Hoppa till huvudinnehållet

Skola, vård och omsorg: Ökad samverkan pågår

Publicerad:
–  Vi försöker få bättre koll på de placeringar vi har på externa HVB- och SIS-hem, säger verksamhetschef för äldreomsorg och IFO, barn, ungdom och familj, Ann-Sofie Eklund Karlsson.
– Vi försöker få bättre koll på de placeringar vi har på externa HVB- och SIS-hem, säger verksamhetschef för äldreomsorg och IFO, barn, ungdom och familj, Ann-Sofie Eklund Karlsson.

För att klara av kommunens ansträngda ekonomi nästa år har skolan, vården och omsorgen fått ett antal uppdrag av politikerna om att samverka mer och arbeta på nya sätt, för att spara pengar på kort och lång sikt.

MT samlade de tre övergripande verksamhetscheferna för att höra hur det går.

– Den här gången kanske vi måste vara mer påhittiga än vanligt och våga oss på att testa nya lösningar för att få en budget i balans.

Det sa Ann-Sofie Eklund Karlsson, verksamhetschef för äldreomsorg och IFO, barn, ungdom och familj i början på maj, med anledning av de 13 uppdrag (se faktaruta) med nya arbetssätt och satsningar som politikerna hade lämnat till verksamheterna under våren. Främst gällde uppdragen de resurskrävande verksamheterna skola, vård och omsorg.

En måndagsmorgon i december stämmer MT därför möte med de tre övergripande verksamhetscheferna Ann-Sofie Eklund Karlsson, Leif Carlsson (utbildnings- och kulturchef) och Ann-Christine Hermansson (LSS och arbetsmarknadschef), för att höra hur långt de kommit med uppdragen.

Vad kan kommuninvånarna förvänta sig av nya arbetssätt och förändringar framöver?

Klara direktiv

– Uppdragen från politikerna har varit mycket tydliga om att samverka för att uppnå resultat, säger Ann-Sofie Eklund Karlsson.

–Det handlar om att följa och stötta invånarna från barnsben till ålderdom. Förhoppningsvis gör det att behovet av samhällets insatser minskar, säger Ann-Christine Hermansson.

Med ett brant växande underskott inom utbildningsverksamheten grubblar Leif Carlsson konstant på möjliga besparingsåtgärder, säger han:

– Just nu tittar vi på om vi kan använda elevassistenterna på ett mer effektivt sätt. Vi har inte skapat en resursskola än, men det är ett pågående uppdrag.

Utbildnings- och kulturchef Leif Carlsson har bekymmer med skenande utgifter inom utbildningsverksamheten.
Utbildnings- och kulturchef Leif Carlsson har bekymmer med skenande utgifter inom utbildningsverksamheten.

Tillsammans undersöker de tre cheferna på om fritidsgårdsverksamheten kan förbättras, och var den ska hålla hus. En enkät till besökarna är en viktig del i arbetet.

Stanna kvar

– Visionen vi arbetar för är att alla barn och vuxna ska kunna stanna kvar i kommunen och inte behöva placeras på dyra institutionsplatser i andra kommuner, säger Ann-Christine Hermansson.

Arbetet med att undersöka möjligheten att starta ett kommunalt HVB-hem pågår, och tjänstemännen arbetar också på att få andra kommuner att överta ansvaret för placeringar som pågått under många år, där anknytningen till Töreboda inte längre finns.

– Vi försöker också få bättre koll på de placeringar vi har på externa HVB- och SIS-hem. Är de den bästa lösningen eller kan vi hitta alternativ? säger Ann-Sofie Eklund Karlsson.

Inom äldreomsorgen pågår arbetet för att se hur antalet korttidsplatser kan minskas och platserna på särskilt boende utökas. Förslaget ska presenteras före årsskiftet. Erfarenheten med en kommunal god man/vägledare har fallit så väl ut att en till kommer att anställas med hjälp av statliga pengar. De två föreslagna Attefallshusen har fallit bort på grund av kostnaden, och undersköterskeutbildningen på Kanalskolan är i full gång.

Var ska de bo?

– Helhetslösningen för missbruk och socialpsykiatri är inte enkel. Hur ska de som haft försörjningsstöd länge hitta ett jobb? Kan de utföra arbeten åt Tekniska eller andra verksamheter? Det tittar vi på, säger Ann-Christine Hermansson.

– Visionen vi arbetar för är att alla barn och vuxna ska kunna stanna kvar i kommunen, säger Ann-Christine Hermansson, LSS och arbetsmarknadschef.
– Visionen vi arbetar för är att alla barn och vuxna ska kunna stanna kvar i kommunen, säger Ann-Christine Hermansson, LSS och arbetsmarknadschef.

– Och var ska personerna bo, om vi ska behålla dem här i kommunen? Vi ser på kvarteret Cedern som en möjlighet, men det återstår knutar att lösa.

Pandemin har försvårat uppgiften att minska kommunens miljöpåverkan inom vården, säger Ann-Sofie Eklund Karlsson, men laddstolpar är på gång vid Björkängen och Krabbängsgården, och när äldreomsorgens leasingavtal går ut ska bilarna bytas ut mot elbilar.

– Vi är inte främmande för att pröva nya koncept för att motverka dyra insatser och placeringar senare i livet. Det vi vill uppnå är att stötta hela familjen från början till slut, med mindre medel, sammanfattar Ann-Sofie Eklund Karlsson.

Budget 2022: Uppdrag gällande nya arbetssätt/besparingar

1. Minska kommunens miljöpåverkan

2. Ökad samverkan mellan verksamheter

3. Resursskola med mindre grupper

4. Mer förebyggande arbete inom IFO Barn och familj

5. Hemmaplanslösningar som ersättning för HVB

6. Ytterligare en kommunal god man/vägledare

7. Två Attefallshus vid Kilagårdens gruppboende

8. Arbetssökande utför uppdrag för Verksamhet teknik

9. Omvårdnadsutbildning på Kanalskolan

10. Helhetslösning för socialpsykiatri och missbruk

11. Alternativ användning för kvarteret Cedern (utreds)

12. Fler platser på särskilt boende

13. Färre korttidsplatser

(Ett fjortonde, mer allmänt uppdrag om att lämna förslag för att uppnå en budget i balans fanns också, men berörs inte i den här artikeln.)

Källa: Kommunstyrelsen

Artikeltaggar

Anne-Christine HermanssonEkonomiLSSSkola och utbildningTörebodaTörebodaVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.