Hoppa till huvudinnehållet

Fredagsintervjun: Linda brinner för byggnadsvård – prisas för sin husrenovering

Publicerad:
Linda Lindblad har prisats av kommunen för sin husrenovering.
Linda Lindblad har prisats av kommunen för sin husrenovering. Foto: Charlotte Ferneman

Hon har tagit Mariestad till sitt hjärta. Nu belönas Linda Lindblad, forskare på Göteborgs universitet, med diplom för att hon renoverat sitt hus på ett hållbart sätt.

– Jag är inte klar på långa vägar. Men folk gillar nog att utsidan har målats om, säger 41-åringen.

Linda Lindblad jobbar som verksamhetsledare på hantverkslaboratoriet på Göteborgs universitets filial i Mariestad. I arbetsuppgifterna ingår forskning och samverkan med yrkesverksamma hantverkare.

– Miljötänk står i fokus. Alltfler företag vill bygga hållbart och branschen efterfrågar mer rådgivning. Jag är ständigt involverad i nya projekt där inget är det andra likt, säger Linda Lindblad.

Diplom från kommunen

Vid sidan av projekt i arbetslivet har hon liknande förehavanden i det privata. Tillsammans med sin make Johan renoverar hon deras hus på Grangärdet. Upprustningen har lett till att hon fått Mariestads kommuns diplom för god bebyggelsemiljö.

Diplomet, som medför ett pris på 5 000 kronor, tilldelas enligt kommunens hemsida någon som har gjort en insats som innebär att "gott hantverk, hållbar utveckling, god arkitektur och estetiska värden är i fokus."

– Först visste jag inte om utmärkelsen gällde mitt arbete eller mitt husprojekt. Nu har jag fått reda på svaret, men jag vet fortfarande inte vem som nominerade mig, säger Linda Lindblad.

Köpte ett kråkslott

Hon föddes i den lilla byn Söderbärke i södra Dalarna. Som ung fascinerades hon av historia. Så småningom tillkom även ett hantverkarintresse.

– Det väcktes när jag besökte Borgholms slottsruin på Öland. Jag fascinerades av att något så gammalt fortfarande var i bruk. Jag gillade tanken på att miljön runt slottsruinen ständigt förändras medan ruinen förblir densamma.

Linda Lindblad forskar på Göteborgs universitet i Mariestad. Hon berättar att arbetsliv och privatliv flyter ihop där den gemensamma nämnaren är hållbart hantverk.
Linda Lindblad forskar på Göteborgs universitet i Mariestad. Hon berättar att arbetsliv och privatliv flyter ihop där den gemensamma nämnaren är hållbart hantverk. Foto: Charlotte Ferneman

I tjugoårsåldern bestämde hon sig för att studera bygghantverk med träinriktning, en utbildning som bara fanns i Mariestad.

– Jag hade aldrig varit i stan tidigare och visste inte vad jag skulle vänta mig. Men min farfar Erik är en stor förebild och han säger att allting är möjligt. Det budskapet tog jag med mig när jag flyttade, säger Linda Lindblad.

Faktum är att hon trivdes så bra att hon blev kvar efter examen.

– Staden är så mysig och jag älskar närheten till vattnet.

År 2010 började hon arbeta som lärare på Göteborgs universitet där hon tidigare studerat. Ungefär samtidigt köpte hon och Johan huset på Grangärdet som då var ett fallfärdigt ruckel.

– Vi fick tips av en före detta lärare på skolan. Även om villan var ett kråkslott så lockades jag av att renovera huset och göra det fint igen, säger Linda Lindblad.

Hållbart hantverk

Familjen började genast att skrapa, snickra och måla. Hela tiden med hållbarhet i åtanke.

– Grundprincipen är att bevara så mycket gammalt material som möjligt och att laga i stället för att byta.

Det som behöver bytas ut ersätts med lokala produkter.

– Våra köksbänkar är gjorda av kalksten från Kinnekulle och fönstren är renoverade i Götene.

Jag gillade tanken på att miljön runt slottsruinen ständigt förändras medan ruinen förblir densamma.

Fortfarande återstår mycket av upprustningen och diplomet kom som en överraskning.

– Jag är väldigt tacksam. Det visar att folk tycker att vi gjort någonting fint av någonting fult, säger Linda Lindblad.

Eftersom byggnadsvård är hennes stora passion i livet har hon svårt att hinna med några fritidssysslor.

– Den tid som blir över spenderar jag med min familj. Jag gillar att åka ut i naturen med mina barn.

Trots att hon inte är född i Mariestad och kommer att flytta härifrån, säger Linda Lindblad att hon alltid ska ha kvar kontakten med staden.
Trots att hon inte är född i Mariestad och kommer att flytta härifrån, säger Linda Lindblad att hon alltid ska ha kvar kontakten med staden. Foto: Charlotte Ferneman

Nu för tiden pendlar hon mellan Mariestad och Södertälje där familjen skaffat ett radhus. Eftersom Johan kommer från Stockholm är planen att flytta närmare huvudstaden.

– Huset på Grangärdet kommer att fungera som sommarstuga. Barnen säger att det är deras paradis och jag måste ha någonstans att bo efter jobbet.

Har du kvar kontakten med Mariestad om tio år?

– Ja, det tror jag absolut. Jag trivs utmärkt i den stimulerande miljön på universitet där det ständigt är nya projekt på gång, säger Linda Lindblad.

Linda Lindblad

Ålder: 41 år.

Bor: Mariestad och Södertälje.

Familj: Maken Johan, 42, barnen Greta, 9, Knut, 7, och Vidar, 5 år.

Aktuell: Har tilldelats diplom för god bebyggelsemiljö av Mariestads kommun.

Fredagsintervjun: ”Macken” gjorde Jan Rippe känd – började som stjärngosse i badhusetFredagsintervjun: Bandyn gjorde att Nikolais, 35, dröm om Sverige besannadesFredagsintervjun: Lillemor letar efter husens historiska rötter

Artikeltaggar

FredagsintervjunGöteborgs universitetHållbarhetMänskligtMariestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.