Hoppa till huvudinnehållet

Toppchef lämnar sin tjänst på Mariestads kommun

Publicerad:

Under torsdagen informerade Malin Wihlborg om att hon slutar som vård- och omsorgschef i Mariestads kommun.

Hon slutade på dagen, men avslutar officiellt sin anställning vid årsskiftet.

Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef på Mariestads kommun, lämnar sin tjänst. Hon är arbetsbefriad fram till 1 januari 2022 då hon avslutar sin anställning.
Malin Wihlborg, vård- och omsorgschef på Mariestads kommun, lämnar sin tjänst. Hon är arbetsbefriad fram till 1 januari 2022 då hon avslutar sin anställning. Foto: Johan Eklöf

Det är den andra chefen inom sektor stöd- och omsorg i Mariestads kommun som slutar på kort tid. I november blev socialchefen Karin Utbo entledigad av kommunen och fick lämna sin tjänst med omedelbar verkan.

Några av förklaringarna som getts av kommunledningen var att förtroendet för Utbo var förbrukat och att ett underskott på 22 miljoner kronor i sektorn har mörkats. Karin Utbo har förnekat detta och efter en förhandling har en överenskommelse gjorts som innebär att hon lämnar sin tjänst.

Avdelningen för vård- och omsorg stod för en stor del av det underskottet. Närmare bestämt visade det sig att vård- och omsorg ligger närmare 14 miljoner under budget, detta till trots att man tidigare redovisat ett stabilt ekonomisk läge.

MT har varit i kontakt med Malin Wihlborg för en kommentar till varför hon slutar.

Malin Wihlborg valde att besvara MT:s frågor med ett mejlsvar:

”Politikers hantering av det som under en längre tid skett inom sektorn, där transparens sakta förbyttes till en opakt förhållningssätt till fakta är inte acceptabelt. Den politiska viljan och känslan styr verksamheten och kommunen och jag är därför nu helt överens om att jag avslutar min anställning inom Mariestads kommun den 1 januari 2022. Förhandlingarna har skett i positiv anda mellan kommunens HR-chef och ledarna.”

Övriga frågor från MT valde Malin Wihlborg att avstå från att svara på.

Malin Wihlborg efterträdde Britt Johansson som avdelningschef för kommunens vård- och omsorgsenhet i september 2020.

Förhandlingen klar – så mycket får socialchefen: ”Det kostar att göra fel”Heltidsresan boven i underskottet: ”Vi har bemannat upp för mycket och för snabbt"Socialchefen mörkade 22 miljoner i underskott: ”En kalldusch”Så kommenterar Karin Utbo avskedet: ”Förtroendet måste vara dubbelriktat”Socialchefen får gå med omedelbar verkan: ”Förtroendet är borta”

Artikeltaggar

Elisabet Lindholm HaneMalin WihlborgMariestads kommunMariestads kommunVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.