Hoppa till huvudinnehållet

Statsministern: Var redo för nya restriktioner

Publicerad:
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild
Statsminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild Foto: Anders Wiklund/TT

Den nya virusvarianten omikron oroar regeringen.

Svenskarna måste vara beredda på nya restriktioner, enligt statsminister Magdalena Andersson (S).

– Vi ser att läget försämras. Vi har fortfarande inte jättehög smittspridning i Sverige, men vi ser ju en väldigt, väldigt oroande utveckling i många andra EU-länder, säger Andersson till TT.

Hon betecknar utvecklingen i andra länder som "dramatisk".

– Vi vill undvika en sådan situation av flera skäl. Omikron är en virusvariant som finns och den finns i Sverige också. Den är ju smittsam. Den kommer att sprida sig, säger Andersson.

Hon uppger att nya restriktioner handlar om att vinna tid.

– Det vore väldigt bra om fler hade fått en tredje dos, eftersom en tredje dos tycks skydda bättre mot omikron än två doser, säger Andersson.

– Nu har vi en ökad smittspridning och den nya virusvarianten och vi behöver få upp vaccinationstäckningen av tredje dosen.

Inte som förra julen

Andersson understryker också att vårdpersonal haft det väldigt tufft under en lång tid.

– Vi vill ju inte få ett läge där det blir överbelastat på intensivvården (Iva) igen, därför så förbereder vi ytterligare åtgärder, säger statsministern.

Blir det lika tuffa åtgärder som förra julen?

– Exakt vad vi föreslår kommer vi att återkomma till. Vi är i ett helt annat läge än för ett år sedan. Smittspridningen är mycket lägre. Belastningen på Iva mycket, mycket lägre. Det kommer ytterligare restriktioner, så det ska man vara förberedd på, men exakt lika tufft kommer det inte att vara, säger Andersson.

Ett besked kan komma i morgon eller på onsdag.

I förra veckan uppgav socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell att åtgärderna inte skulle få någon större påverkan på julfirandet.

Efter helgerna?

Enligt regeringens åtgärdsplan kan åtgärderna trappas upp ett steg vid en situation med en "väsentligt ökad smittspridning och en ökad vårdbelastning". De åtgärder som nämns i det steget tyder på att åtgärder som siktar på att dämpa smittspridningen framförallt kommer efter julhelgerna.

Det kan till exempel handla om att arbetsgivare ska se till att bara de vars fysiska närvaro är nödvändig för att kunna bedriva verksamheten ska vara på plats.

Det skulle, enligt planen, också kunna bli aktuellt med delvis undervisning på distans för universitet, högskolor, folkhögskolor, yrkeshögskolor och kommunal vuxenutbildning.

I planen nämns även rekommendationer om att vuxna bör avstå från matcher och tävlingar om de inte har idrotten som yrke. Planen nämner även rekommendationer om att större läger, idrottstävlingar och cuper inte bör arrangeras, samt om att större samlingar i skolorna bör undvikas.

Vaccinpass kan krävas

Det skulle också kunna bli aktuellt med smittskyddsåtgärder för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med färre än hundra personer, och även för bland annat restauranger, affärer, fritids- och kulturverksamheter, långväga kollektivtrafik och för privata tillställningar i hyrda lokaler.

Men regeringen arbetar med ett förslag om att sådana verksamheter ska kunna slippa smittskyddsåtgärderna om de i stället kräver vaccinationsbevis av deltagarna och kunderna.

Förslaget har skickats ut till myndigheter och organisationer för yttrande och svaren ska vara inne på måndag. Folkhälsomyndighetens yttrande kommer att väga tungt.

Något datum för när vaccinationsbevis ska få användas i olika verksamheter finns inte med i regeringens förslag. Det beror på smittläget. Det är heller inte säkert att regeringen kommer att ha något färdigt förslag om vaccinationsbevis att presentera redan i veckan.

JO kritisk

Justitieombudsmannen (JO) tycker i sitt yttrande att regeringen inte tillräckligt har redogjort för varför bara vaccinationsbevis ska godkännas och inte bevis om tillfrisknande. JO påpekar att lagförslaget kan medföra ett betydande ingrepp i ovaccinerades möjligheter att delta i samhället.

JO är också kritisk till att det är Folkhälsomyndigheten som får bestämma om, när och i vilka situationer vaccinationsbevis ska få användas, eftersom det berör grundläggande fri- och rättigheter.

"När det gäller en så långtgående smittskyddsåtgärd som vaccinationsbevis anser jag det naturligt att det är regeringen som ska göra denna intresseavvägning" skriver JO.

Folkhälsomyndigheten ska i veckan också komma med sina nya scenarier för hur smittspridningen kan komma att utvecklas, där även den nya virusvarianten omikron tas med i beräkningarna.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

Fakta: Regeringens åtgärdsplan

Steg 1 – gäller redan från den 8 december:

Hemarbete i viss mån

Lärosäten ska undvika större samlingar

Vuxna bör hålla avstånd i offentliga miljöer

Serveringsställen ska undvika trängsel

Munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken

Steg 2, om åtgärderna behöver skärpas:

Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån

Vaccinationsbevis för fler verksamheter, till exempel restauranger och gym, och för samlingar med färre än 100 personer

Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna

Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger

Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper

Steg 3, ytterligare skärpning vid mycket hög smittspridning och vårdbelastning:

Vuxna ska begränsa nära kontakter

Delvis fjärr- eller distansundervisning i gymnasieskolan

Sociala evenemang som till exempel fritidsaktiviteter, läger och cuper för barn och unga ställs in

Begränsade öppettider på serveringsställen

Maxantal personer per kvadratmeter i exempelvis butiker

Besöksförbud inom omsorg

Källa: Regeringen

Artikeltaggar

CoronavirusetMagdalena AnderssonSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.