Det är med bestörtning som politikerna i socialnämnden i Mariestad insett att tjänstemän mörkat det ekonomiska läget i verksamheten.
– Det är klart att man känner sig besviken, säger nämndens ordförande Richard Thorell (M).
På tisdag hålls ett extrainsatt möte i socialnämnden. Enda ärendet på dagordningen är information kring det ekonomiska läget.
– Då kommer vi att få den information som kommunstyrelsen har, berättar Richard Thorell.
Det som framkommit är att underskottet i socialnämnden är tre gånger så stort som tidigare känt. Ansvariga tjänstemän har mörkat det faktum att det i dag saknas 22 miljoner kronor för en budget i balans.
– Det är upprörande att det är så mycket. Jag har inte haft mer information än den som getts via Mariestads-Tidningen och utifrån det kan jag konstatera att läget är allvarligt och att det handlar om mycket pengar, säger nämndens vice ordförande Sebastian Ekeroth Clausson (S).
Tragisk historia
Marie Engström Rosengren (V), som är ledamot både i socialnämnden och kommunstyrelsen, tycker att hela historien är tragisk.
– Det råder ingen tvekan om att saker har fallerat under socialchef Karin Utbo, men jag vill påminna om att vi i politiken också har ett ansvar, förklarar hon.
Nämndens ordförande vill i dagsläget inte kommentera ansvarsfrågan.
– Jag vill gärna vänta till efter nämnden på tisdag när vi fått lite mer kött på benen, men det kan finnas en anledning att vara självkritisk, säger Richard Thorell som samtidigt känner sig tillfreds med sin egenskap att lita på människor.
– Det brukar vara enklast.
Trots det har han vid några tillfällen under året känt sig fundersam när underlag inte stämt överens och anser att det kan finnas behov av att revidera de kontrollfunktioner som finns.
Bättre kontroll
Sebastian Ekeroth Clausson har också flera gånger reagerat på inkonsekventa uppgifter. Han berättar att Socialdemokraterna flera gånger har efterfrågat tätare ekonomisk uppföljning och mer siffror i åtgärdsplaner för att få bättre kontroll.
– Vi behöver få en rapport till varje möte i socialnämnden. Men vi måste också kunna lita på att vi får rätt siffror, annars är vi chanslösa. Det måste finnas ett förtroende mellan politiker och chefer så att tjänstemännen vågar komma till oss om något behöver åtgärdas.
Marie Engström Rosengren anser att det behövs en diskussion kring vilka risker som kan finnas när det gäller tilltron till underlag för beslut.
– Den diskussionen behöver både nämnderna och kommunstyrelsen ta.
MT har varit i kontakt med Karin Utbo, som i dagsläget avstår från att kommentera.