Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen om Jerringpriset: ”Detta kan aldrig ha hänt förut?”

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har Philip Jönsson och James Blomgren någon chans att ta hem Jerringpriset?

Ja, omöjligt är det inte enligt Sportpanelen som dessutom siar kring längdskidlandslagets säsong.

Två idrottare med rötter i Mariestad, Philip Jönsson och James Blomgren, är nominerade till Jerringpriset. Vad är dina tankar?

Filip Thörnqvist:

– Otroligt roligt och häftigt! Detta kan aldrig ha hänt förut? Att två grabbar från Mariestad är med i nomineringen till detta åtråvärda pris?

– Deras chanser att vinna tror jag är goda även om vi alla är medvetna om den hårda konkurrensen. Nu hoppas jag att alla Mariestadsbor kastar sig över telefonerna och röstar fram våra grabbar och håller tummarna stenhårt för att någon av dem tar hem detta!

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson:

– Jättekul att just två från Mariestad är nominerade, men duons chanser att ta hem priset vågar jag inte sia om. Deras konkurrenter har även de en rad tunga meriter och bedrifter som de åstadkommit.

– Sen kan jag tycka att det Philip Jönsson och James Blomgren har åstadkommit, och som de är nominerad för, bör gör att de ligger bra till. Men som sagt, vågar varken säga bu eller bä då de övriga kandidaterna också har genomfört något unikt.

Erik Wallskog:

– Det går inte att säga någonting annat än att det är helt otroligt att två idrottare med anknytning till Mariestad är nominerade samtidigt. Sett till stadens storlek måste det vara något slags rekord?

– Oavsett utgång är det en hedersvärd bedrift att bara vara omnämnd till, vad jag skulle säga är, hela Sveriges finaste idrottspris. Det är bara att kolla på listan med tidigare vinnare för att inse vilket tyngd Jerringpriset har. För er som fortfarande inte har förstått hur stort det här är och vilka prestationer Jönsson/Blomgren stått för: Sarah Sjöström, som tog fyra guldmedaljer under höstens sim-EM i Kazan, är inte nominerad.

Kan Philip Jönsson toppa Paralympics-guldet med ett Jerringpris?
Kan Philip Jönsson toppa Paralympics-guldet med ett Jerringpris? Foto: Charlotte Ferneman

Under helgen var det världscuppremiär i finska Ruka. Vad tror du om de svenska längdstjärnornas säsong?

Filip Thörnqvist:

– Jag tänker så här: skit i hur det går i världscupen. Se till att toppa formen till OS. Det är det som det svenska folket kommer att minnas i slutändan från denna skidsäsong. Sverige fick en bra start i helgen med Frida Karlsson i spetsen och det känns lovande inför OS.

– Till alla som inte sett dokumentärserien om längdskidlandslaget på SVT play rekommenderar jag starkt att göra det. Sjukt intressant följa ett gäng med så stora vinnarskallar och med tanke på vad jag har sett där är jag säker ett lyckat OS.

Frida Karlsson visade storform i Ruka.
Frida Karlsson visade storform i Ruka. Foto: Torstein Bøe

Camilla Andersson:

– Utifrån helgens resultat att döma verkar det som att det bådar gott för längdskidåkarna, framför allt på damsidan. Damerna vann många titlar ifjol och visade även under helgen i Ruka att de återigen är att räkna med.

– Herrarna har det dessvärre lite tuffare och där tror jag kanske inte att det kommer vara lika framgångsrikt som på damsidan. Sedan hoppas jag så klart att det ska gå bra för såväl herrarna som damerna och att de får vara fria från skador under säsongen. Det är oavsett en spännande vinter vi har framför oss!

Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år, Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Erik Wallskog:

– De svenska damerna lät inte succén vänta. Dubbelt Sverige i topp i sprinten följdes upp av två pallplatser från Frida Karlsson och de blågula tjejerna ser hypervassa ut, vilket såklart är extra roligt med ett OS runt hörnet.

– Herrarnas dito är däremot en blek historia. Jag som inte följer längdskidåkning slaviskt på helgmorgnarna kan ärligt säga att jag knappt vet vad våra svenska herråkare heter. Efter en snabb googling ser jag att Leo Johansson(?) blev bäste svensk på 15 kilometer med sin 13-plats.

– Någon som vet om Calle Halfvarsson var med förresten? Det är väl hans år i år?

Artikeltaggar

Camilla AnderssonFilip ThörnqvistSportSportpanelen