Seriepremiär med tunn OBK-trupp: ”Många kommer att få dubblera”

Publicerad:
Det blir dubbel seriepremiär för Otterbäckens BK och OBK/Hajstorp på lördag. Linus Hellgren, i gult, är en av lirarna. Foto: Peter Gustafsson

Efter 21 månaders tävlingsuppehåll får äntligen Otterbäckens BK spela seriematch igen.

23 tillgängliga spelare i truppen ska fylla manskapet i både division ett och två.

– Det är lite för få spelare egentligen, flera kommer att få dubblera, säger tränaren Tomas Andersson.

Otterbäckens BK spelade sin senaste seriematch den 23 februari 2020.

Cirka 21 månader senare ställs A-laget mot IFK Vänersborgs U-lag på lördag. Några timmar därefter spelar B-laget i Otterbäcken/Hajstorp premiär mot Vargöns BK.

Pandemin ställde in både ettan och tvåan förra säsongen och därför är osäkerheten stor om hur lagen ska klara sig. Representationslaget i ettan har en femteplats från 2019/2020 att försvara.

– Vi har egentligen ingen aning hur vi står oss mot Vänersborg. Det känns som att vi skruvat på farten, men det har säkert de också gjort. Vänersborg har många juniorer, säger Tomas Andersson.

Tränaren Tomas Andersson hoppas att laget ska kunna möta motståndarna med hög fart.
Tränaren Tomas Andersson hoppas att laget ska kunna möta motståndarna med hög fart. Foto: Peter Gustafsson

I år spelas enkelmöten och de fyra bästa representationslagen i ettan spelar sedan slutspel uppåt. Lidköpings AIK U, Vänersborg U och Kungälv bandy räknas inte in, utan får spela den lägre serien.

– Laik U är antagligen det bästa laget i serien. I år var det fri anmälan och det var nog enda sättet att få till elva lag. Längre fram ska det väl vara mer ett tryck att spela sig upp i ettan. Det finns i år fyra division ett-serier.

Egna meriter

Tomas Andersson vill att hans lag ska spela sig till en plats bland de topp fyra och inte komma sjua och få en ”frisläng”.

– Många lag spelar av tradition fler träningsmatcher än vad vi gör. Vi har alltid haft en tendens att gå skarpt uppåt spelmässigt längre fram på säsongen, men i år måste vi leverera mer från start för att vara med där uppe.

Tränaren trycker mycket på farten, passningsspelet och ett högt presspel.

– Vi har jobbat mindre med försvarsspelet, för det tycker jag vi har med oss. Vi kommer åka med många spelare till matcherna för att kunna hålla ett högt tempo.

Det blir ombyte inför många träningar på Töreshov.
Det blir ombyte inför många träningar på Töreshov. Foto: Peter Gustafsson

Truppen har som vanligt tränat mycket rinkbandy i Töreshov, men även vid några tillfällen på Billingehus stora is i Skövde.

Sedan senaste seriesäsongen har laget tappat rutinerade Johan Svensson och Nikolai Borovikov. Laget hoppades få tillbaka elitseriemeriterade Tony Eklind, men han sa till slut nej.

Istället flyttar man upp tonåringarna Axel Andersson, Noel Gunnarsson och Linus Helge.

Axel Andersson och Olle Andersson är skrivna i Villa Lidköping, men ska även spela i OBK. Det samma gäller Oliver Hellgren, Lidköpings AIK, samt Adam Stålberg, Boltic, som har ”dubbelavtal”.

Ryske Konstantin Luzgin kör vidare i klubben.
Ryske Konstantin Luzgin kör vidare i klubben. Foto: Peter Gustafsson

Linus optimistisk

Lagkapten Linus Johansson hoppas att laget ska kunna hävda sig efter fjolårets inställda säsong.

– Bandy var inte det viktigaste att spela i fjol, så det kändes okej att det inte blev något. Vi hade ju lite uteträningar i Töreboda och Otterbäcken. Nu ska det bli kul att spela igen, säger 28-åringen.

Trots det långa avbrottet från matcher tror han att det ska lösa sig bra.

– Man kommer in i det rätt så snabbt. Men sedan är det klart att de som är 16 år och uppåt behöver spela mer hela tiden. Det var extra synd om dem förra säsongen.

Man kommer in i det rätt så snabbt

Backen Linus Johansson tror att laget ska hitta samspelet och känslan på ett bra sätt.

– Vi har spelat bra i träningsmatcherna utifrån våra förutsättningar jämfört med några av de andra lag.

Dessutom hoppas han att publiken ska hitta till Otterstrand när det blir hemmapremiär den 4 december.

– Jag hoppas verkligen att folk vill titta. Ser man till kommunen på vintern finns inte så mycket att göra. Jag hoppas de inte bara sitter hemma, utan kan bjuda till lite också, avslutar han.

Lagkapten Linus Johansson är sugen när det äntligen blir seriematcher igen.
Lagkapten Linus Johansson är sugen när det äntligen blir seriematcher igen. Foto: Peter Gustafsson

Fakta

Otterbäcken:

Tränare: Tomas Andersson.

Nya spelare: Axel Andersson, egna led, Noel Gunnarsson, do, Linus Helge, do.

Förluster: Elias Sandholm, Örebro SK, Johan Svensson, SK Höjden, Nikolai Borovikov, spelande tränare i Borås bandy.

Placering 2019/2020: Femma.

Division 1 västra: Surte BK, Kungälvs SK, Kungälv bandy, Sunvära SK, Mölndal bandy, IFK Vänersborg U, Otterbäckens BK, Lidköpings AIK U, Borås bandy, SK Höjden, Blåsut/Vänersborg BK.

Division 2 Västergötland: Skövde BK, Gillstads SK, Vargöns BK, Slottsbrons IF, BK Wiking, Gripen Trollhättan B, Villa Lidköping U, Otterbäcken/Hajstorp.

Artikeltaggar

BandyOtterbäckens BKTomas AnderssonTöreshov IP

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare