FHM: Nya regler med och utan vaccinpass

Nöje/Kultur | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Besökare på ett museum, med eller utan vaccinpass? Arkivbild.
Foto: Felice Calabro/AP
Arrangörer som använder vaccinpass ska ha en rutin för hur bevisen ska kontrolleras. Om man inte använder vaccinpass föreslår Folkhälsomyndigheten särskilda åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset.
– Vi får kämpa på och klara det här också, säger Peter Fornstam, vd för Svenska Bio som nu inför vaccinpass.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder som ska gälla från den 1 december.

Enligt förslaget måste en arrangör som använder vaccinationsbevis för covid-19 ha en rutin för hur bevisen kontrolleras. Rutinen ska finnas skriftligt och den ska följas upp.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare sagt att de nya rutinerna utarbetas för att skapa trygghet för kulturbranschens deltagare, alla som sitter i salongerna, om smittläget blir sämre.

Inget krav

Kulturministern har dock betonat att det inte är något krav med vaccinationsbevis, men att den som inte använder sig av bevisen kommer att behöva följa restriktionerna från Folkhälsomyndigheten.

Svenska Bio tar steget och inför vaccinpass för sina salonger med plats för fler än 100 personer. Men för biografkedjan återstår några viktiga frågor, som exakt hur rutinen ska se ut och inte minst var åldersgränsen ska gå.

– Vi inför vaccinpassen, nu när vi äntligen har fått öppna upp igen vore det att gå åt fel håll att stänga ned kapacitet igen, säger Peter Fornstam och fortsätter:

– Men jag tycker fortfarande att det är svårt att förstå ur smittskyddssynpunkt. Bara för att vi lyder under ordningslagen så drabbas vi av det här, men andra verksamheter med över 100 personer inte gör det. Men vi har klarat oss så här långt, vi får kämpa på och klara det här också.

Avstånd och bestämda platser

Arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis måste enligt förslaget vidta särskilda smittskyddsåtgärder. Det kan handla om anvisade sittplatser, möjlighet att hålla avstånd om en meter i alla led samt att antalet deltagare i ett och samma sällskap högst får vara 8 personer.

Sveriges Museers generalsekreterare Jeanette Gustafsdotter säger att hon idag tolkar FHM:s förslag som att det blir upp till varje museum att välja om man ska införa vaccinpass eller ej.

– Det blir nog i så fall mer aktuellt med vaccinpass på mindre museum, på de större kan man lättare hålla avstånd, säger hon och fortsätter:

– Museerna har under hela pandemin tagit ett stort ansvar. De åtgärder som finns i det här nya förslaget finns redan på plats. Det viktigaste är att det kan hållas öppet, vi tar hellre vaccinbevis än stänger.

Miranda Sigander/TT

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.