Magdalena Andersson vald till statsminister igen

Inrikes/utrikes
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) anländer till statsministeromröstningen i riksdagen.
Foto: Jessica Gow/TT
Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har åter valts som Sveriges nya statsminister.
Hon lovar att försöka samarbeta med alla partier i olika frågor, utom SD.

– Som alla minoritetsregeringar kommer vi söka samarbeta med andra partier i riksdagen. Vi har en lång tradition av att samarbeta med andra, säger Andersson.

Framför allt kommer hon att söka samarbete i olika frågor i riksdagen med de partier som lade ned sina röster och släppte fram henne som statsminister: C, V och MP.

– Sverige har goda möjligheter att ta sig an de utmaningar vi står inför, säger Andersson.

Hon utesluter dock inte att söka stöd i olika frågor även hos L, KD och M. Däremot utesluter hon SD.

Åtgärder mot gängen

Andersson pekar ut de tre viktigaste prioriteringarna för hennes nya regering: Att "ta tillbaka kontrollen" över välfärden, att öka takten i klimatomställningen och att vända på varje sten för att vända segregationen och bryta det grova våld som drabbat Sverige.

För att understryka att hon menar allvar med att prioriterar kampen mot brottsligheten aviserade hon nya åtgärder direkt på presskonferensen.

Ett nytt så kallat tvångsmedel ska införas, genomsökning på distans. Det gör det möjligt att komma åt information som en misstänkt person lagrat på en extern molntjänst.

– Vi kommer att täppa till det kryphålet, säger Andersson.

Polisen ska också få rätt att öppna misstänktas mobiltelefoner genom att använda deras fingeravtryck eller genom ansiktsigenkänning, vilket inte är tillåtet i dag.

En tredje åtgärd är att slopa förbudet för polisen att beslagta meddelanden som skickas mellan misstänkta och närstående.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) har valts till statsminister av riksdagen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Saknar MP

– Det här är åtgärder som är starkt efterfrågade av våra brottsbekämpande myndigheter. De behöver komma på plats så snabbt det bara går, säger Andersson.

– Jag bedömer att det kommer att finnas ett brett stöd för detta i riksdagen.

Förra onsdagen valdes Magdalena Andersson till statsminister första gången, men hon avgick efter bara sju timmar. Orsaken var att Miljöpartiet hoppade av regeringen när regeringens budget samma dag blev nedröstad i riksdagen.

Andersson uppger att hon helst sett att MP suttit kvar.

– Jag kommer att sakna dem som samarbetspartner i regeringen, säger hon.

På frågan om det finns några fördelar med att vara ensamt parti i regeringen, svarar Andersson att man möjligen kan bli lite tydligare när det till exempel gäller att stoppa kriminaliteten och ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Lundström bröt linjen

I måndagens statsministeromröstning fick Andersson 173 nej-röster emot sig från M, KD, SD och L. I förra veckans blev det 174 nej-röster. Orsaken till skillnaden är att Liberalernas Nina Lundström bröt partilinjen och lade ned sin röst. Att gå emot partilinjen gör man inte ostraffat, då får man skäll.

–  Det är beklagligt, och jag tycker det är konstigt, säger Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson.

TT: Vad är det som är konstigt?

–  Att hon inte står bakom en riksdagsgrupp som fattar beslut i demokratisk ordning. Det är osolidariskt mot alla andra ledamöter i riksdagsgruppen, säger Johan Pehrson.

TT: Visste du om det här innan?

–  Jag fick reda på det i går.

Nina Lundström gick på samma vis mot partilinjen i somras när riksdagen röstade om att återinsätta Stefan Löfven (S) som statsminister, efter att han först ha blivit avsatt någon vecka innan.

I det splittrade Liberalerna står Lundström för linjen att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Även MP, C och V lade ned sina röster, vilket innebar att sammanlagt 75 röster lades ned.

Därmed blev Magdalena Andersson denna gång vald med två rösters marginal. För att bli vald till statsminister får man inte ha fler än 174 röster emot sig.

S och riksdagens enda politiska vilde Amineh Kakabaveh gav Magdalena Andersson 101 ja-röster.

Om känslan att bli vald till Sveriges statsminister för andra gången säger hon:

– Det kändes stort i onsdags och det känns väldigt stort i dag.

Fakta: Magdalena Andersson

Fakta: Magdalena Andersson

Namn: Magdalena Eva Andersson

Född: 1967.

Familj: Make och två barn i 20-årsåldern.

Magdalena Andersson är utbildad civilekonom. Hon studerade vid Handelshögskolan i Stockholm och har även studerat vid Harvard University i USA och österrikiska Institute for advanced studies i Wien.

S-bakgrund: Gick med i SSU som 16-åring 1983.

Valdes till SSU-ordförande i Uppsala 1987.

Internationell sekreterare i Socialdemokratiska studentförbundet 1989.

Började arbeta i statsrådsberedningen 1996, bland annat som planeringschef och chef för finansdepartementets skatteavdelning.

Ekonomiskpolitisk talesperson 2012.

Finansminister 2014.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.