Hoppa till huvudinnehållet

Otterbäcken satsar sig ur krisen: ”Ett måste efter coronan”

Publicerad:
Otterbäckens BK satsar en stor del av det egna kapitalet på bland annat en bättre begagnad spolbil. Ordförande Ove Lindh och vaktmästare Jarle Pedersen, till höger, hoppas isen på Otterstrand är klart till helgen.
Otterbäckens BK satsar en stor del av det egna kapitalet på bland annat en bättre begagnad spolbil. Ordförande Ove Lindh och vaktmästare Jarle Pedersen, till höger, hoppas isen på Otterstrand är klart till helgen. Foto: Peter Gustafsson

Is är på gång på Otterstrand.

I glänsande solsken berättar Otterbäckens BK:s ordförande, Ove Lindh, att en uppgraderad spolbil samt ismaskin ska hjälpa till att säkra framtiden för klubben.

– Vi gör en satsning på mellan 300 000 och 400 000 kronor med egna medel, berättar han.

I pandemins fotspår har Otterbäckens BK märkt av svårigheter att få riktig snurr på verksamheten.

Klubben äger marken där bandybanan och byggnaderna ligger. OBK driver även banan där föreningens division ett-lag huserar tillsammans med ett antal ungdomslag och B-laget OBK/Hajstorp.

Sedan banan byggdes 1989 har den renoverats i omgångar och olika material har bytts ut. Men till slut har OBK:s styrelse tagit ett större beslut än vanligt och gör en betydande satsning för överlevnaden.

Klubben har:

• Anställt A-lagstränaren Tomas Andersson på halvtid under säsongen.

• Köpt en begagnad spolbil samt en begagnad ismaskin.

• Köpt 30 fullmunderingar utrustning så att barn och ungdomar ska kunna prova.

• Rustat upp staketet på långsidan.

• Ökat trivseln genom ett ”fikarum” vid omklädningsrummen.

– Vi kände att detta var ett måste efter pandemin. Många ungdomar har hittat på annat och det är inte bara vår klubb det drabbat, berättar Ove Lindh.

Vi kände att detta var ett måste efter pandemin

OBK gör alltså en både sportslig och materiell satsning för att inte hamna i en återvändsgränd man inte kan ta sig ur.

Ny uppgift

Tomas Andersson, som tränat representationslaget i flera år, får en bredare uppgift, då ungdomsansvarige Anders Gyldenlöve trappat ner engagemanget som övergripande ungdomsansvarig.

– Jag ska framförallt vara med på ungdomssidan och stötta ledare och försöka locka nya spelare. Vi behöver skruva upp det, säger Tomas Andersson som berättar att klubben har ungdomslag i U9, U11 samt U13. Dock inget U16.

Törebodaprofilen Tomas Andersson får ett tyngre ansvar att organisera bandyn i norra länsdelen.
Törebodaprofilen Tomas Andersson får ett tyngre ansvar att organisera bandyn i norra länsdelen. Foto: Peter Gustafsson

Tomas bor i Töreboda, vilket passar fint med tanke på allt samarbete som genomförs ihop med Hajstorps SK. Mycket ska synkroniseras och Tomas är spindeln i nätet.

– Tomas är en ny Rolf Larsson, säger Ove Lindh och syftar på den tidigare OBK-profilen, som tränade A-lag- och ungdomslag i många år.

Ove Lindh fortsätter:

– Jag har varit med ett tag och förr var det enklare att skaffa ledare. Nu jobbar många skift och då är det inte alltid enkelt att få ihop familjelivet.

Spolbilen är en nyckel till att hålla igång verksamheten.
Spolbilen är en nyckel till att hålla igång verksamheten. Foto: Peter Gustafsson

Nu när isen förhoppningsvis är klart till kommande helg drar det igång på allvar på Otterstrand. OBK kommer att jobba mot skolorna för att barn ska kunna komma och prova på med hjälp av OBK:s nyinköpta låneutrustning.

Delvis bidrag

OBK har fått en del bidrag från förbundet samt kommunen, men de större investeringarna gör klubben med egna medel. Ismaskinen kostar exempelvis 150 000 kronor.

– Ismaskinen är större och vi sparar då in arbetskraft och kan ha en istället för två vaktmästare på vardagskvällar.

Satsningen tär givetvis på klubbens kapital, men Ove Lindh berättar att det är först nu som man kunnat göra denna framtidssatsning.

– Tidigare har det inte funnits pengar till något extra, utan vi har bara haft till att kunna överleva säsongen och inte göra något annat.

Paradoxalt nog innebar den inställda säsongen i fjol att utgifterna minskade och kassan ökade. Klubben har enligt Lindh, en ”stadig ekonomi”.

– Den stora inkomsten kommer från billotteriet. Sedan driver vi Barfotens camping, handlar med skrot, sponsring och hoppas kunna ha en loppis igen, berättar Lindh om inkomstkällorna.

Den stora inkomsten kommer från billotteriet

Ove Lindh hoppas att klubben ska fortsätta vara ett etablerat division ett-lag och att man ska kunna hålla fler ungdomslag, vilket i sin tur innebär långt över 100 aktiva medlemmar.

Säsongens satsning är starten.

Ungdomsbandyn behöver upp ett snäpp för att säkra framtida spelare.
Ungdomsbandyn behöver upp ett snäpp för att säkra framtida spelare. Foto: ARKIV
Ordförande Ove Lindh och vaktmästare Jarle Pedersen.
Ordförande Ove Lindh och vaktmästare Jarle Pedersen. Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

BandyOtterbäckens BKOtterstrand bandybanaOve Lindh

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.