Kommunen köper mer mark – här planeras nytt industriområde

Publicerad:
Här, söder om väg 202 vill kommunen köpa ett bolag som har en bit mark men först ska fullmäktige godkänna köpet. Foto: Charlotte Ferneman

Kommunen säljer två fastigheter till Lars Runberg och köper samtidigt mark från ett av hans bolag. Nu är det upp till kommunfullmäktige att godkänna affären.

Kommunstyrelsen godkände i måndags kommunens förvärv av bolaget Mariestads Markutveckling AB för maximalt 26 580 000 kronor. Bolaget omfatta endast marken som är en del av fastigheten Brodderud 3:11. Den finns söder om väg 202 mot Töreboda och en bit öster om E20. Bolaget kontrolleras av Lars Runberg, Brodderud.

Markpussel ska öka kommunens attraktionskraft

– Det blir allt vanligare att fastigheter paketeras som bolag innan de säljs, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen äger redan mark i direkt anslutning till platsen och vill skapa ett industriområde på cirka 150 hektar. Efter planeringen till ett verksamhetsområde uppskattas värdet till 150 kronor kvadratmetern, vilket ligger till grund för den tilltänkta köpeskillingen.

Två fastigheter

Kommunen har erbjudit Lars Runberg två andra fastigheter: 14 900 kvadratmeter av Krontorp 1:1, som finns utmed Stockholmsvägen och där hangaren tidigare fanns, samt 44 600 kvadratmeter av Korstorp 1:1 som är en tomt norr om väg 202.

Handlingarna godkändes av kommunstyrelsen, under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner kommunens köp av Mariestads Markutveckling AB.

I början ingick även Renen 13, fastigheten på Hamngatan som idag inhyser brandkåren i en avsiktsförklaring kring. Den finns inte med i den här affären.

– Vi äger inte den fastigheten och kan inte sälja den. Just nu är det en ickefråga, säger Johan Abrahamsson.

Artikeltaggar

FramtidsbyggetKommunfullmäktigeLars RunbergMariestadNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare