Lantbrukaren Bengt kämpade för lokalväg bredvid E20 – nu ska den bli av

Publicerad:
Bengt Engdahls traktor är bred och passar inte så bra på smala vägar. Han är väldigt nöjd över avtalet mellan kommunen och Trafikverket om att det ska bli en ersättningsväg för bland annat långsamtgående fordon. Foto: Charlotte Ferneman

Lantbrukaren Bengt Engdahl och hans kollegor slipper åka genom staden när de ska passera Mariestad då nya E20 är byggd. I stället kan de använda en väg som ska gå parallellt med den nya vägen.

– Hela samhället tjänar på det, betonar Bengt.

Kritiken mot kommunens vägbygge: ”För många frågetecken”

MT träffar Bengt Engdahl på familjens gård i Käckestad. Han tillhörde gruppen lantbrukare som kämpade för en ersättningsväg, för bland annat långsamtgående fordon, vid sidan av nya E20. En väg som gör att lantbrukarna slipper köra genom staden när Mariestad ska passeras.

Ett avtal angående finansiering och samverkan mellan Trafikverket och Mariestads kommun är påskrivet, av Mariestads kommunalråd Johan Abrhamsson (M) och Trafikverkets direktör för den västra regionen, Jörgen Einarsson, och klart. Avtalet ger en garanti för att vägen blir av.

Bengt Engdahl granskar en kopia och ser väldigt glad ut.

– Det är riktigt roligt.

Här vill inte lantbrukarna köra sina fordonMiljonkostnad för första etappen ersättningsväg på E20Klart med avtal för lokalväg

Hur många lantbrukare kommer att ha direkt nytta av det här?

– Minst 20, men det finns säkert fler som brukar passera staden. Satsningen är långsiktig, vi vet ju inte vilka konstellationer och produktion som finns i framtiden. Det förändras hela tiden. Konkurrenskraften hade blivit begränsad utan vägen. Annars hade det blivit en skiljelinje, ett viltstaket.

Mer än lantbruket

Bengt Engdahl pekar på flera faktorer som talar för en ersättningsväg för långsamtgående fordon. Tidsåtgången minskar och effektiviteten ökar. De långsamtgående fordonen behöver inte köras så långa avstånd.

– Vi gör även en miljövinst. Nu kan lantbruket lättare driva utvecklingen mot att göra miljöpåverkan mindre. Det känns bra att kommunen stöttar näringsgrenen lantbruk.

Dessutom blir stressfaktorn mindre för de som skulle göra transporterna inne i staden.

– Vi eliminerar en jättestor olycksrisk. Tänk om det hänt en allvarlig olycka, rent av en dödsolycka? Vem skulle kunna leva med det?

Engdahl ser fler vinnare i och med ersättningsvägens tillkomst. Den påverkar de som bor i området där transporterna skulle skett. Vägen kommer att avlasta flera delar av staden.

– Det gäller att tänka till och förekomma problem. Mariestad kommer att växa, det görs stora satsningar på industriområden. Se bara hur Skövde utvecklats, där är det ju kaos i trafiken. Vi i Mariestad får inte bygga fast oss i en liknande situation. Här har kommunen agerat klokt. Visst kostar det här pengar men det hade blivit ännu dyrare att ändra i ett senare skede.

Så gick det till

Under senhösten 2019 stod det klart att Trafikverket ville klassa nya E20 som motortrafikled. Inga långsamtgående fordon skulle tillåtas på vägen. Konsekvenserna för flera av traktens lantbrukare skulle bli stora.

Flera lantbrukare började protestera, möten med Trafikverket genomfördes.

– Då ville Trafikverket påskina att de skött informationen om motortrafikleden, men vi var många som varit på informationsmöten. Alla vi som hade intresse av det kunde inte ha missat en så viktig punkt, säger Bengt Engdahl.

Lantbrukarna gav ett alternativ om att behålla den nuvarande E20 och använda den som ersättningsväg, men det föll på bron över Tidan som bedömdes vara för dålig.

Trafikverket presenterade två alternativa vägar. Antingen skulle lantbrukarna åka genom Ullervad och Bengtstorp eller via trafikplats Haggården, Stockholmsvägen och Marieforsleden.

– De var lika illa. Bengtstorpsvägen är för smal och vi väljer inte den när vi kör hem lass i skörden. Möter vi en lastbil är det inte bra. Dessutom vill vi inte förlägga så mycket trafik inne i Ullervad. Det är våra konsumenter.

Att köra via trafikplats Haggården, Stockholmsvägen och Marieforsleden var en lösning som blev alltmer olycklig när nyheterna om olika etableringar, bland annat Metsä Tissues, släpptes.

–Vi bestämde att göra en provkörning med breda fordon. Körningen gick att genomföra men det var en tid på dygnet då det inte var någon rusningstrafik. Vi mötte ett utryckningsfordon, men i en rondell och det fungerade smidigt.

Bengt betonar att brytpunkten kom när kommunen, som har de ekonomiska musklerna, började engagera sig i frågan på allvar. Kommunen och LRF gick förbi Trafikverkets kontor i Skövde och vände sig direkt till den regionala direktören i väst, Jörgen Einarsson.

– De gick till toppen hos Trafikverket, vilket var klokt. Kommunen hade bollen, de och Trafikverket förhandlade och kom fram till en bra lösning.

Värdefullt

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) säger att lantbrukarna har gjort stor nytta i frågan och att initiativet var bra.

– Vi delade lantbrukarnas uppfattning och ställningstagande. Vi i kommunen, åtminstone i majoriteten, behövde inte övertalas. Både jag och Anders Karlsson förstod nyttan av vägen.

Johan Abrahamsson pekar på att Metsä Tissues kommande utbyggnad samt några andra tänkbara etableringar kommer att öka trycket ännu mer på Marieforsleden.

– Det går inte att få in traktorer och andra långsamtgående fordon på den vägen.

Längs med nya E20

Ersättningsvägen ska gå, i stort sett parallellt med nya E20, från trafikplats Haggården i söder till trafikplats Brodderud i norr. Sträckan är cirka sex kilometer. Kommunen bygger vägen i tre etapper med en kostnadsberäkning på 7 000 kronor per löpmeter. Trafikverket skjuter till 12,5 miljoner till bygget, resten står kommunen för. I avtalet ingår även att kommunen tar över bron över Tidan, men den delen måste godkännas av mark- och miljödomstolen.

Källa: Mariestads kommun, Trafikverket

Artikeltaggar

Anders KarlssonE20Johan AbrahamssonLantbrukMariestadMetsä-TissueNyheterPolitikTrafikverket

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare