Hoppa till huvudinnehållet

Brist på vaccinationstider blir politisk fråga: ”Ska inte vara postnumret som avgör”

Publicerad:
Fortfarande går det inte att boka tid för vaccination mot covid-19 i vare sig Skövde eller Lidköping. Lidköping har dock 1,5 timmes drop-in under torsdag och fredag.
Fortfarande går det inte att boka tid för vaccination mot covid-19 i vare sig Skövde eller Lidköping. Lidköping har dock 1,5 timmes drop-in under torsdag och fredag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den stora bristen på vaccinationstider i framförallt Skaraborg, blir nu en diskussion på högsta politiska nivå i regionen.

På fredag ska presidiet i hälso- och sjukvårdsstyrelsen bestämma sig för om insatserna för vaccinationerna mot covid-19 är tillräckliga.

Som vi tidigare berättat är det ont om vaccinationstider i stora delar av Skaraborg. I Skövde finns det inte heller under onsdagen några tider att boka och inget drop-in. I Lidköping saknas det också bokningsbara tider under onsdagen, däremot finns det 1,5 timmes drop-in på Vaccina vid Framnäs under torsdag och fredag eftermiddag.

I Mariestad ser det däremot lite bättre ut under onsdagen, då det tillkommit cirka 100 tider hos Närhälsan vid sjukhuset i Mariestad.

Kristine Rygge, Västra Götalandregionens vaccinsamordnare, hänvisade i tisdags till att fullbokningen på flera platser i Skaraborg, sannolikt beror på att så många gick in och bokade samtidigt, men att det kommer att läggas ut nya tider successivt.

Ett vykort gick i förra veckan ut som påminnelse till alla 65-plussare, samtidigt som man släppte på från 60 plus och samtliga riskgrupper från 18 år.

Conny Brännberg (KD), berättar att politikerna nu ska undersöka om vaccinationsinsatserna i bland annat Skaraborg är tillräckliga.
Conny Brännberg (KD), berättar att politikerna nu ska undersöka om vaccinationsinsatserna i bland annat Skaraborg är tillräckliga. Foto: Peter Wahlström

Men liksom under tisdagen finns det även under onsdagen många tider i Göteborgsområdet, samtidigt som det inte går att boka tid i Skaraborgs två största städer. Frågan ställs då om hur jämlik vården är.

Reaktion från politikerna

Vi ringde upp regionråd Conny Brännberg (KD), från Skövde, för att höra om de från politiskt håll har tänkt att agera på något sätt för att få fram tider för alla de som nu vill ta den tredje dosen.

– Tillgången på vaccindoser är stor och vaccinationstäckningen i Skaraborg är hög, säger han.

Samtidigt säger Conny Brännberg att han förstår oron när det inte går att boka tider, samtidigt som smittspridningen ökar.

– Den oro som uppstår är fullt befogad. Och det ska inte vara postnumret som avgör vilken vård du får, säger han apropå de många lediga tiderna i Göteborg.

Conny Brännberg ber att få återkomma för att höra med sina politikerkollegor om de har för avsikt att tag något initiativ. Han meddelar senare via ett sms att Pär Lundqvist (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, har sammankallat till ett möte med styrelsens presidium på fredag där de också har kallat in chefspersoner.

”Pär Lundqvist kommer att lyssna in om de planerade insatserna är tillräckliga eller om vi behöver ta politiska initiativ”, skriver Conny Brännberg.

Linn Brandström (M), regionråd, vill se ett mindre krångligt 1177.se.
Linn Brandström (M), regionråd, vill se ett mindre krångligt 1177.se.

Vill förbättra 1177

Regionråd Linn Brandström (M), från Töreboda, är inte nöjd med bokningssystemet på 1177 som hon menar kan leda till att man faktiskt missar bokningsbara tider.

– Det är svårt och krångligt och man behöver klicka på flera ställen. Vi behöver förtydliga informationen. Jag tycker att vi är tillbaka där vi började, när vi inte riktigt hade fått ordning på vaccinationerna för dos ett. Att det är lika svårt att hitta nu som det var då.

– Det ska inte behöva vara så att människor ska behöva vara oroliga och inte hitta rätt, när det på vissa ställen ändå finns tider. Det måste vi göra något åt, säger Linn Brandström.

Artikeltaggar

Conny BrännbergCoronavirusetLinn BrandströmSkaraborgVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.