Hoppa till huvudinnehållet

Nya covidåtgärder – avboka hemvändarfesten och stora nyårsfirandet

Publicerad:

Smittläget är illavarslande och redan den 23 december är det dags för nya restriktioner.

Avboka det stora nyårsfirandet, är uppmaningen från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin.
Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under regeringens pressträff på tisdagen om nya åtgärder kopplade till coronapandemin. Foto: Anders Wiklund/TT

Smittspridningen ökar snabbt och spridningen av den nya virusvarianten omikron bekymrar regeringen. Dessutom ökar belastningen på sjukvården.

– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Tillsammans med socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg och Folkhälsomyndighetens chef Karin Tegmark Wisell presenterar hon en rad åtgärder som börjar gälla på torsdag, dagen före julafton.

Alla går ut på att människor ska undvika trängsel. Till exempel blir det återigen krav på minst tio kvadratmeter per person i butiker.

– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.

Inget festande

På restauranger, nattklubbar och kaféer kommer enbart sittande gäster att tillåtas och det blir krav på en meters avstånd mellan borden.

– Det innebär att det tyvärr inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton eller på hemvändarkvällarna runt om i landet, säger Magdalena Andersson.

Gästerna måste även sitta vid samlingar inomhus med fler än 20 personer, som till exempel konserter eller matcher, oavsett om de har vaccinbevis eller inte.

För teatrar, bio, konserter och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar krävs vaccinbevis om det är fler än 500 deltagare. Dessutom finns krav på avstånd mellan sällskapen.

Statsministern uppmanar även människor att ta med sig datorn hem när de går på julledighet. Från och med torsdag ska alla som har möjlighet jobba hemifrån. Ett argument är att mer hemarbete också minskar trängseln i kollektivtrafik och annat för den som inte kan arbeta hemifrån.

Det införs också ett maxtak på 50 personer vid uthyrning av lokaler för privata sammankomster

Ekonomiskt stöd

Från julafton blir det enbart tillåtet med sittande resenärer i långväga kollektivtrafik.

– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.

Ett annat besked är att regeringen och Folkhälsomyndigheten avråder från deltagande på cuper och läger inomhus fram till den 16 januari.

De nya åtgärderna innebär också att regeringen föreslår flera olika ekonomiska stöd till påverkade företag och branscher.

Idrotten föreslås få 80 miljoner och kulturen 120 miljoner kronor i nya krisstöd.

Regeringen har tidigare aviserat att omställningsstöden till företag och omsättningsstödet till enskilda näringsidkare ska aktiveras för december. Nu meddelar regeringen att stöden även gäller för januari nästa år.

Dessutom föreslås att karenstiden för korttidsstödet tas bort. Det innebär att företag som redan fått korttidsstöd under pandemin kan ansöka igen.

Inget slutdatum

Statliga myndigheter får ett uppdrag att se till att personalen kan arbeta hemma. Det gäller till den sista januari nästa år.

– I övrigt finns det inget slutdatum, men jag tycker det är viktigt att säga att som med alla andra åtgärder under pandemin vill vi inte att de ska vara mer ingripande än nödvändigt, utan de ska vara proportionerliga, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten kommer aktivt att ompröva restriktionerna i takt med att fler vaccineras med en tredje dos, säger Karin Tegmark Wisell.

– Vi kommer att ompröva de här föreskrifterna, som vi nu går fram med och har beslutat, till månadsskiftet januari/februari, säger hon.

Regeringen förbereder för att kunna införa vaccinbevis för fler verksamheter än de som gäller i dag, till exempel på restauranger och gym. Men i rådande smittläge är det inte aktuellt.

Åtgärder som införs den 23 december

Sittande servering och en meters avstånd mellan sällskap på restauranger och nattklubbar.

Minst tio kvadratmeter per person för mässor, butiker, kultur- och fritidsverksamheter.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare inomhus ska enbart ha sittande publik, oavsett vaccinbevis. Utan vaccinbevis gäller särskilda regler.

Större samlingar med fler än 500 deltagare kräver vaccinbevis, plus krav på en meters avstånd och max åtta personer i varje sällskap.

Mellan 23 december och 16 januari avråds från cuper, tävlingar och läger.

Allmänna råd om att arbeta hemifrån införs.

Tak på max 50 personer i lokaler som används för privata sammankomster. Gäller från julafton.

Enbart sittande resenärer i långväga kollektivtrafik. Gäller från julafton.

Källor: Regeringen och Folkhälsomyndigheten

Vaccinbevis i fler verksamheter aktuellt – men FHM anser inte att det räckerStatsministern: Var redo för nya restriktioner

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenInrikes/utrikesKarin Tegmark WisellMagdalena AnderssonPandemiPolitikSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.