Hoppa till huvudinnehållet

Tvist kring nya hyror i hamnen och på Karlsholme

Publicerad:
Restaurangen Sill och dynamit har krävt ersättning av kommunen eftersom ombyggnationen av fastighetens pågick under en stor del av turistsäsongen.
Restaurangen Sill och dynamit har krävt ersättning av kommunen eftersom ombyggnationen av fastighetens pågick under en stor del av turistsäsongen. Foto: Anna Fröjd/Arkiv

När restaurangerna i hamnen öppnade efter ombyggnaden trodde kommunen att nya hyresavtal, som matchar lokalerna, snart skulle vara på plats. Men de saknas fortfarande.

Mariestads kommun har lagt miljonbelopp på att renovera och bygga ut sina fastigheter på Karlsholme och i hamnen.

I Folkets park har kommunen satsat drygt 40 miljoner på omgestaltning av området samt att bygga om och renovera lokalerna i parken.

I hamnen har elva miljoner kronor investerats i restaurangerna. Hamnrestaurangen Bojen har fått en ny våning och Sill och dynamit har utökats med en glaspaviljong och nytt kök.

Nya avtal dröjer

Tanken var att kunna räkna hem kostnaderna genom att höja hyran. Det var nämligen överenskommet med hyresgästerna att kontrakten skulle göras om i samband med renoveringarna.

Ivan Sjöhall på Hamnrestaurangen Bojen igen är nöjd med de nya lokalerna, men något nytt hyresavtal har han inte kunnat enas med kommunen om.
Ivan Sjöhall på Hamnrestaurangen Bojen igen är nöjd med de nya lokalerna, men något nytt hyresavtal har han inte kunnat enas med kommunen om. Foto: Anna Fröjd/Arkiv

Men än finns inga nya avtal undertecknade. Varken Sill och dynamit, Hamnrestaurangen Bojen, Café Holmen eller Sjöterrassen (Emils) har accepterat kommunens bud.

Varför, vill ingen av dem kommentera.

– Allt framgår av advokatens brev. Jag har inte så mycket mer att säga, förklarar Anneli Johansson, ägare till Sill och dynamit.

I brevet framförs krav på hyresreduktion från 1 april i år tills inflyttningen i juli. Dessutom krävs ersättning för utebliven handelsvinst och övrig skada till följd av att det inte gick att ha verksamhet under byggprocessen.

För dialog

Hur kommunen ställer sig till kravet från Sill och dynamit är oklart. När MT ställer frågor blir svaret att förhandlingar pågår.

– Vi för en dialog med våra hyresgäster och processen runt det tar vi direkt med dem, förklarar fastighetschef Anders Sjöholm i ett mejl.

Samma svar ges från kommunens samhällsbyggnadschef Per Garenius, teknisk chef Johan Myhrman och kommunjurist Magnus Nilsson.

Anneli Johansson har, så vitt hon vet, inte fått något svar på sitt krav. Både hon och Ivan Sjöhall på Hamnrestaurangen Bojen, understryker dock att relationen med kommunen är god.

Även på Café Holmen ska hyreskontraktet förhandlas om, men parterna står långt ifrån varandra.
Även på Café Holmen ska hyreskontraktet förhandlas om, men parterna står långt ifrån varandra. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

– Jag har en bra dialog med kommunen, säger Ivan Sjöhall, som är mycket nöjd med ombyggnaden av lokalerna.

– Det gamla och det nya är som natt och dag. Tidigare hade vi ytterst få sittplatser inomhus, då var vi väderberoende. Nu har vi fått en längre säsong. Jag är otroligt nöjd.

Fel i tiden

Samtidigt konstaterar Ivan Sjöhall att tidpunkten för bygget var olämplig.

– För min del blev det fel i tajmingen när det kom mitt i högsäsongen.

Samma tankar har Anneli Johansson på Sill och dynamit. Men hon tror ändå att tvisten kommer att lösas.

– Alla är väldigt lösningsbenägna, förklarar hon.

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott också beslutat om en strategi i förhandlingen.

Hyresavtalet för Sjöterrassen (Emils) på Karlsholme är flera år gammalt och kommunen vill förhandla om det.
Hyresavtalet för Sjöterrassen (Emils) på Karlsholme är flera år gammalt och kommunen vill förhandla om det. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

– Tjänstemännen måste veta vilka mandat de har, förklarar kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Hur de ekonomiska ramarna ser ut är i dagsläget hemligt.

– Det är sekretessbelagt tills vi har ett underskrivet avtal eller förhandlingarna strandat, säger Johan Abrahamsson.

Hyresskulder

Även när det gäller förhandlingarna kring nya hyreskontrakt för Café Holmen och Sjöterrassen (Emils) går det trögt. Där finns det dessutom hyresskulder. Kommunen kan i dag inte ange hur stora de är, utan det är något som är under utredning.

– Vi undersöker varför de inte är betalda och att debitering har skett på rätt grund, berättar kommunens tekniske chef Johan Myhrman och fortsätter:

– Nu har vi fått förhandlingsutrymme av politikerna, så nu kommer vi att ta ett helhetsgrepp kring hyrorna.

Sill och dynamit vill ha ersättningEfterlängtad premiär för hamnrestaurangernaKommunen kräver Café Holmen på ett års hyraCafé Holmen har inte betalat hyra på 19 månader – kommunen glömde skicka fakturaTidspressat schema när hamnrestauranger byggs utHamnkrogar i Mariestad byggs ut

Artikeltaggar

Café HolmenEmilsHamnrestaurangen BojenJohan AbrahamssonJohan MyhrmanKarlsholmeKsauMariestads hamnMariestads kommunNyheterPer GareniusSamhälleSill och dynamitSjöterrassen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.