Folkhälsomyndigheten: Känsliga barn bör covidvaccineras

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Barn som är extra känsliga för övre luftvägsinfektioner rekommenderas vaccination mot covid från 5 års ålder. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Barn från 5 år i särskilda riskgrupper rekommenderas vaccinering mot covid-19. Barnen i fråga är extra känsliga för övre luftvägsinfektioner.
Vaccinationen bedöms kunna komma igång i januari.

Det aktuella barnen är sedan tidigare kända av vården och deras vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett vaccinerbjudande.

– De är redan under barnmedicinsk kontroll. Men är man osäker och tänker att ens barn skulle tillhöra den här gruppen är det bara att höra av sig till barnmedicin. Det är en rätt så väldefinierad och begränsad grupp, säger Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinationsprogram vid Folkhälsomyndigheten, som uppskattar att det rör sig om några tusen barn.

Tredjedels dos

Sedan juni 2021 rekommenderas allmän vaccination mot covid-19 från 16 års ålder och sedan september 2021 från 12 års ålder i Sverige. Samma vaccin, mRNA-vaccinet Comirnaty som är det enda som godkänts för barn, kommer nu att erbjudas barn i riskgrupp i åldrarna 5–11 år. Till dem ges en tredjedels dos av den avsedd för vuxna.

USA var först ut med att vaccinera barn med Comirnaty och Sören Andersson uppskattar att en antal miljoner minderåriga världen över fått vaccinet hitintills.

– Användningen ser säker ut och det ger ett bra immunsvar. Det är en fråga att de här barnen som är extra känsliga generellt, inte bara för covid-19, att göra vad man kan för att förebygga eventuell smitta hos dem. Det gäller även andra vacciner, till exempel influensavaccin.

TT: Kommer det att bli aktuellt att vaccinera även friska barn i de här åldrarna?

– Det håller vi på att titta på nu, och vi väger in den data som finns internationellt. Vi ser utifrån internationella data att de här vaccinationerna ser säkra ut för barn, vad man kunnat följa så långt hitintills, säger Sören Andersson.

Tomas Lauffs/TT

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.