Hoppa till huvudinnehållet

Framstående filmare föreläste om faror för fiskar

Publicerad:
Dokumentärfilmaren Martin Falklind har på nära håll undersökt hur människan påverkar våra svenska vatten. Under måndagen föreläste han på Mariestads teater.
Dokumentärfilmaren Martin Falklind har på nära håll undersökt hur människan påverkar våra svenska vatten. Under måndagen föreläste han på Mariestads teater. Foto: Johan Eklöf

Han ligger bakom den uppmärksammade SVT-trilogin Fiskarnas rike. Under tisdagskvällen föreläste dokumentärfilmaren Martin Falklind på Mariestads teater.

Under tre års tid har Martin Falklind utforskat Sveriges älvar, sjöar och hav tillsammans med sitt filmteam. Det utmynnade i att tittaren kunde ta del av vattenmiljöer som aldrig tidigare dokumenterats. Resultatet visade också att människan på ett makabert sätt förstör fiskarnas hem genom bland annat trålning, nedskräpning och byggandet av vattenkraftverk.

– Men det finns bra exempel på när människan byggt upp marina miljöer som vi raserat. Genom att föreläsa vill jag att åhörarna ska veta vad vi ställer till med, samtidigt som jag vill förmedla vad vi tjänar på att behandla våra vatten på rätt sätt, säger Martin Falklind.

Föreläsningen handlade både om hans dokumentär samt arbetet bakom den.

– Jag ville erbjuda något både till dem som sett filmerna och till dem som inte gjort det. Alla ska veta hur allt levande hänger ihop: knottens bajs i vattnet är viktigt för livet på land, säger Martin Falklind.

Tack vare 1 059 filmade timmar fångades flera intressanta ögonblick. Här är det en gädda som fått smak på en annan gädda.
Tack vare 1 059 filmade timmar fångades flera intressanta ögonblick. Här är det en gädda som fått smak på en annan gädda. Foto: Martin Falklind

Alger ersätter fisk

Han tog upp dåliga och bra exempel på hur människan påverkar vattenmiljöer.

– Östersjön är ett innanhav som mår jättedåligt. Det beror mycket på utfiskningen av torsken. År 1985 beräknade forskare att det fanns en miljon ton torsk i Östersjön, 2016 var beståndet nere på 90 000 ton. När torsken försvinner rubbas ekosystemet och algerna kan breda ut sig och orsaka algblomning.

År 1985 beräknade forskare att det fanns en miljon ton torsk i Östersjön, 2016 var beståndet nere på 90 000 ton.
Martin Falklind trivs som fisken i vattnet när han får berätta om våra vattenlevande djur. Samtidigt oroas han över fiskarnas framtid och säger att ett hållbart fiske är enda sättet för dem att överleva.
Martin Falklind trivs som fisken i vattnet när han får berätta om våra vattenlevande djur. Samtidigt oroas han över fiskarnas framtid och säger att ett hållbart fiske är enda sättet för dem att överleva.
Öringen är en av arterna som riskerar att utrotas när våra vatten blir allt varmare.
Öringen är en av arterna som riskerar att utrotas när våra vatten blir allt varmare. Foto: Martin Falklind

Martin Falklind menar att hållbart fiske ska vara en självklarhet och nämner hur fiskebeståndet i mexikanska golfen söder om Florida räddades.

– När beståndet höll på att krascha tillsattes en kommission bestående av sju personer som skulle styra upp situationen. I stället för att ha fokus på hur mycket fisk som skulle tas upp, lades kraft på att havet skulle producera så mycket fisk som möjligt, säger Falklind och fortsätter:

– Sedan började invånare, turister och yrkesfiskare att kapitalisera på räntan av ett växande kapital. I dag lever 110 000 människor av hållbart fiske utanför Floridas kust. Det är en framgångssaga vi kan lära oss av.

Många föreläsningar

Han berättade att filmandet slutade med 1059 timmars råmaterial. Detta skulle klippas ned till tre timmar.

– Fiskar och djur låter sig inte regisseras, så det gäller att kamerorna rullar när det väl händer något intressant. Överhuvudtaget krävs omfattande dokumentation för att gestalta det vardagliga livet i våra vattendrag. Därför blev materialet så stort.

Martin Falklind har dokumenterat undervattensmiljöer som aldrig tidigare filmats. Här några laxar strax under vattenytan.
Martin Falklind har dokumenterat undervattensmiljöer som aldrig tidigare filmats. Här några laxar strax under vattenytan. Foto: Martin Falklind

Intresset för Martin Falklinds kunskap och filmer är enormt stort. Mariestad var bara ett stopp i raden på en lång föredragsturné genom Sverige.

– Jag är jätteglad att många vill komma och lyssna. Förhoppningsvis tar publiken åt sig av filmernas budskap.

Brugden hittar ibland in på svenska vatten. Det är världens näst största fisk efter valhajen. Trots sitt jättegap äter brugden endast plankton.
Brugden hittar ibland in på svenska vatten. Det är världens näst största fisk efter valhajen. Trots sitt jättegap äter brugden endast plankton. Foto: Martin Falklind

Artikeltaggar

Djur och naturFiskFiskeFöreläsningMariestadMariestads teater

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.