Hoppa till huvudinnehållet

Så tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefen

Publicerad:
På måndag inleds förhandlingar mellan kommunen och Karin Utbo. Om den entledigade socialchefen får något avgångsvederlag kan inte personalchef Per Johansson svara på ännu.
På måndag inleds förhandlingar mellan kommunen och Karin Utbo. Om den entledigade socialchefen får något avgångsvederlag kan inte personalchef Per Johansson svara på ännu. Foto: Michael Gustafsson/Arkiv

På måndag inleds förhandlingar mellan Mariestads kommun och Karin Utbo. Om den entledigade socialchefen får något avgångsvederlag återstår att se.

– Det är en helt öppen fråga, säger personalchef Per Johansson, som förhandlar för kommunens räkning.

Personalchefen fick sent i tisdags kväll veta att socialchef Karin Utbos framtid i kommunen var ifrågasatt. Dagen därpå fattade kommunstyrelsens arbetsutskott beslutet om ett entledigande.

Vet du skälet till varför Karin Utbo har fått lämna sin tjänst?

– Det hänvisar jag till politiken att svara på.

Anser du att beslutet var korrekt?

– Jag väljer att inte kommentera, det är ett rent politiskt beslut.

Beslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljoner

Per Johansson var den som tillsammans med kommundirektör Susanne Wirdemo och vice kommundirektör Christina Olsson underrättade socialchefen att hon skulle avskedas.

Enligt Karin Utbo angavs inga skäl till avskedandet – varför då?

– Min minnesbild är att jag hänvisade till det beslut som tagits och att det handlade om brist på förtroende, inte mer än så.

– Jag är tjänsteman, det är inte jag som har fattat beslutet. Politiken får stå för skälen.

Föregicks beslutet av någon form av utredning?

– Det vet jag inte. Det var helt politiskt initierat.

På måndag inleds förhandlingar mellan kommunen och Akademikerförbundet SSR, som företräder Karin Utbo. Om det kommer att resultera i något avgångsvederlag för den tidigare socialchefen har personalchefen inget svar på idag.

– Vi får se vad förhandlingarna tar vägen. Det enda jag vet är att jag ska träffa Akademikerförbundet SSR på måndag klockan två.

Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”Så kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialnämndens presidium kallades in till avgörande möte i morse: ”Vi fick säga vår mening och är eniga”Politiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”Kommundirektören vill inte svara på frågor om socialchefens avsked

Artikeltaggar

Karin UtboMariestads kommunMariestads kommunPer JohanssonSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.