Hoppa till huvudinnehållet

Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”

Publicerad:
Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) och tillförordnade oppositionsrådet Janne Jansson (S) är mycket besvikna över hur tjänstemän i socialförvaltningen fört politikerna bakom ljuset.
Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) och tillförordnade oppositionsrådet Janne Jansson (S) är mycket besvikna över hur tjänstemän i socialförvaltningen fört politikerna bakom ljuset. Foto: Birthe Wetter

Underskottet i socialnämnden i Mariestad är tre gånger så stort som tidigare redovisats. Socialchefen har försökt mörka sanningen.

– Vi är besvikna, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) och oppositionsrådet Janne Jansson (S).

Nu börjar situationen kring den sparkade socialchefen i Mariestad klarna. En pinfärsk analys av ekonomin inom sektor stöd och omsorg, där bland annat äldreomsorgen ingår, visar att verksamheten blöder kraftigt.

Underskottet är totalt 22 miljoner kronor. Det är betydligt mer än de drygt 8 miljoner som socialchef Karin Utbo har redovisat för kommunstyrelsen. Det stora sorgebarnet är avdelningen för vård och omsorg. I tidigare rapporter har det uppgivits att avdelningen klarar ekonomin, men i själva verket går den back med nästan 14 miljoner.

Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"

– Heltidsresan har kostat kommunen otroliga pengar. Ändå har tjänstemännen sagt till oss att vi sparar pengar på den. Vi undrade varför Mariestad var den enda kommunen som gjorde det, säger Johan Abrahamsson (M).

Både han och Janne Jansson har i kontakten med andra kommuner fått en helt annan bild av vad det kostat kommunerna att omvandla vårdpersonalens deltidsjobb till heltidstjänster.

Struntade i beslut

Under året har också kontorsmöbler köpts in för en kvarts miljon kronor – trots att det råder köpstopp. Samtidigt har vårdpersonalen fått spara på engångsartiklar. Det gör politikerna upprörda:

– Inköpsstoppet gäller inte förbrukningsmaterial. Vi har pengar till handskar, förtydligar Johan Abrahamsson.

Fullmäktiges särskilda beslut om anställningsstopp har även det ignorerats när personalstyrkan utökats med fler chefer.

Johan Abrahamsson är upprörd över hur det köptes in möbler trots att fullmäktige hade beslutat om ett köpstopp.
Johan Abrahamsson är upprörd över hur det köptes in möbler trots att fullmäktige hade beslutat om ett köpstopp. Foto: Birthe Wetter

– Man har inte haft någon respekt för våra beslut, konstaterar Janne Jansson (S).

De båda politikerna är mycket besvikna över ansvariga tjänstemäns agerande:

– Det var en kalldusch. Vi har påtalat att vi vill ha rätt underlag oavsett hur det ser ut, men de har ljugit oss rakt i ansiktet under ett års tid, säger Johan Abrahamsson.

– Ja, det är en besvikelse. Vi hade inte kunnat gissa att det var så mycket pengar det rörde sig om, fortsätter Janne Jansson.

Konstiga svar

Under året har det kommit varningssignaler från anställda, men frågor som ställts under politiska sammanträden har viftats bort av ansvariga tjänstemän.

– Ju närmare vi har kommit årsbokslutet desto konstigare förklaringar har vi fått, berättar Johan Abrahamsson.

Beslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenSå gick förhandlingen om socialchefen

En annan anmärkningsvärd sak är att kommunstyrelsen och socialnämnden har fått olika underlag till beslut.

– Att vi har haft en debatt om kontinuitet i hemtjänsten där jag pratar om 23 och Sebastian Ekeroth Clausson om 17 besök, beroende på att vi haft olika underlag, är inte okej.

Tillförordnade oppositionsrådet Janne Jansson (S) konstaterar att det är svårt att fatta beslut på inkorrekta underlag.
Tillförordnade oppositionsrådet Janne Jansson (S) konstaterar att det är svårt att fatta beslut på inkorrekta underlag. Foto: Birthe Wetter

Nya scheman

Den ekonomiska röran är en av förklaringarna till att socialchefen entledigades.

– Karin Utbo gjorde mycket bra, men som chef har du ansvar för att dina underställda sköter sig, säger Johan Abrahamsson.

Kommer fler tjänstemän att få lämna sina jobb?

– Det vill jag inte prata om i media, förklarar Johan Abrahamsson.

En ny socialchef ska rekryteras och kommunen ska se över schemaläggning och hur bemanning av befintliga tjänster går till.

Samtidigt konstaterar Johan Abrahamsson att det kommer att krävas mycket jobb för att återvinna de anställdas förtroende för organisationen och politikernas förtroende för korrekt underlag.

– Vi står inför en otrolig uppförsbacke.

MT har varit i kontakt med Karin Utbo, som i dagsläget avstår från att kommentera.

Politiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”Kommundirektören vill inte svara på frågor om socialchefens avskedSå kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”

Artikeltaggar

Janne JanssonJohan AbrahamssonKarin UtboMariestads kommunMariestads kommunSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.