Hoppa till huvudinnehållet

Kulturskolan satsar på nya ämnen: ”Det fanns ett tryck”

Publicerad:

Dataspelsprogrammering och scen- och mediaproduktion - så heter vårens nya ämnen. Kulturskolan har länge velat utöka sin kurskatalog, efter tio år blir det verklighet.

– Det känns som att det fanns ett tryck, säger Kajsa Stenberg-Axelsson, kulturskolechef.

Magnus Johansson, teatersamordnare, tillsammans med Kulturskolechef Kajsa Stenberg-Axelsson.
Magnus Johansson, teatersamordnare, tillsammans med Kulturskolechef Kajsa Stenberg-Axelsson. Foto: Madeleine Laine

Kulturskolan i Mariestad kommer till våren att få ett bredare utbud. De har kurser i allt från teater till musikproduktion – och snart även dataspelsprogrammering och scen- och mediaproduktion. Idén om att införa de nya kurserna har funnits i tankarna länge.

– Vi har haft funderingar i ungefär tio års tid. Det har varit svårt att få igenom på grund av olika saker. Men till slut så lossnade det och så blev det så, säger Magnus Nilsson, teatersamordnare.

Kulturskolechefen Kajsa Stenberg-Axelsson nickar instämmande. Hon förklarar att det var ett politiskt beslut och en fråga om resurser.

– De var tveksamma till om vi hade lokaler, men det har vi.

Scen- och mediaproduktion kommer att hålla till på Mariestads teater. Där kommer eleverna att få lära sig det mesta om scenproduktion och omsätta det i praktiken. Eleverna kommer även att få hjälpa till på evenemang som ska arrangeras på teatern senare i vår. Men att vara fullärd efter en termin är svårt, menar Magnus.

– Det är mycket grejer att hålla koll på.

– Det är inte bara att trycka på en knapp, som vissa tror.

En Harry Potter-vägg

Magnus pratar engagerat om vad eleverna ska få lära sig. Han berättar att han vill lära eleverna göra en vägg med projicerade tavlor som rör sig, likt den i Harry Potter-filmerna. I nuläget är det inte lika många anmälda till scen- och mediaproduktionskursen, vilket handlar om platstillgång.

– Vi kan inte ta emot lika många på den, förklarar Magnus.

Till dataspelsprogrammeringskursen har de redan fått in tio anmälningar. Det har funnits en efterfrågan på det ämnet och tycker att det är kul att det blir av.

– Ja, det känns som att det fanns ett tryck, säger Kajsa.

I ateljén pryds väggar och tavlor av elevernas konstverk.
I ateljén pryds väggar och tavlor av elevernas konstverk. Foto: Madeleine Laine

Magnus och Kajsa visar upp sina lokaler inne på Kulturskolan. Det finns flera övningssalar, en ateljé och högst upp ligger ett rum där eleverna som läser Musikproduktion brukar hålla till. Ovanför ateljén sitter en liten skylt som de båda stannar till för att titta på. ”Den har jag inte sett förut”, säger Magnus och förklarar att det är en gammal lärares namn. Precis som skylten är allt inne i ateljén egna hantverk gjorda av elever. Väggarna pryds av målningar och på fat ligger figurer i modellera.

I nuläget har de cirka 250 stycken elever som går på skolan och läser olika kurser, eller ämnen, som de själva vill kalla det.

– En kurs låter så lätt, som att man är färdig efter en termin. Det är man ju oftast inte, menar Kajsa på.

”Ett livselixir”

Att erbjuda unga en möjlighet att utforska, och utveckla, sitt kulturintresse är viktigt för Kajsa och Magnus. De har själva ägnat sig mycket åt kultur tidigare, Kajsa började som pianolärare på musikskolan år 2000 och klev åtta år senare in i rollen som chef. Magnus började 1984 som vikarie och sökte därefter rollen som teatersamordnare.

– Jag hade så mycket saker jag ville förbättra när jag började, en lång önskelista och då kunde jag börja förverkliga den.

Han pratar vidare om vilken betydelse kulturen har för samhället - och för en själv. ”Ett livselixir” likställer de kulturen med.

– Kultur är hälsa, instämmer Kajsa men medger att det inte är något för alla.

– Vissa engagerar sig i idrott istället. Det fungerar på samma sätt för en, ett sätt för unga att hitta sin identitet. Skillnaden där är att man kan vinna priser, här vinner man själsligt istället.

I framtiden hoppas både Kajsa och Magnus att de kan utöka Kulturskolans verksamhet ytterligare. Om de hade fått drömma att det funnits en kurs i cirkus också, de har märkt att det finns ett intresse för det hos unga i kommunen. Men först är det fokus på de nya kurserna innan nya projekt startas.

– Vi måste ta hand om det vi ha startat. Vi måste utvärdera hur det går för våra nya kurser. Vi får se vart det tar vägen, säger Kajsa.

Magnus berättar om studions utrustning.
Magnus berättar om studions utrustning. Foto: Madeleine Laine
I Studio 3 håller Musikproduktion till som är en av kurserna på skolan.
I Studio 3 håller Musikproduktion till som är en av kurserna på skolan. Foto: Madeleine Laine

Artikeltaggar

KulturskolanMariestadMusikskolanNöje/Kultur

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.