Vaccinbevis kan införas i kollektivtrafiken

Resor | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Krav på vaccinbevis kan komma att införas för att resa med långväga kollektivtrafik. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Regeringen vill göra det tillåtet att kräva att de som reser med långväga kollektivtrafik har vaccinerat sig mot covid-19.
Resebolagens möjlighet att ställa vaccinkrav ska införas om smittspridningen förvärras ytterligare, enligt förslaget.

Regeringen har nyligen aviserat att vaccinbevis kan komma att krävas för inträde till flera verksamheter, däribland serveringsställen och handelsplatser, om smittspridningen av covid-19 ökar från dagens nivåer.

I en promemoria på torsdagen föreslår regeringen att vaccinbevis även ska kunna krävas i kollektivtrafiken. Förslaget går ut på att operatörer som bedriver långväga kollektivtrafik ska få möjlighet att själva bestämma om resenärer ska behöva uppvisa vaccinbevis, under förutsättning att Folkhälsomyndigheten beslutat att kravet ska få ställas.

Nya smittskyddsåtgärder

"Skälet är att det inte kan uteslutas att smittläget är sådant att alternativet till vaccinationsbevis är att kraftigt begränsa kollektivtrafiken, vilket inte är önskvärt", skriver socialdepartementet.

Regeringen vill dessutom att det ska finnas beredskap för att återinföra krav på smittskyddsåtgärder i kollektivtrafik med buss eller tåg som överstiger 150 kilometer, sedan de tidigare bestämmelserna om smittskyddsåtgärder i kollektivtrafiken upphörde att gälla i somras.

Krav infördes nyligen

"Verksamheten ska så långt som möjligt bedrivas på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra", skriver socialdepartementet.

Sedan den 1 december krävs uppvisande av vaccinbevis för inträde till konserter, idrottsmatcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 deltagare. Arrangörer kan dock avstå från krav på vaccinbevis genom att välja att införa olika typer av begränsningar i form av högst antal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Fakta: Vaccinbevis

Fakta: Vaccinbevis

Handling som kan bäras digitalt eller på papper som visar att bäraren har mottagit en eller båda vaccindoserna mot covid-19. För giltigt vaccinbevis krävs båda doserna.

Beviset kan snabbt hämtas ut på covidbevis.se med hjälp av e-legitimation, som tidigast omkring sju dagar efter vaccinationstillfället. Det kan också beställas på papper, men det tar avsevärt längre tid.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.