Hoppa till huvudinnehållet

Sportpanelen i VM-tider: ”Sjukt kul med många Mariestadsanknytningar

Publicerad:

VM-guldet för det svenska damlandslaget var en riktig höjdare i förra veckan. Sportpanelen gillar det skarpt, liksom ser förhoppningar kring bordtennisen.

Sverige, med Lockerudsbekantingarna Klara Loneberg och Åsa "Kotten" Karlsson, tog VM-guld efter stor dramatik. Betygsätt insatsen.

Filip Thörnqvist:

– Vilken final! När idrotten är som bäst och värst för det förlorande laget givetvis. Sverige får såklart 5 av 5 getingar, man kan inte göra mer än att vinna ett VM-guld. Sverige levde upp till dom högt uppsatta förväntningarna, men krasst sett så är det ju först i finalen man verkligen får bekänna färg.

– Innebandyn skulle behöva fler nationer som utmanar de två jättarna Sverige och Finland för att öka intresset ännu mer. Sjukt kul med många Mariestadsanknytningar och framförallt stort grattis till ”Kotten”, som jag har fått äran att spela in en podd och ätit middag med. En modern ledare och en väldigt sympatisk människa.

Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad.
Filip Thörnqvist, 32 år, Mariestad. Tidigare lagkapten med 13 säsonger bakom sig i Mariestad Bois hockey. Numera fotbollsspelare i IFK Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson

– Sverige gick som tåget det här världsmästerskapet efter att ha besegrat sina motståndare med onådiga siffror. Sverige är regerande mästare sen 2007 och jag såg inget annat än guld till Sverige. Deras finalmotståndare Finland besegrades i gruppspelet med 9–3 (det blev jämnare i finalen).

– Med tanke på de senaste årens resultat är Sveriges insats helt klart godkänd. Kanske lite oväntat höga siffror som de vunnit med, men vilken svensk är missnöjd med det?

Peter Gustafsson:

Svenskt VM-jubel i Uppsala.
Svenskt VM-jubel i Uppsala. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Allt annat än svenskt guld hade varit en besvikelse. Kraven på att fortsätta guldsviten med en åttonde titel var hög i Uppsalas VM-arena.

– Det var en lättad förbundskapten i kommentarerna efteråt. Åsa besitter en oerhörd vinnarmentalitet, vilken fanns redan i unga år. Hennes sätt att leda laget har skapat just förmågan att pressa ur det bästa i de avgörande lägena. Att hålla avståndet till konkurrenterna är svårt när man redan är bäst.

– Klara Lonebergs debut imponerade. Hon tog en ordinarie plats och jag räknar med att 22-åringen är bofast i landslaget i många år.

Bordtennisen har fått större uppmärksamhet i Sverige tack vare VM-guld och VM-silver för herrarna. Vad får framgången för effekter och hur ska man rida på vågen?

Filip Thörnqvist

– Härligt att bordtennisen är tillbaka på världskartan, efter ett gäng tuffa år som nation. Likt alla andra idrotter som får en framgång och det uppmärksammas i media kan man få en skjuts av det. Det är något bordtennisen behöver.

– Nu gäller det att man rider på denna framgång, ser till att många unga killar och tjejer fastnar för sporten, ta vara på det och sen är vi tillbaka till J-O Waldner och Mikael ”Äpplet” Appelgrens fornstora dagar!

Camilla Andersson, 28 år Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan.
Camilla Andersson, 28 år Mariestad. Före detta landslagsspelare i bandy med två VM-guld och tre SM-guld på meritlistan. Foto: Peter Gustafsson

Camilla Andersson

– Jag tror att med mer framgång kommer publicitet vilket verkligen behövs för att lyfta de mindre sporterna som inte är så uppmärksammade. Det behöver spridas till den yngre generationen för att sporten ska få mer liv och uppmärksammas.

– Jag tror det handlar om att locka barn och unga genom att visa upp vilka titlar som kan vinnas, det tror jag man lär ta tillvara på för att ha fortsatta framgångar i framtiden. Hoppas vinsterna genererat till ett driv att försvara gulden!

Skagersviks BTK och Nordvästra Götalands bordtennisförbund arrangerade ungdomstouren i söndags.
Skagersviks BTK och Nordvästra Götalands bordtennisförbund arrangerade ungdomstouren i söndags. Foto: Peter Gustafsson

Peter Gustafsson:

– Bordtennis är en riktigt bra publiksport där de snabba bollduellerna gör att man lätt lever sig in i matcherna. Det är fullt i klass med skidskytte.

– Pingisen är i gång på allvar igen och jag hade nöjet att kolla in ungdomstouren i Gullspång i söndags. Tävlingen var den första på nästan två år och deltagarantalet något mindre, vilket pandemin tros var en orsak till.

– VM borde kunna locka några nya intresserade. Framförallt kan det betyda att både spelare och ledare fortsätter inom idrotten. På lördag finns chans att kolla in Mariestads seriespel i division två på hemmaplan.

Artikeltaggar

ÅsikterCamilla AnderssonFilip ThörnqvistSportpanelen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.