Hoppa till huvudinnehållet

De syr ihop hållbara lösningar: ”Det är inte svårt att byta en dragkedja”

Publicerad:
Felicia King tog till sig råd om hur hon kan återbruka sina kläder.
Felicia King tog till sig råd om hur hon kan återbruka sina kläder. Foto: Johan Eklöf

Jackor, skor och väskor. Under måndagen höll Medborgarskolan ett event om hur gamla plagg och andra tillhörigheter kan återbrukas.

– Jag fick många bra tips, sa besökaren Felicia King.

Ett tjugotal besökare gästade Medborgarskolan i Mariestad för att lära sig hur utslitna kläder kan sys ihop och återanvändas i stället för att slängas.

– Jag har alltid varit bra på att ta hand om gamla plagg. Nu fick jag konkreta råd på hur mitt arbete kan underlättas. När jag syr använder jag samma nål hela tiden. Nu fick jag bland annat tips om att byta nål beroende på vilket plagg jag syr. Det ska jag tänka på framöver, sa Felicia King.

Dragkedjor kan lagas

Deltagarna inspirerades av föreläsare som visade upp exempel på återbrukade ägodelar. Berit Bertilsson var en av dem. Hon betonade att en jacka inte ska slängas bara för att dragkedjan inte fungerar.

– Dragkedjan kan gå i sönder efter bara något år. Då har jackan fortfarande lång levnadstid kvar. Klipp bort den trasiga dragkedjan och sy dit en ny. Det är inte så svårt, sa Berit Bertilsson.

Hon berättade att hon broderat ett nytt innertyg till sin kylväska och bytt ut kardborrebanden på ett par kängor.

– Resultatet blev jättebra. Kvalitén blir inte sämre när saker återbrukas, det vill jag lära folk, sa Berit Bertilsson och visade upp kylväskan.

För den som ville börja lappa ihop något plagg fanns några symaskiner på plats i lokalen.

– Den här gången tog jag inte med mig några gamla kläder. Om det blir några fler träffar syr jag kanske på plats, sa Felicia King.

Mersmak på upplägget

Måndagens event var det första i sitt slag. Enligt Anna Van Der Tol, verksamhetsutvecklare på Medborgarskolan, kan fler träffar vara på gång.

– Intresset blev större än jag trodde. Att återbruka är framtiden och det verkar finnas ett uppdämt behov av att samlas och prata om det. Flera av deltagarna har frågat om vi ska göra det här fler gånger och så blir det nog, sa hon.

Felicia King kommer gärna tillbaka.

– Jag tycker det är helt fantastiskt att möta likasinnade på det här sättet, sa hon.

En av föreläsarna var Berit Bertilsson. Hon hade broderat ett nytt innertyg i sin kylväska.
En av föreläsarna var Berit Bertilsson. Hon hade broderat ett nytt innertyg i sin kylväska. Foto: Johan Eklöf
Eventet var Medborgarskolans första i sitt slag. Verksamhetsutvecklare Anna Van Der Tol noterade med förtjusning att tjugotalet deltagare var på plats.
Eventet var Medborgarskolans första i sitt slag. Verksamhetsutvecklare Anna Van Der Tol noterade med förtjusning att tjugotalet deltagare var på plats. Foto: Johan Eklöf

Artikeltaggar

EsplanadenFritid och livsstilMedborgarskolan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.