Hoppa till huvudinnehållet

Fatbike-föraren frias från rattfylleriåtal

Publicerad:
Fatbike-föraren frias från ett åtal om rattfylleri.
Fatbike-föraren frias från ett åtal om rattfylleri. Foto: Arkivbild

En 30-åring i Mariestad åtalades för rattfylleri på en Fatbike.

Åklagaren menade att han begått brottet med uppsåt, men det gjorde inte tingsrätten som frikänner mannen.

I augusti stoppades han av polisen på fordonet – som klassas som en moped i klass 1 – på Torsö. Han hade då 0,62 promille alkohol i blodet.

Den aktuella kvällen hade han varit ute och ätit och druckit på restaurang med några vänner och skulle köra hem på sin Fatbike. Mannen berättar att han inte kände sig berusad eftersom han bara hade druckit några öl till maten.

Han såg poliskontrollen men eftersom han trodde att hans Fatbike klassificerades som en cykel såg han inga problem att köra förbi denna trots att han druckit alkohol. Han hade aldrig kört annars. Mannen hade hunnit köra i omkring två kilometer när han stoppades, och han körde uppskattningsvis i 30 km/timmen.

Fatbiken köpte han av ett företag på internet ungefär ett år innan händelsen. Han fick information från företaget om att denna klassificerades som en elcykel. Han gjorde vissa efterforskningar på internet efter köpet, och kom fram till att fordonet klassificerades som en elcykel.

I den här delen gör tingsrätten följande bedömning:

30-åringen har anfört att han efter köpet efterforskat information om fordonets klassificering. Han hade fått besked av såväl säljaren som sin sökning på internet att fordonet är en elcykel. Vidare har han anfört att han valt att passera poliskontrollen eftersom han var trygg i sin övertygelse om att fordonet klassificerades som en elcykel. Detta är omständigheter som inte motbevisats av åklagaren och som talar emot att den tilltalade haft ett likgiltighetsuppsåt. Tingsrätten bedömer att mannen saknat uppsåt och frikänner honom.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarRattfylleriSkaraborgs tingsrättTorsö

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.