Ungdomscupen tvingas ställa in: ”Mest synd om barnen”

Publicerad:
Över 100 lag i åldrarna 10 till 15 år var anmälda till Norlanders futsal cup som skulle ha spelats i början av januari. Till följd av de nya pandemi-rekommendationerna som kom under tisdagen tvingas dock cupen att ställas in. Foto: Erik Wallskog

Med drygt två veckor kvar till avspark ställs Norlanders futsal cup in.

Därmed får över 1 000 ungdomar i åldrarna 10 till 15 år se sina cupdrömmar gå i kras ännu en gång.

– Det är tråkigt, men känns ändå som ett klokt beslut under läget som är nu, säger Christian Johansson, cupansvarig hos IFK Mariestad.

Den nya varianten av covid-19, omikron, sprider sig snabbt i Sverige. Under tisdagen presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten en rad nya smittskyddsåtgärder.

Från och med den 23 december avråds bland annat deltagande i olika typer av cuper och läger. Det innebär att Norlanders futsal cup, som skulle ha ägt rum i Novab arena mellan 6-8 januari, tvingas ställas in för andra året i rad.

– Givetvis kan vi inte gå emot de nya restriktionerna. Det känns surt att det blev så här. Det är många arbetstimmar som går åt fanders, suckar Christian Johansson och fortsätter:

– Men mest synd är det om barnen. Såväl utomhus- som inomhuscuper skapar minnen och de som är runt 13-15 år tappar en fruktansvärt rolig tid. Ovanpå det har de dessutom fått sönderslagna säsonger två år i rad.

Christian Johansson förstod regeringens beslut, men ställer sig ändå lite frågande till de nya rekommendationerna.
Christian Johansson förstod regeringens beslut, men ställer sig ändå lite frågande till de nya rekommendationerna. Foto: Peter Gustafsson

”Går inte hand i hand”

Den inställda cupen innebär också ett bortfall av en inkomst på upp emot 250 000 kronor för IFK Mariestad.

– Vi betalar tillbaka alla anmälningsavgifter och det är såklart ett tungt tapp ekonomiskt. Vi får ta nya tag till 2023, men känslan är att för varje år cupen inte blir av blir det tyngre att få i gång den igen. Vi har haft väldigt bra rutiner med föräldrar, ledare och andra föreningar som hjälpt till, säger Johansson.

Vad var din första reaktion när du hörde om de nya rekommendationerna?

– Först och främst tänker jag på alla lag som inte får spela. Det blir svårt att motivera barnen när de aldrig får spela matcher eller cuper. Vi får försöka lösa det med någon träningsmatch mot något lokalt lag eller liknande.

Även om Christian Johansson, som också är ungdomsledare själv, accepterar regeringens senaste besked finns det ändå någonting han är frågande till.

– Jag förstår deras beslut, absolut, men jag tycker inte riktigt att det går hand i hand med allt annat. Jag känner mig lite tveksam till att stora idrottsevenemang och matcher får fortsätta med publik under vissa ramar, men inte ungdomscuper.

Den svenska regeringen har också meddelat att man skjuter till ytterligare 80 miljoner kronor till idrotten för att minska de negativa effekterna av pandemin.

Artikeltaggar

FutsalIFK MariestadNorlanders futsal cup

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare