Vid 33 års ålder blev Lotta Belsing blodgivare. Nu har även dottern Natalie gått i samma fotspår.
Tillsammans har de inspirerat Linnéa Johansson att också lämna blod.
– Min blodgivargrop är en påminnelse som gör mig stolt, säger Lotta Belsing och drar upp tröjärmen.
Nu är det blodigt allvar - 6000 givare behövsI armvecket syns en liten fördjupning, ett ärr.
– Första gången min chef såg den undrade han vad jag hade gjort. Jag är glad över att berätta att jag är blodgivare, säger Lotta och berättar att hon tog steget för över tio år sedan:
– Min mamma var blodgivare när jag var ung.
Men det var först 2008 när svärmor föreslog det som Lotta tog steget att bli blodgivare.
– Hon hade sett ett inslag på tv om att det saknades blodgivare. Hon var själv för gammal för att ge blod men tyckte att jag kunde göra det istället.
Lotta behövde inte lång betänketid. Bara någon dag senare åkte hon in till Mariestad, där det på den tiden gick att lämna blod.
– Första gången var det bara provtagning och jag fick gå hem och vänta på att bli godkänd som blodgivare. Det första blodet som tas är till för att undersökas.
– Sedan jag blev godkänd har jag lämnat blod tre gånger per år, berättar Lotta.
Dottern var med
Vid några tillfällen tog Lotta med sig sin dotter Natalie till blodcentralen. Hon är i dag 19 år och undersköterska. På gymnasiet gick hon vård- och omsorgsprogrammet i Skövde. Dels var ämnet blodgivning uppe under studierna, dels hade hon följt med mamma och fått en avgörande fråga:
– En gång undrade en av sköterskorna på blodcentralen om jag också ville ge blod, berättar Natalie.
Där och då sattes ett frö. Kruxet var att hon inte hade fyllt 18 år.
– Jag försökte faktiskt anmäla mig före födelsedagen men det gick inte. Så fort jag fyllt år skickade jag in ansökan.
Resultatet från provtagningen visade att Natalie hade dåliga järnvärden.
– De gav mig en karta med järntabletter och först ett halvår senare fick jag ge blod för första gången, det är exakt ett år sedan, minns Törebodatjejen med glädje.
Inspirera fler
Även Linnéa Johansson från Hasslerör är sedan ett år tillbaka blodgivare. Hon hade länge funderat på att ta steget men behövde någon som Lotta och Natalie som pushade på.
– Jag hade ganska lågt blodtryck innan jag började ge blod, men nu har jag höjt det, säger Linnéa.
Hon berättar att det var nervöst inför första gången, mest för blodtrycket, men hon har blivit väldigt bra bemött och därav slappnat av.
– Min gamla klasskamrat jobbade på blodcentralen den dagen, det var en annan som tog blodet, men vi pratade hela tiden så jag var jättelugn, berättar Linnéa.
Hjälper till
Tanken som driver alla tre blodgivare är att kunna göra skillnad för en människa i nöd.
– Tänk om någon i familjen eller vänner på grund av en sjukdom, olycka eller vid en förlossning skulle behöva blod, då vill jag som är frisk hjälpa till, säger Lotta och fortsätter:
– Dessutom får vi en extra hälsoundersökning tre gånger per år, där blodvärde och blodtryck gås igenom.
Som den finaste bekräftelsen på deras engagemang ser trion sms:et som skickas ut efter att deras blod har kommit till användning.
– Det är som en bekräftelse på att man har gjort någonting bra, säger Lotta.
Många gillar
Just jul och nyår en tid då det behövs mycket blod.
– Det är den bästa julgåvan man kan ge, tycker alla tre.
För att det ska bli fler blodgivare försöker de att rekrytera fler.
– Varje gång jag lägger upp en bild från blodgivningen på sociala medier är det omkring 30 personer som gillar den men bara tre av dem är vad jag vet blodgivare, säger Linnéa.
Natalie har en kompis i samma ålder som också lämnar blod.
– Jag tycker inte att det syns i mina sociala medier att folk gör det och då gick jag vård och omsorg där det handlar om att hjälpa andra människor, säger Natalie och berättar att hon pratat med både sin pojkvän och vänner om att bli blodgivare.
– Dessutom är det bra att steget från att lämna blod till att gå med i Tobiasregistret inte är så långt, säger Natalie som är med i båda.
Lotta har sett att många i hennes kanaler har skrivit att de kan tänka sig att lämna blod – om en sak förändras:
– Det går inte längre att lämna blod i Mariestad, utan man får åka till Skövde för att göra det. Där är det kvällsöppet endast på måndagar. Många har skrivit att de kan tänka sig att lämna om möjligheten återigen finns i Mariestad.