Hoppa till huvudinnehållet

Helena-fallet: Två vittnen hörde skrik från en kvinna och aggressiva mansröster

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Ett vittne såg en ljus bil köra in mot Lockerud under mordnatten. Precis innan dess att hon hört flera mansröster lite längre bort och skrik från en kvinna.
Ett vittne såg en ljus bil köra in mot Lockerud under mordnatten. Precis innan dess att hon hört flera mansröster lite längre bort och skrik från en kvinna. Foto: Charlotte Ferneman

Två vittnen från mordnatten den 14 juni 1992 opponerar sig mot polisens teori om att det rör sig om en ensam gärningsperson i Helena-fallet.

Båda hörde hjärtskärande skrik från en kvinna och flera mansröster.

– Det var definitivt flera personer, säger båda vittnena.

Polisen har en skäligen misstänkt person till Helenas försvinnande i Mariestad – en man i 60-årsåldern som nekar till brott. Peter Thylén från polisens Kalla fall-gruppen backar inte från misstankar att personen var ensam om gärningen.

– Det finns inget som pekar mot att han skulle ha gjort brottet tillsammans med någon, säger han.

Den ljusa bilen kom med hög fart och körde in mot Lockerud.
Den ljusa bilen kom med hög fart och körde in mot Lockerud. Foto: Charlotte Ferneman

Det finns dock minst två vittnen – båda vill vara anonyma – som hört flera mansröster och en kvinna skrikande i området under mordnatten.

Polisens teori i Helena-fallet: ”Vi misstänker att han agerade ensam”

– Det ändrar inte vår inställning. Vi är väl medvetna om dessa vittnesuppgifter, men vi jobbar efter att den här personen är en ensam gärningsman, förtydligar Peter Thylén.

– Men den här personen är inte dömd för brottet, vilket jag vill poängtera.

Vittnet bodde sommaren 1992 i det höga huset vid Västra vägen. Hon hörde skrik längre bort och såg sedan en liten ljus bil komma i hög fart.
Vittnet bodde sommaren 1992 i det höga huset vid Västra vägen. Hon hörde skrik längre bort och såg sedan en liten ljus bil komma i hög fart. Foto: Charlotte Ferneman

Att det ska vara två mansröster som hördes av två vittnen ser han inte som något konstigt.

– Det här vad vittnen hör är inget givet, utan mycket påverkar. Vittnen kan höra fel och det kan vara så att ljud studsar, hävdar han.

Det här vad vittnen hör är inget givet, utan mycket påverkar
Peter Thylén och Kalla fall-gruppen tror på en gärningsman.
Peter Thylén och Kalla fall-gruppen tror på en gärningsman. Foto: Privat

Rastade hund

Polisen höll förhör med den kvinna som hört ett kvinnoskrik i området i samband med att hon rastade sin hund.

Kvinnan, som nu är i 80-årsåldern, hörde oväsen i riktning mot Ekuddenvägen.

Hon gick ut på cykelvägen med sin hund och hörde en kvinna skrika. Skriket kom från samma plats hela tiden och höll på i fem minuter. Det var en kvinna som skrek och ibland gjorde uppehåll. Hon hörde minst två mansröster från samma ställe.

Vittnen pratade att hon befann sig vid en stor sten utanför sin bostad.
Vittnen pratade att hon befann sig vid en stor sten utanför sin bostad. Foto: Charlotte Ferneman

Kvinnan har identifierat skriket som att det kom från Helena Andersson. Hon skrek bland annat "så får ni inte göra" och "nej, nej". Kvinnan skrek förtvivlat och hjärtskärande. Hon grät dessutom och var ledsen. Kvinnan hörde inget rop på hjälp, men är hundraprocentigt säker på att det var Helena Andersson som skrek eftersom hon kände henne genom att båda hade hund.

Det var aggressiva röster och kvinnoskrik

Kvinnan hörde även mansröster som var likartade och det var aggressiva röster. Kvinnoskriket avslutades med att en bildörr knäpptes igen. Hon hörde ingen bilmotor som var i gång, eller såg någon dörr, men vill framhålla att bildörren stängdes igen med en kraftig smäll.

Nu 29 år senare säger samma vittne att hon hörde att det var flera bildörrar som slogs igen.

– Ja, jag hörde flera personer och de var väldigt aggressiva, samt flera dörrar som slogs igen.

Vice chefsåklagaren: ”Det fanns tillräckligt med bevis”

Samma upplevelse

Det visade sig några dagar senare att en arbetskamrat också vid 02.30-tiden hade hört hjärtskärande skrik samma natt. Det inträffade när hon var ute och rastade sin hund i närheten av Västra vägen 35.

För första vittnet kom det som en överraskning.

– Jag hade inte hört ett ljud om detta tidigare, men när vi pratade om Helena berättade hon om sin upplevelse samma natt. Min arbetskamrat hörde flera aggressiva mansröster som gapade och skrek, men också hjärtskärande skrik från en kvinna som gråter. Sedan flera bildörrar som slås igen, därefter tystnad.

Polisen mottar tips på följande mejladress: kalla-fall.region-vast@polisen.se

MT fick kontakt med det andra vittnet, numera i 70-årsåldern, som sommaren 1992 bodde vid Västra vägen. Hon hörde dessa röster och tror att de kom från området kring gångtunneln under Marieforsleden, inte långt från Helenas föräldrahem. Hon har vittnat om detta i kontakter med polisen.

Bilen höll sådan fart som man gör när man rymmer från något

En anmärkningsvärd uppgift är att hon kort därefter såg en ljus bil kommande åkande "i en himla fart".

– Ja, den kom farande i hög fart och körde in på Lockerudsvägen därefter vänster-vänster och fortsatte i kurvan ut mot Lockerudsområdet. Bilen höll sådan fart som man gör när man rymmer från något och gjort något galet.

– Det kändes hemskt och jag blev livrädd och håret reste sig på armarna. Det har påverkat hela mitt senare liv och jag kunde inte ens bo kvar i Mariestad, utan var tvungen att flytta till en annan ort.

Helena-fallet: Misstänkt förhördes i drygt två timmar

Hann du se vad det var för bil?

– Nej, det grämer mig mest eftersom jag var väldigt intresserad av bilar. Men det var en liten ljus bil. Jag hann tyvärr aldrig se vilka som satt i bilen.

– Jag lämnade inte den uppgiften om bilen i mitt första förhör med polisen, men ringde sedan och bad polismannen ringa upp, men han hörde aldrig av sig.

Andra vittnen

Ett annat vittne denna natt var en person som hade åkt med sin kamrat i dennes bil. De parkerade på Hällristningsvägen vid 01.50 och satt kvar i bilen fram till strax efter 03.00.

Detta vittne har sagt:

"Vid 02.30 kom en vit, eller ljus bil åkande på cykel- och gångbanan från Ekuddenområdet. Bilen, som hade någon form av belysning, dock inget helljus på, körde varken långsamt eller speciellt fort. Efter fem till 15 minuter kom bilen tillbaka på cykel- och gångbanan och körde mot Ekuddenområdet.

Vittnet noterade ett positionsljus på framskärmen som uppfattades som ett vitt lyse."

Artikeltaggar

Brott & blåljusHelena-falletMariestadMord

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.