Hoppa till huvudinnehållet

Prover visar: Dåligt vatten och algblomning vid populär badplats

Publicerad:
Ekuddens strandbad stängdes av under tre dagar denna sommar.
Ekuddens strandbad stängdes av under tre dagar denna sommar. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

I somras förekom både otjänligt vatten och algblomning vid Ekuddens strandbad i Mariestad. Det visar sammanställningen av årets strandbadprover.

– I båda fallen tror vi att det rör sig om tillfälligheter, säger Emma Wiik på Mariestads kommun.

Ekuddenbadet är en populär samlingsplats under varma sommardagar. Efter ett vattenprov den 27 juli i år tvingades kommunen stänga badet i tre dagar på grund av otjänligt vatten. Orsaken var för höga halter av enterokocker, en bakterie som finns i magtarmkanalen hos både människor och djur.

– Vi vet inte varför halten helt plötsligt blev för hög. En teori är att det var mycket fågelbajs i vattnet vid den tidpunkten, säger Emma Wiik.

Den 30 juli togs ett nytt test och då var nivån tillräcklig låg (tjänlig med anmärkningar) för att folk skulle få bada igen. Vid nästa prov, den 3 augusti, var bakterierna nästan helt borta och vattnet ansågs fullt lämpligt att plaska runt i.

– Eftersom de höga halterna bara varade i några dagar är vi inte oroliga för att detta blir ett återkommande problem. För säkerhets skull har vi kollat att det inte var något fel på avrinningen i området.

Mest bra kvalité

I samband med proverna den 3 augusti var det emellertid nära att badplatsen stängdes på nytt eftersom algblomning upptäcktes.

– Men vi tog nya prover strax efteråt. Då registrerades ingen, eller väldigt liten blomning och Ekudden kunde fortsätta att ha öppet. Resten av sommaren var vattenkvalitén jättebra, säger Emma Wiik.

Trots både bakterier och algblomning berättar Emma Wiik på Mariestads kommun att hon inte är orolig inför framtiden.
Trots både bakterier och algblomning berättar Emma Wiik på Mariestads kommun att hon inte är orolig inför framtiden. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Ekudden får ändå två anmärkningar. Är det illavarslande?

– Nej, vi har haft kontakt med laboratorierna som genomförde proven och våra resultat sticker inte ut mot badplatser i andra kommuner. Vi är snarare bortskämda med att ha bra vattenkvalité och det hade vi överlag i år också.

Strandbadproverna för 2021 visar att vattenkvalitén vid de 14 större badplatserna i MTG-området var god. Förutom Ekudden var det endast Beatebergs badplats vid sjön Viken som fick anmärkningar. Där visade tre prover att vattnet var "tjänligt med anmärkningar", vilket innebar att det fortfarande var tillåtet att bada.

Artikeltaggar

BadBadplatserMariestadMiljöSommar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.