Hoppa till huvudinnehållet

Många klagomål på bilbro – men svårt för kommunen att nå Trafikverket

Publicerad:
Att köra över bilbron på väg 202 kan vara en vinglig affär, på grund av de märkbara spåren i vägbanan.
Att köra över bilbron på väg 202 kan vara en vinglig affär, på grund av de märkbara spåren i vägbanan. Foto: Malin Bring

Tydliga spår i vägbanan på bilbron över järnvägen har under flera år varit ett problem för bilister på väg till Töreboda österifrån, eller från byn i östlig riktning. Problemet förvärras om vintern.

-Vi påtalar det här varje år när vi har ett dialogmöte med Trafikverket, men det leder ingen vart, säger Bengt Sjöberg.

En gång om året träffas företrädare för kommunen och samhällsplanerare från Trafikverket till ett dialogmöte, där båda parter informerar om aktuella och planerade ärenden, som motparten kan ha intresse av att känna till.

– Vi samlar på oss frågor som kommer till oss från allmänheten och tar upp dem på mötet. Bilbron över järnvägen är ett återkommande klagomål, liksom den dåliga vägen mellan Fägre och Moholm till exempel, säger ks-ordföranden Bengt Sjöberg (M).

Någon vidare respons tycker han dock inte att kommunfolket får.

–Det enda de säger är att vi ska fylla i en felanmälan på Trafikverkets hemsida. De kan inte ens hjälpa oss med kontaktuppgifter på tjänstemän vi kan kontakta.

Segdraget bullerplank

Bengt Sjöberg tycker i största allmänhet att det kan vara tungt att dansa med det statliga verket. Det bullerplank vid Kanalparken som Trafikverket ska projektera, som är en förutsättning för att småhusområdet får bebyggas, har varit på tal ända sedan Baltzar byggdes, men har fortfarande inte fått något datum för byggstart. Trafikverket ska dock ha utsett en projektledare för det hela.

När Törebodas första trafikljus, som verket planerar att sätta upp i korsningen av Kungsgatan och Skolgatan, kan tänkas se dagens ljus är också oklart.

– Dialogmötena handlar i första hand om samhällsplanering. När det gäller synpunkter eller detaljfrågor i andra frågor, handläggs de av andra personer på Trafikverket. För närvarande hänvisas kommunen till verkets hemsida, där synpunkter kan lämnas i de frågorna, säger plan- och exploateringschefen Dan Harryzon.

Nya bostadsområden

Kommunchefen Michael Nordin tycker att dialogmötena kan vara givande för kommunens del när man vill informera om planer på att bygga nya bostadsområden till exempel, som Trafikverket kan behöva känna till för att planera för hur nya gator och vägar ska dras.

– Men det vi får mest synpunkter från allmänheten om är underhåll av vägar, broar och järnvägssträckor, och de frågorna kan samhällsplanerarna inte svara på. Dialogmötena blir mest av allt ett utbyte av information, och vi har svårt att nå de personer vi verkligen behöver få tag på, säger han.

För att testa systemet med att anmäla skador, fel eller brister via Trafikverkets hemsida, skickade Michael Nordin in en anmälan där han bad att få kontakt med någon person han kunde diskutera ett antal underhållsåtgärder med.

– Jag skickade in min anmälan direkt efter höstens dialogmöte, och skickade sedan en påminnelse varje vecka i två månader. Till slut, efter två månader, fick jag kontaktuppgifter till en projektingenjör jag kunde ringa, säger han.

Den utdragna svarstiden imponerar inte på kommunchefen, som ger Trafikverkets digitala tjänst det här kortfattade omdömet:

– Det är inte OK precis.

MT har sökt representanter från samhällsplaneringsavdelningen på Trafikverket utan framgång.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergDan HarryzonKanalparkenMichael NordinMoholmNyheterTöreboda kommunTransport

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.