Hoppa till huvudinnehållet

Nu tar socialchefen hjälp av jurist i tvisten mot kommunen

Publicerad:
Karin Utbo anser inte att hon avskedats på riktiga grunder. Nu tar hon hjälp av en jurist i förhandlingarna med Mariestads kommun, som företräds av hr-chef Per Johansson. Bilden är ett kollage.
Karin Utbo anser inte att hon avskedats på riktiga grunder. Nu tar hon hjälp av en jurist i förhandlingarna med Mariestads kommun, som företräds av hr-chef Per Johansson. Bilden är ett kollage. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv

Karin Utbo, tidigare socialchef i Mariestad, byter ombud. I stället för facket tar hon nu hjälp av en jurist i tvisten med kommunen.

”Det är viktigt att vara så väl företrädd som möjligt”, förklarar hon.

Under torsdagen skulle förhandlingarna kring den sparkade socialchefen fortsätta, men mötet ställdes in i sista stund.

– Karin Utbos ombud anmälde sjukdom. Vi får se när vi kan återuppta diskussionen, säger HR-chef Per Johansson.

Heltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”

Han är kommunens representant och har vid ett par tillfällen haft möten med en förhandlare från Akademikerförbundet SSR, som är den fackliga organisation som Karin Utbo tillhör.

Men nu har hon valt att byta ombud och i stället ta hjälp av en jurist. På frågan varför svarar Karin Utbo via sms:

”När man blir avskedad på uteblivna/obefintliga grunder i strid med gällande lagstiftning är det viktigt att vara så väl företrädd som möjligt. Mitt fackförbund har gjort delar av detta arbete som nu fullföljs av arbetsrättsjurist.”

Börjar från noll

Beslutet innebär att förhandlingarna börjar om.

– Utgångsläget är tillbaka på noll. Det som arbetsgivaren hade kommit fram till tillsammans med facket finns inte längre ”på bordet”, förklarar Per Johansson.

Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”

Alla eventuella överenskommelser om avgångsvederlag och liknande stryks därmed.

När parterna ska mötas är i dagsläget oklart, än är inget nytt datum spikat.

Karin Utbos anställning upphör den 9 december, då avskedandet formellt träder i kraft. Fram till dess uppbär hon lön. Om det sedan tillkommer något avgångsvederlag återstår att se.

Detta har hänt

Onsdag 17 november beslutar kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, tillika personalutskott att underrätta socialchef Karin Utbo om avskedande. Beslutet tas i samverkan med socialnämndens presidium. Som enda skäl uppges att förtroendet för Utbo är förbrukat. Hon entledigas med omedelbar verkan.

Torsdag 18 november hålls gruppmöte för allianspartierna då deltagarna informeras om beslutet att entlediga socialchefen. Samma kväll har även Socialdemokraterna ett gruppmöte.

Måndag 22 november inleds förhandlingar mellan kommunen och Karin Utbos fackliga ombud från Akademikerförbundet SSR. En av punkterna på dagordningen är ett eventuellt avgångsvederlag. Det skulle kunna kosta kommunen flera miljoner kronor.

Tisdag 23 november är det ordinarie socialnämnd och ledamöterna informeras om bakgrunden till ksau:s beslut om Karin Utbo. Punkterna gällande ekonomin stryks från dagordningen.

Fredag 26 november berättar den politiska ledningen att socialchef Karin Utbo undanhållit viktig information för politikerna. Underskottet i socialnämnden är inte 8 miljoner utan 22 miljoner kronor.

Måndag 29 november beslutar kommunstyrelsen att de tre nämnder som har underskott får avsluta året med en budget som inte är i balans.

Tisdag 30 november har socialnämnden ett extrainsatt möte då ledamöterna får en fördjupad information kring det ekonomiska läget i nämnden och vad som ligger bakom det stora underskottet.

Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"Så gick förhandlingen om socialchefenBeslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenPolitiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”Kommundirektören vill inte svara på frågor om socialchefens avskedSpelet bakom kulisserna när socialchefen fick gåSå kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialnämndens presidium kallades in till avgörande möte i morse: ”Vi fick säga vår mening och är eniga”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

Akademikerförbundet SSRArbeteKarin UtboMariestads kommunMariestads kommunPer Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.