Västtrafik drar ner på bussturer: ”Lägger de resurserna på annat håll”

Trafik
PUBLICERAD:
Västtrafik drar in på turer när tabellen ändras.
Foto: Charlotte Ferneman
Färre avgångar och förändrade körvägar är några av de förändringar som sker i kollektivtrafiken på söndag. Västtrafik har valt att se över sina resurser. Följden blir att flera linjer i kommunen påverkas när turerna glesas ut.
– Vissa turer har hög turtäthet, mer än vad som behövs, säger Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.

Den 12 december börjar Västtrafiks nya tidtabell att gälla och flera turer i kommunen påverkas. Tidigare har turer på linje 504 mellan Töreboda och Mariestad dragits in på grund av för få resenärer. Nu kommer ytterligare fler turer på linje 504 att dras in av samma anledning, men även turer på linje 501 mellan Hova och Töreboda omfattas.

Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik, förklarar att de nya förändringarna beror på att de vill göra trafiken mer effektiv och väljer därför att ta bort några linjer och turer.

– Vissa turer har hög turtäthet, mer än vad som behövs, och kan därför glesas ut. Samma gäller för vissa linjer som har parallell trafik, det är mer effektivt om vi tar bort dessa och lägger de resurserna på annat håll. Det är ett långsiktigt arbete på hur vi kan göra trafiken mer effektiv.

Ellen Pileblad, presskommunikatör på Västtrafik.
Foto: Västtrafik

Det finns en del turer som Västtrafik inte får dra in på, trots få resenärer, eftersom de omfattas av den så kallade Landsbygdsutredningen. Den garanterar att det ska finnas en fortsatt kollektivtrafik för de som bor utanför stan och redan har färre förbindelser än stadsborna.

Trots de indragna turerna tror inte Västtrafik att det kommer att bidra till större trängsel på bussarna. Ellen Pileblad förklarar att de ha räknat på hur många det är som reser på varje linje, därefter har de valt att genomföra de förändringar de ansett nödvändiga. Den ökade smittspridningen kan däremot komma att påverka kollektivtrafiken, inte minst i intäkter men också i ett förändrat resebeteende. I nuläget finns dock inga planer på att göra några fler förändringar.

– Vi är vaksamma på om situationen förändras, vi följer det noggrant och är flexibla med om det skulle behöva sättas in förstärkningstrafik. Det finns inga konkreta uppmaningar just nu, men om sker då kommer vi att vara beredda.

Förutom ovanstående linjer kommer även turen på linje 512 mellan Mariestad – Hova – Gårdsjö att förändras när tidtabellen ändras på söndag.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.