Hoppa till huvudinnehållet

Politiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”

Publicerad:
Marie Engström Rosengren (V), Rita Holmblad (SD) och Margareta Alexandersson (KD) är samtliga ledamöter i socialnämnden, men de har inte fått någon information om onsdagens beslut att entledigandet av socialchefen Karin Utbo. Bildkollage.
Marie Engström Rosengren (V), Rita Holmblad (SD) och Margareta Alexandersson (KD) är samtliga ledamöter i socialnämnden, men de har inte fått någon information om onsdagens beslut att entledigandet av socialchefen Karin Utbo. Bildkollage. Foto: Charlotte Ferneman

Onsdagens hastiga entledigande av socialchefen Karin Utbo kom som en överraskning. Även för socialnämndens politiker.

– Vi har inte fått någon information. Men i kväll (läs torsdag reds anm) ska samarbetspartierna KD, L, M och C ha ett möte, säger Margareta Alexandersson (KD).

Beslutet att varsla socialchefen i Mariestad med omedelbar verkan, togs av kommunstyrelsens arbetsutskott i samråd med socialnämndens presidium. Samma morgon hade socialnämndens presidium blivit inbjudna till mötet.

Övriga politiker i socialnämnden fick däremot ingen information om det som skedde.

– Man blir förvånad och undrar vad som har hänt, säger Marie Engström Rosengren (V).

Marie Engström Rosengren (V) förklarar att ingen officiell information har nått henne. Arkivbild.
Marie Engström Rosengren (V) förklarar att ingen officiell information har nått henne. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Hon förklarar att ingen officiell information har nått henne.

– Jag fick reda på det via media och fick söka information. Men inte heller i protokollet från KSAU, där beslutet togs, fanns mer information, säger politikern som är ledamot i socialnämnden och tillägger:

– Rent allmänt kan jag tycka att det är märkligt att en förtroendevald nämnd inte har hållits informerad i en sådan fråga.

Rita Holmblad (SD) tycker att det är konstigt att socialnämndens ledamöter inte har fått information.
Rita Holmblad (SD) tycker att det är konstigt att socialnämndens ledamöter inte har fått information. Foto: Charlotte Ferneman

Även Rita Holmblad (SD) är av samma uppfattning.

– Det känns konstigt att jag som sitter socialnämnden, inte har fått någon information.

Alliansen ska ha möte

En av politikerna i socialnämnden som, under dagen då beslutet togs, blev uppringd är Bengt-Olof Aronsson (L).

– Socialnämndens ordföranden Richard Thorell ringde mig. Han ska nämligen träffa alla inom Alliansen under torsdagskvällen, säger Bengt-Olof Aronsson (L) som själv inte kan delta på mötet.

Även Margareta Alexandersson (KD) är inbjuden till detta möte. På frågan hur hon tog emot nyheten om att socialchefen fick avgå med omedelbar verkan svarar hon:

– Det är inget roligt när det blir så. Vi hoppas att det ska leda till någonting som blir bättre.

Margareta Alexandersson (KD) är inbjuden till Alliansens möte.
Margareta Alexandersson (KD) är inbjuden till Alliansens möte. Foto: Charlotte Ferneman

Vad tror du är det viktigaste just nu för socialtjänsten och socialnämnden i detta läge?

– Vi har duktiga tjänstemän och att de orkar hålla i och hålla ut, säger Margareta Alexandersson och tillägger:

– Jag hade inga tankar på att det var så illa, för det är det ju när det blir såhär. Att det inte var bra har jag ju förstått på tjänstemän och de som är direkt berörda i sitt arbete.

Marie Engström Rosengren tycker också att de berörda ska vara i centrum nu.

– Viktigaste är att alla får arbetsro. Det kan skapa oro när det blir såhär, säger hon.

Ann-Christine Gustavsson (C) vill inte uttala sig i ärendet och hänvisar till personalutskottet.

Så kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialnämndens presidium kallades in till avgörande möte i morse: ”Vi fick säga vår mening och är eniga”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

CenterpartietKarin UtboKristdemokraternaLiberalernaMarie Engström RosengrenMariestadMariestads kommunNyheterSocialnämnderSverigedemokraternaVänsterpartiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.