Skaraborgare lite sämre än andra på att använda bältet: ”Inte bra”

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I Skaraborg använder 95 procent av förare och framsätespassagerare bilbältet. Nationellt är användningen 96 procent.
Foto: FT, Arkivbild
Skaraborgarna är lite sämre än andra att använda bilbältet.
– Att vi år efter år har en lägre bältesanvändning än riksgenomsnittet är inte bra, säger NTF Skaraborgs verksamhetsledare Petra Hansson.

I Skaraborg använder 95 procent av förare och framsätespassagerare bilbältet. Nationellt är användningen 96 procent.

– Det är inte bra eftersom en allt större andel av bilarna nu är utrustade med bältespåminnare, säger Petra Hansson i ett pressmeddelande.

Bältet kan rädda liv.
Foto: Arkivbild

Men trots att så många använder bälte så är ungefär var tredje omkommen personbilsförare obältad. Det motsvarar cirka 20 – 30 omkomna årligen.

NTF:s årliga bältesmätningar som genomförs i landets samtliga 290 kommuner och bygger på över 350 000 observationer redovisar i år en bältesanvändning i tätort bland förare och passagerare i framsätet på cirka 96 procent.

Petra Hansson, NTF Skaraborg, vill se en bättring av bältesanvändningen.
Foto: Charlotte Ferneman, Arkivbild

Kvinnor använder bälte i högre utsträckning än män. 98 procent av de kvinnliga förarna använder bälte jämfört med 95 procent av de manliga förarna.

I likhet med tidigare år visar bältesmätningarna att det finns stora regionala skillnader.

Bältesanvändningen i Skaraborg har ökat jämfört med tidigare år men ligger fortfarande cirka en procentenhet under riksgenomsnittet. Högst bältesanvändning uppmättes i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö samt i Jönköpings län, Uppsala län, Hallands län och på Gotland.

Norrbottens län har lägst allmän bältesanvändning.

Säkerhet

– Bilbältet är ett så viktigt säkerhetssystem att användningen borde ligga på 100 procent. Det är oroväckande för det svenska trafiksäkerhetsarbetet att inte bältespåminnarna har haft en tydligare effekt på bältesanvändningen i tätort, säger Petra Hansson.

– Nu måste vi i mycket större utsträckning jobba med attityd- och beteendepåverkande insatser mot trafikanter och arbetsgivare för att bältesanvändningen över hela landet ska öka

I mätningen av bältesanvändning 2021 har mindre hantverksbilar för första gången särredovisats. Av samtliga 353 010 observerade förare och passagerare har 43 417 personer, 12 procent, färdats i mindre hantverksbilar. Av dessa använde 87 procent bälte.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.