Hoppa till huvudinnehållet

Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”

Publicerad:
Ekonomichef Christina Olsson presenterade siffror för vissa av kommunens nämnder. Kommunstyrelsen, ledd av Johan Abrahamsson (M), beslöt att tre av nämnderna får gå med underskott.
Ekonomichef Christina Olsson presenterade siffror för vissa av kommunens nämnder. Kommunstyrelsen, ledd av Johan Abrahamsson (M), beslöt att tre av nämnderna får gå med underskott. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunstyrelsen godkände att tre av nämnderna, inklusive socialnämnden, får gå med underskott för 2021.

– Det är tur att kommunens prognostiserade överskott är så bra, säger Marie Engström Rosengren (V), som även är ledamot i socialnämnden.

Socialnämnden, utbildningsnämnden och överförmyndarnämnden dras med underskott, men enligt kommunstyrelsens beslut under måndagen tillåts nämndernas underskott. Beloppen ska tas från kommunens resultat.

Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"Politiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”

För överförmyndarnämnden handlar det om 200 000 kronor. Utbildningsnämndens prognos på underskott ligger just nu på 6,2 miljoner kronor.

Socialnämnden riskerar, enligt en färsk prognos, ett underskott på 22,6 miljoner kronor. Siffran har ökat sedan delårsbokslutet i augusti då siffran var 6,8 miljoner. Två månader senare handlade det om 8,2 miljoner och nu är det 22,6 miljoner.

Den senaste siffran kom som en obehaglig överraskning för kommunen och ledde till att socialchefen Karin Utbo fick lämna sin post med omedelbar verkan för två veckor sedan.

– Det är fortfarande prognoser och det är en månad kvar av året, säger ekonomichef Christina Olsson.

”Hörsammat

– Det är glädjande att majoriteten hörsammat de yrkanden vi haft i år och tidigare år om att nämnderna ska få de medel de behöver för att få en budget i balans. Samtidigt är det inte bra med det dåliga resultatet, säger oppositionsrådet Janne Jansson (S).

Marie Enström Rosengren (V), stod också bakom majoritetens förslag:

– Ingen kan vara glad över det här, men det är ändå tur att kommunens prognostiserade överskott är så bra som 90 miljoner nu när vi hamnat i den här situationen.

Sebastian Ekeroth Clausson (S) ville ha mer information om vad det skenande underskottet beror på:

– Vad har hänt utöver det som stod i tidningen?

Johan Abrahamsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, sa att socialnämnden kommer att få mer information under tisdagen.

– Men den stora biten är 13 miljoner mer på vård och omsorg, men det kommer att bli en bra genomlysning. Det kan även bli ett extra kommunstyrelsemöte, arbetet med detaljbudgeten underlättas inte av det här, säger Abrahamsson.

Leif Udéhn (S) undrade vad som kan göras för att undvika något liknande.

– Nämnderna får jobba vidare med att ha kontroll, att hålla sig till de strukturer och uppgörelser som vi har. Kanske ska nämnderna jobba med det månadsvis, svarar Christina Olsson.

Senare på kvällen tog kommunfullmäktige samma beslut.

Ersättningsväg

Kommunstyrelsen tog ett principbeslut om att ersättningsvägen, som ska gå parallellt med nya E20, ska delas upp i tre etapper. Schablonpriset per löpmeter väg blir cirka 7 000 kronor. Totalt blir vägen 4,5 kilometer. Ersättningen från Trafikverket är 12,5 miljoner. Mariestads kommun kommer även att ta över bron vid Tidan.

Underlaget kommer att kompletteras och tas upp i kommande kommunstyrelsemöte.

S, V och MP deltog inte i måndagsbeslutet.

Flytten av tankstationen, inklusive vätgaslagret, vid den södra infarten (Sydport) till Mariestad godkändes. Underlaget ska kompletteras till kommande fullmäktige med ett exakt pris för flytten.

Artikeltaggar

Johan AbrahamssonMarie Engström RosengrenMariestadPolitikSebastian Ekeroth ClaussonSocialnämnder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.