Krögare tvingas ställa in hemvändarkväll och nyår: ”Självklart är det tråkigt”

Publicerad:
Robin Nerell på Emils och Hikmat Rahman på Sand i Mariestad har förståelse för de nya restriktionerna som innebär att deras planer på att arrangera hemvändarkvällar läggs på is.

Tisdagens nya restriktioner slår hårt mot restaurangbranschen. På lördag skulle det återigen bli årets största utekväll. Istället för de sista förberedelserna inför hemvändarkvällen går nu krögarnas telefoner varma – för att avboka artister och personal.

Endast sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs.

För tillställningar med fler än 500 gäster eller deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och max 8 personer per sällskap.

Detta är några av de nya restriktioner som meddelades på tisdagseftermiddagen.

– Det innebär i praktiken att det inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton eller på hemvändarkvällarna runt om i landet, kommenterade statsminister Magdalena Andersson under presskonferensen.

Ingen fest

Två uteställen i Mariestad hade planerat för större fester på juldagen, den så kallade hemvändarkvällen.

– Självklart är det tråkigt men vi får göra det vi måste. Så länge vi kan vara med och stoppa pandemin så gör vi det, säger Hikmat Rahman som är en av två drivkrafter bakom Sand i Mariestad.

I och med att nyheten om begränsningar i restaurangbranschen är så färska har personalen på Sand mest försökt samla, och inte hunnit diskutera den internt än.

– Än har vi bara pratat med våra bokningsagenter för att vi hade en del artister på gång men nu blir det ju inget med det, säger Hikmat Rahman som nu ska sätta sig och läsa igenom de nya rekommendationerna noga för att kunna planera framtiden.

Tanken var att den 25 december bjuder in till en stor fest med ett speciellt tema som än var en överraskning.

– Hemvändarfesten och nyår är det som faller bort. Vi hade även bokat in stora artister till våren, men där får ser hur det blir.

Beklagligt att få det så sent

Även på Emils Mariestad var allting planerat för att avsluta året med ett stort jippo på Jubileumsteatern.

– Först och främst är det beklagligt att de tar det här beslutet så sent. Allting är bokat och klart vad gäller personal, dj och teknikfirmor. En alkoholleverans kommer imorgon, säger Robin Nerell.

Han är event- och kommunikationschef på Emils Mariestad och tycker att det vore bättre att få dagens nyheter för en vecka sedan.

– Det finns en jättestor förståelse för restriktionerna. Men samtidigt tycker vi att regeringen behöver förstå vår situation också. Det är inte bara att säga tack och hej, det är mycket tid, engagemang och pengar som ligger i det och då ska man ha mer respekt för det.

Kontentan av dagens nya restriktioner är att hemvändarkvällen blir inställd.

– Vi kommer att betala tillbaka till alla som har köpt på förköp, säger Robin Nerell och tillägger:

– Nu börjar det en typ av ökenvandring för oss igen, januari och februari är inte de hetaste månaderna i restaurangbranschen. Vi ser att statsministern och regeringen utlovar mängder med stöd och kan nu bara hoppas att de betalas i tid, för det har de inte gjort tidigare. Löner, hyror och leverantörer ska fortfarande ha betalt i tid.

Artikeltaggar

CoronavirusetEmilsFestFritid och livsstilKrogarMagdalena AnderssonMariestadRegeringenRobin NerellSand

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare