fortsätter längre upp i åren.
Ordförande Tobias Lundell hoppas att de som nu simmar fortsätter längre upp i åren. Foto: Peter Gustafsson

Frånvaron fick återverkningar eftersom de av tradition brukar hjälpa till att träna de yngre i klubben.

– Vi tappar tränare på så sätt. Simning handlar om så mycket teknik och tränarna är med hela tiden för att utbilda simmarna så bra som möjligt.

16 äldsta simmare

I måndags syntes två av tränarna i klubben i form av huvudtränaren Andreas Persson och Erik Reinholdz (den mångårige tränaren Kjell Persson har uteblivit i pandemins spår).

De styrde en samling på cirka tio simmare. Bland annat Viktoria Andersson och Alma Wallin Burstad, som är äldst med sina 16 år. Tjejerna hjälper även till när de yngsta ska lära sig simningens konst.

MSS har tre träningsgrupper och två grupper med tekniksim.
MSS har tre träningsgrupper och två grupper med tekniksim. Foto: Peter Gustafsson

Tobias Lundell berättar att MSS har ett 20-tal aktiva simmare och han hoppas att många kommer att fortsätta och stanna kvar i föreningen och ge den tid som behövs. Däremot ser han svårigheter i att få tillbaka de som slutat.

– Jag tror att det är svårt tyvärr. Eventuellt någon, men då kanske den inte är sugen på att tävla.

Positiv känsla

MSS har upplevt ett stort intresse kring att föräldrar vill få sina barn simkunniga, vilket är en positiv effekt denna höst.

– I våra yngre grupper, tekniksim, har vi ett jättetryck. Vi har kört två grupper istället för en med totalt 17 nya talanger. Vår utmaning är sedan att få dem att vilja träna simning.

Viktoria Andersson under träningspasset i måndags.
Viktoria Andersson under träningspasset i måndags. Foto: Peter Gustafsson

MSS-ordföranden ser en brist i att det saknas lite äldre simmare som kan vara förebilder för de yngre. MSS har tre träningsgrupper och två tekniksimningsgrupper.

Ser gärna förebilder

På sikt hoppas Tobias att de som nu är igång verkligen fortsätter.

– Inom barnidrotten är det bra att prova olika idrotter och i kommunen är det fantastiskt att vi har så många olika idrotter. För oss var det jättekul att vi nyligen kunde åka tio aktiva på tävling. Vi vill naturligtvis att de stannar i MSS och att vi hittar en bra gruppdynamik.

Törebodatjejen Viktoria Andersson har varit med i MSS i några år och trivs fint.

– Jag tränar upp till tre gånger i veckan plus att jag kör själv på vissa fredagar. Jag satsar rätt så mycket och har alltid simmat och tycker det är roligt, berättar Viktoria, som tog silver på 100 frisim i den senaste tävlingen i Falköping.

Viktoria Andersson från Töreboda tillhör med sina 16 år den äldre skaran av aktiva simmare.
Viktoria Andersson från Töreboda tillhör med sina 16 år den äldre skaran av aktiva simmare. Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

Mariestads badhusMariestads simsällskapSimsport

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.