Hoppa till huvudinnehållet

Heltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"

Publicerad:
Socialnämndens ordförande Richard Thorell (M) säger att det i en analys kom fram till att heltidsresan är boven för underskottet i socialnämnden. Bildkollage på arkivbilder.
Socialnämndens ordförande Richard Thorell (M) säger att det i en analys kom fram till att heltidsresan är boven för underskottet i socialnämnden. Bildkollage på arkivbilder. Foto: Charlotte Ferneman

Socialnämnden hade extrainsatt möte. Det ekonomiska läget efter Karin Utbos avsked var grund till det. Nu har politikerna fått veta var de 22 miljoner kronor som saknas i budget tagit vägen.

På tisdagen hölls en nästan timslång extrainsatt socialnämnd. På sammanträdet redogjorde tf sektorchef Elisabet Lindholm Hahne och controllers för det ekonomiska läget i verksamheten.

– Fokus låg på underskottet i vård och omsorg och varifrån det kommer. Det är bara att konstatera att vi har ökat personalkostnaderna ordentligt, säger socialnämndens ordförande Richard Thorell (M).

Han menar att hela underskottet beror på ökade personalkostnader. Dessa kopplades till ett särskilt område.

– Heltidsresan, som vi har implementerat i lugn takt, har accelererat i hastighet. Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt, konstaterar Thorell.

Enligt honom visar analysen kring underskottet inom socialnämnden att man har gått för fort fram med att ställa om deltider till heltider.

Har ni tidigare pratat om heltidsresan utifrån uppgifter som nu har visat sig inte stämmer?

– Det vi kan konstatera är att underskottet i vård och omsorg är betydligt större än det som tidigare har rapporterats. Förklaringen vi får är att det beror att det har gått för fort i att konvertera deltider till heltider, samtidigt som vi ligger kvar med kostnad för vikarier och röd tid.

Han menar att det samtidigt syns en annan förändring i just hemtjänsten.

– Nämnden har sett, och inte hunnit analyserat färdigt, att de beviljade timmarna inom hemtjänsten har minskat under året och delvis förra året.

Fokus framåt

Fokus ska nu ligga på att blicka framåt och se över rutiner.

– Vi ska se till att göra rätt saker, säger Richard Thorell.

En åtgärd är att göra en halvhalt i heltidsresan.

– Vi implementerar den långsammare framöver för just nu har vi, vilket kanske inte köps av de som jobbar i verksamheten, väldigt mycket personal inom hemtjänsten.

Frågan om politikernas ansvar i ämnet väljer socialnämndens ordförande att besvara enligt följande:

– Vårt ansvar är att fatta beslut utifrån det underlag som presenteras oss. Min grundinställning är att jag litar på det underlag som kommer upp.

Kommer du i fortsättningen ha förtroende för de siffror som kommer upp?

– Vad är alternativet? Det är klart att vi nu är i ett läge där vi behöver göra ett omtag i socialnämnden. Vi ska sätta oss tillsammans och komma överens om ett system där vi följer upp det vi behöver för att kunna styra den här verksamheten.

Richard Thorell säger att omtaget redan är gjort och att en process har inletts.

– Jag kommer att lägga in ett extra ärende på nästa nämndssammanträde med anledning av detta. Kommer det fram annat tills dess är jag inte främmande för att kalla till extranämnd.

– Framför allt kommer det att ske en uppföljning utifrån de siffror som finns i ekonomisystemet. Det är också Elisabet Lindholm Hahnes rekommendation att vi får gå tillbaka och ha tätare ekonomisk uppföljning utifrån prognosen.

Efterfrågan på tätare ekonomiska uppföljningar är något som Socialdemokraterna lyft i socialnämnden tidigare, hur ser du på det?

– Framför allt kan jag konstatera att vice ordförande Sebastian Ekeroth Clausson inte ha varit närvarande vare sig i dag eller nämnden i förra veckan. Jag tycker att det finns ett visst förklaringsansvar; att de återkommande efterfrågat en annan ekonomisk uppföljning är inte en bild jag delar.

Så enligt dig har det inte kommit upp?

– Enligt mig så har det kommit upp något enskilt yrkande i samband med någon prognos i fjol där han yrkade på måttliga prognoser eller var det nu var han yrkade på. Men i övrigt bärgar jag mig för något annorlunda.

– Som jag sa i nämnden i dag var det synd att han inte var med, och att det här inte är ett läge att dra politiska poäng. Det här är ett läge som nämnden sitter i tillsammans, vi har ett kollektivt ansvar.

Sebastian Ekeroth Clausson (S) var inte med på tisdagens extrainsatta socialnämnd. Arkivbild.
Sebastian Ekeroth Clausson (S) var inte med på tisdagens extrainsatta socialnämnd. Arkivbild. Foto: Jenny Åberg

Sebastian Ekeroth Clausson (S) väljer att kommentera Thorells uttalande enligt följande:

– Vi har yrkat på tätare ekonomisk uppföljningar åtminstone en gång. Men får vi ett nej ser vi ingen större mening med att återkomma gång på gång, för att majoriteten är densamma, säger Sebastian Ekeroth Clausson och tillägger:

– Siffersatta åtgärdsplaner har vi yrkat på ett antal gånger.

Att han inte närvarade vid socialnämndens extrainsatta möte beror på att han istället deltog i regionfullmäktige.

– Generellt sett prioriterar jag alltid de saker som jag är direktvald till det vill säga kommunfullmäktige, kyrkomötet och regionfullmäktige. Förra gången det var ordinarie sammanträde i socialnämnd var jag på kyrkomöte dit jag är vald av Svenska kyrkans medlemmar. Den här gången är jag på regionfullmäktige där jag är direktvald av regionens invånare.

Ekeroth Clausson säger att han gärna velat vara med på tisdagens extrainsatta socialnämnd.

– Jag vet att det står fyra dagar i reglementet så det var med all rätt det kallades, men jag tycker att det är direkt olämpligt att göra så. Vi i presidiet hade kunnat diskutera och hitta en tid som passar bättre.

– Hade jag vetat om den här nämnden tidigare har jag mycket möjligt prioriterat på ett annat sätt men det går inte att med så kort varsel försöka få tag i ersättare till regionfullmäktige.

MT har varit i kontakt med Karin Utbo, som i dagsläget avstår från att kommentera.

Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"Så gick förhandlingen om socialchefenBeslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenPolitiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”

Artikeltaggar

HemtjänstKarin UtboMariestadMariestads kommunMariestads kommunModeraternaPolitikRichard ThorellSebastian Ekeroth ClaussonSocialdemokraternaSocialnämnder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.