Hoppa till huvudinnehållet

Nu är det blodigt allvar - 6000 givare behövs

Publicerad:

Vården är i behov av blod men allt färre väljer att donera. Situationen kan bli kritisk om trenden fortsätter nedåt, inte minst inför den stundande julhelgen. Uppemot 6000 blodgivare behövs - bara i regionen.

– Vi är oroade, absolut, säger Olivia Pernefors, presskommunikatör på GeBlod.

Blodbrist inför julhelgen.
Blodbrist inför julhelgen. Foto: Ida Myrin

Förkylningar, julstress och snöoväder är faktorer som sätter käpparna i hjulet för blodgivningsenheterna. Inför jul väljer att färre att donera. Det kan orsaka ett kritiskt läge för vården och den akuta blodbristen är ett faktum.

– Vi behöver 6000 givare för att stärka blodlagret och för att klara det blodbehovet vi har. Det är oroande få som tar sig till oss, det kan bero på snöoväder och allt möjligt. Vi är oroade, absolut, säger Olivia Pernefors som är Presskommunikatör på GeBlod.

Trion har blodgivning i blodet: ”Vi har räddat liv”

Nu behöver blodlagren att fyllas på igen - och det snabbt. 6000 donationer behövs bara i Västra Götaland. I Sverige behövs det totalt 24 000. Men att bli blodgivare är inte enkelt, du måste uppfylla en del krav för att bli godkänd. Dessutom har det dragits ner på blodenheter runtom i regionen.

– Under ett par år såg man en trend i ett minskat blodbehov inom sjukvården, detta för att man blev effektivare inom vården och exempelvis gjorde mer titthålsoperationer. Nu är blodbehovet stabilt, utmaningen är att antalet blodgivare har fortsatt minska.

Den stundande julhelgen närmar sig och situationen oroar blodenheterna. Olivia Pernefors trycker också på att det inte bara är i samband med olyckor som blod behövs, donationerna går till mycket annan vård också, till exempel cancerbehandlingar och förlossningar.

För att lösa den akuta bristen arbetar blodenheterna med att nå ut till fler. Särskilt unga individer uppmuntras att vara blodgivare, i bästa fall kan vara de vara det under flera år. Tillgängligheten i Skaraborg är dock ett problem. Tidigare fanns en blodenhet i Mariestad som lades ner, i stället hänvisas allmänheten att besöka Skövde.

Christina Lundell, kvalitetschef för Skaraborgs sjukhus blodcentraler, menar på att det är en ekonomisk fråga till varför enheten i Mariestad togs bort.

– Det var inte så enkelt, och sedan kom det direktiv från myndigheterna som gjorde att vi inte möjlighet att bemanna den. Vi hade behövt vara flera människor för att det skulle fungera, säger Christina Lundell.

Christina Lundell, kvalitetschef för Skaraborgs sjukhus blodcentraler.
Christina Lundell, kvalitetschef för Skaraborgs sjukhus blodcentraler. Foto: Arkivbild

Hon förklarar vidare att det krävs mycket för att upprätta bussarna, dessutom får vården inte lika mycket blod tillbaka från dessa som från tappningslokalerna. I nuläget har Regionblodcentalen valt att placerat bussarna i enbart större städer, som Göteborg och Stockholm.

Skövdes blodcentral har något kortare öppettider i jämförelse med andra enheter i regionen. Christina Lundell ser dock positivt på att utöka tiderna - om efterfrågan finns.

– Det är någonting vi kan förmedla och förhoppningsvis justera. Det hänger också ihop med bemanningen. Samtidigt ska vi anpassa oss, och se hur tiderna kan anpassas efter behoven.

Artikeltaggar

GeblodMariestadVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.