Hoppa till huvudinnehållet

Förhandlingen klar – så mycket får socialchefen: ”Det kostar att göra fel”

Publicerad:
Förhandlingen mellan Mariestads kommun och Karin Utbo är klar. Den tidigare socialchefen får 16 månadslöner, alltså nästan 1,3 miljoner.
Förhandlingen mellan Mariestads kommun och Karin Utbo är klar. Den tidigare socialchefen får 16 månadslöner, alltså nästan 1,3 miljoner. Foto: Charlotte Ferneman

Förhandlingen mellan Mariestads kommun och tidigare socialchefen Karin Utbo är klar. Enligt överenskommelsen är anställningen avslutad och kommunen ska betala Utbo 16 månadslöner.

För snart en månad sedan beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att entlediga socialchef Karin Utbo. Förtroendet för henne var förbrukat förklarade kommunens ledande politiker.

Samma dag, den 17 november, underrättades socialchefen om ett avskedande och sedan inleddes förhandlingar om hur anställningen skulle avslutas.

1,3 miljoner

Nu finns en överenskommelse på plats. Något formellt avskedande blir det inte.

– Parterna är överens om att anställningen är avslutad, säger Per Johansson, hr-chef i Mariestads kommun.

Enligt överenskommelsen ska kommunen betala Karin Utbo 1 269 750 kronor, alltså knappt 1,3 miljoner. Summan kommer att delas upp och betalas ut månadsvis vid 16 tillfällen.

Karin Utbo menar att det handlar om ett skadestånd, att kommunen nu får betala vad som krävs när en arbetsgivare brutit mot lagen om anställningsskydd, LAS.

– Det kostar att göra fel, så är det. Även om jag är chef så har jag rättigheter, säger hon.

Enligt LAS är skadeståndet för arbetsgivare som brutit mot lagen 16 månadslöner vid mindre än fem års anställning.

Men Mariestads kommun håller inte med om den här beskrivningen.

– Jag ser det inte som ett skadestånd. Det är en överenskommelse, säger hr-chef Per Johansson.

Stämmer inte

Karin Utbo säger också att hon varken under förhandlingen eller i annat sammanhang fått någon förklaring från kommunen om varför hon fick gå. De enda skäl är dem hon kunnat läsa sig till i tidningen, där Mariestads politiska ledning anklagade socialchefen för att ha mörkat ett stort underskott i verksamheten.

– De påståenden som kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) och oppositionsrådet Janne Jansson (S) har gått ut med är felaktiga. Jag har aldrig undanhållit några pengar, det kan du aldrig göra i offentlig verksamhet. Jag har agerat på de underlag och siffror som jag har fått från ekonomienheten. Det är deras ansvar att förse mig med korrekta underlag.

Lyssnade inte

Karin Utbo säger vidare att hon försökt larma om de skenande kostnaderna inom vård och omsorg.

– Verksamheten har inte hörsammat när jag påpekat att det anställts personal utöver budget. Det är kostnader som snabbt ackumuleras. Efter delårsbokslutet i augusti gjorde jag en skrivning att det behövs åtgärder inom vård och omsorg, men politikerna ville inte göra något då.

Den tidigare socialchefen menar att hon inte har gjort något fel, inte på det sätt som kommunen velat göra gällande.

– Hade jag drivit ärendet till arbetsdomstolen hade jag vunnit, säger Karin Utbo.

Hon tycker att kommunen har skött det hela illa.

– Jag tycker att kommuninvånarna hade förtjänat något bättre. Den här överenskommelsen kunde ha räknats av i undersköterskelöner i stället.

Kommunens hemliga bud till UtboSnart börjar jakten på ny socialchef: ”Kommer ta tid”Nu tar socialchefen hjälp av jurist i tvisten mot kommunenHeltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"Tre kommunala nämnder får gå med underskott: ”Ingen kan vara glad över det här”Politiker i socialnämnden om fusket med siffror: ”Det är upprörande”Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”Nu vet socialnämnden mer om Utbo: ”Känns som att det var det enda rätta"Så gick förhandlingen om socialchefenBeslutet om Utbo kan kosta skattebetalarna miljonerSå tänker kommunen om avgångsvederlag till socialchefenPolitiker i socialnämnden visste inget om Utbos avsked: ”Fick söka information”Kommundirektören vill inte svara på frågor om socialchefens avskedSpelet bakom kulisserna när socialchefen fick gåSå kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialnämndens presidium kallades in till avgörande möte i morse: ”Vi fick säga vår mening och är eniga”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

ArbeteArbetsrättKarin UtboMariestads kommunMariestads kommunPer Johansson

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.