Hoppa till huvudinnehållet

Jula och Moholm motionerar till VFF: ”Skapar mycket frustration”

Publicerad:
I somras möttes Jula BK och Mariestads Bois U-lag. Nu vill både Jula och Moholms SK slopa U-lagen i A-lagsserierna.
I somras möttes Jula BK och Mariestads Bois U-lag. Nu vill både Jula och Moholms SK slopa U-lagen i A-lagsserierna. Foto: Peter Gustafsson/Arkiv

Både Jula BK och Moholms SK har skickat in motioner till Västergötlands fotbollförbund inför nästa års säsong.

Båda klubbarna är rörande överens om att U-lagen borde slopas på damsidan.

– Det skapar mycket frustration, säger Julas ordförande Stefan Johansson

Lokalfotbollssäsongen 2021 har lagts till handlingen, och istället riktas Vadsbos blickar mot nästa säsong.

För bara några dagar sedan hölls ett digitalt representantskapsmöte där förslag till seriesammansättningen 2022 presenterades.

Flera motioner

På samma möte presenterades också de motioner som inkommit till förbundet.

Utav Vadsbolagen har Jula BK och Moholms SK skickat in två motioner var, och klubbarna är rörande överens när det gäller en punkt.

Nämligen U-lagens vara eller icke vara i damernas representationsserier.

”Mycket frustration”

Till skillnad från herrsidan – där U-lagen spelar i separata serier – spelar U-lagen tillsammans med A-lagen i damernas serier.

Något både Jula och Moholm vill ska försvinna.

– Det skapar mycket frustration. Det bygger upp en problematik och är man ett lag som är på gränsen att ta sig upp, som Jula varit i några år nu, finns det alltid ett gäng U-lag i vägen, som har tillgång till spelare med en annan kvalitet, säger Jula BK:s ordförande Stefan Johansson.

Inte sportsligt

Enligt Johansson är det stora problemet då U-lagen i de lägre serierna använder sig av sin klubbs A-lagsspelare istället, vilket skapar orättvisa förutsättningar.

– Det handlar om det sportsliga och möjligheten att kunna ta klivet upp på rättvisa grunder. Ska vi ha drivkraften att bedriva verksamhet och konkurrera med lag som egentligen ligger högre upp i seriesystemet? För det är det man gör idag, säger Johansson.

Tittar man på de senaste säsongerna i damernas division fyra (där både Jula och Moholm spelar) är trenden tydlig. Oftast toppas ”fyran” av ett – och ibland både två och tre – U-lag vilket gör att uppflyttningsmöjligheten ”tas bort” för lag som Jula och Moholm.

Vill spela 11-manna

Förutom motionerna angående U-lagen har både Jula och Moholm lämnat varsin motion till.

Julas motion handlar om att man ska slopa spel med niomannalag och köra med elvamanna rakt igenom seriesystemet.

– Men det är mer en bifråga till första förslaget, i och med att det finns så pass få lag är det svårt att bara spela elvamanna, säger Stefan Johansson.

– Men det tycker inte jag är lösningen för fotbollen. Att köra niomanna för att få ihop serierna, det köper jag. Men hur löser man det på längre sikt? Det här är mest för att belysa problematiken kring det, fortsätter han.

Nytt domarsystem

Även Moholm lämnade in en andra motion, och i det fallet handlar det om att ändra nuvarande domarsystem.

I motionen föreslår man att man i division fem och sex för herrar ska införa ett tvådomarsystem. Istället för nuvarande tre (i 5:an) och en (i 6:an).

Anledningen är den domarkris i Västergötland som blir allt djupare. Förslaget kan, menar Moholm, göra så fler väljer att börja döma, samt att fler väljer att fortsätta istället för att lägga av.

Hannah Jonsson i Moholms SK. Här i duell i derbyt mot Töreboda IK för ett par år sedan.
Hannah Jonsson i Moholms SK. Här i duell i derbyt mot Töreboda IK för ett par år sedan. Foto: Peter Gustafsson/Arkiv

– Med tanke på att de kommer många nya domare kan det här göra de tryggare och att de är två som kan stötta upp varandra i besluten som tas, säger Moholms vice ordförande Hannah Jonsson.

Samtliga fyra motioner som skickats in från de båda Vadsbolagen har initialt avslagits. Nu har klubbarna ytterligare lite tid på sig att överklaga innan det slutgiltiga beslutet för tävlingssäsongen 2022 tas i mitten av januari.

Artikeltaggar

FotbollJula BKMoholms SKVästergötlands fotbollförbund

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.